Certificatul verde pare că a fost abandonat în România, mai ales că Omicron ne dă semnalul finalului pandemiei. Cu toate acestea, există antreprenori români pentru care această măsură rămâne primordială. ”Statul ar trebui să lase angajatorii să decidă asupra certificatului de vaccinare”, a declarat Ionuț Leahu, fondatorul Clinicilor Dr. Leahu, într-un interviu wall-street.ro.

”Avem nevoie de decizii clare în campania de vaccinare și mai ales, în ceea ce privește vaccinarea la locul de muncă. Statul ar trebui să lase decizia aceasta la nivel de angajator, dacă tot nu poate stabili la nivel național obligativitatea acestuia. Dacă eu am o activitate medicală, care impune contact continuu cu pacienți, prefer ca toți angajații mei să fie vaccinați. Iar dacă un angajat nu vrea să se vaccineze, din diferite motive, eu trebuie să am posibilitatea de a-i suspenda contractul de muncă”, a declarat Ionuț Leahu.

Tot în scopul limitării răspândirii virusului, medicul stomatolog mai propune autorităților române să nu renunțe ușor la purtarea măștii de protecție, indiferent de spațiu.

”Chiar dacă a fost pandemie, am fost nevoit să călătoresc datorită noilor deschideri. Sunt vaccinat, dar am purtat și mască în tot acest timp, motiv pentru care eu nu m-am infectat. Dacă purtăm masca corect, cu siguranță, putem reduce din riscul de contaminare”, a completat fondatorul clinicilor stomatologice.

În plus, acesta insistă ca oficialii români să nu mai declare ceea ce nu pot controla.

”Aș vrea să nu mai aud declarații cu am învins, doar pentru că avem o scădere a numărului de cazuri. Virusul acesta nu dispare nicăieri, cel puțin, nu pentru moment. Trebuie să avem declarații direct proporționale cu realitatea”, a mai spus Leahu.

Digitalizarea în stomatologie

Stomatologia este unul dintre domeniile în care aparatura medicală și noile tehnologii au revoluționat tratamentele pacienților. Dacă telemedicina, cel mai nou ”produs” al modernității este limitată în această industrie, echipamentele medicale de ultimă generație dau posibilitatea unui pacient să aibă dinți noi în maximum 24 de ore.

”Putem pune dinții pacientului pe loc, dar putem face și implanturi în timp scurt. Deținem un scanner și un soft de design al dinților care ne oferă posibilitatea să rezolvăm repede probleme majore. Spre exemplu, dacă pacientul are nevoie putem monta până la trei coroane în cadrul aceleiași vizite”, a explicat Leahu, menționând că tehnicile aplicate sunt folosite încă din 2015.

Acesta a mai spus și că tehnologiile în stomatologie au apărut de câțiva ani, iar, în prezent, apar variante îmbunătățite ale celor pe care clinicile (nu doar Dr. Leahu) le dețin, în prezent, fiind o zonă de platou.

”Cele mai complexe activități în stomatologie rămân intervențiile chirurgicale, unde ne folosim de tehnologii moderne, dar și de medici anesteziști. Echipamentele medicale ne ajută să ne adaptăm la problemele cu care vin pacienții, astfel încât să vedem ce mai putem salva și ce putem face cu ce a rămas întreg”, a completat medicul.

Recomandări pentru pacienți: cum putem preveni afecțiunile dentare

Întrebat care este o primă recomandare pe care o oferă pacienților, odată ce gura a fost salvată, medicul a răspuns categoric STOP FUMATULUI.

”Mereu îmi întreb pacienții de ce se pedepsesc prin fumat, este una dintre cele mai nocive activități. În plus, dacă gura arată urât din cauza acestui obicei, interiorul este într-o stare și mai deplorabilă”, a mai spus Leahu.

În plus, acesta sfătuiește oamenii să revină la stomatolog din 6 în 6 luni, chiar dacă nu îi apasă nicio durere sau vreo sângerare.

Nu în ultimul rând, Leahu mai spune și că e foarte important ca românii să își facă un set de analize anual la nivel general, pentru că multe dintre probleme pot fi interconectate.

Când e vorba de dinți vorbim despre ceva foarte pragmatic, e ceva ce putem controla.

Ionuț Leahu, fondatorul Clinicilor Dr. Leahu

În acest context, medicul a precizat că sunt două categorii de oameni care calcă pragul clinicilor sale:

  • cei care nu au fost niciodată sau foarte rar la stomatolog,
  • cei care merg în mod constant.

Prima categorie nu arată surprindere când este pusă în fața unui diagnostic final și nu foarte îmbucurător.

La cea de-a doua categorie, apar diferite situații precum:

  • fie sunt pacienți care vin cu probleme nerezolvate de alți medici,
  • fie sunt pacienți care știu că au probleme doar în anumite zone și vor rezolvare doar pentru acelea.

”Când mă întâlnesc cu astfel de cazuri încerc să explic faptul că nu avem o gură de stânga sus sau de dreapta jos. Avem o singură gură, iar multe dintre probleme sunt interconectate. Trebuie să privim în ansamblu situația, altfel nu putem soluționa problemele”, a precizat dr. Leahu.

Cea mai mare problemă în rândul medicilor este a fi cel mai bun. Poți fi cel mai bun pe o anumită tehnică, însă nu pentru totdeauna, pentru că vor apărea specialiști noi, cu modalități diferite de lucru, mai eficiente și mai bune. Nu poți fi cel mai bun în toate...

Ionuț Leahu, fondator Clinicile Dr. Leahu

Decontarea serviciilor medicale în stomatologie

Unul dintre motivele pentru care românii nu merg la stomatologie este dat de costurile ridicate, pe care mulți nu și le pot permite (mai ales dacă e vorba de tratamente pe termen lung). În acest context, decontarea din partea statului ar putea fi un real ajutor.

”Circa 0,23% din bugetul Casei este acordat stomatologiei, în condițiile în care 90% dintre români au probleme. În schimb, sunt rezervate plafoane mari pentru boli rare, care nu apar la un număr mare de persoane, tocmai pentru că sunt rare...Cred cu tărie că aici e nevoie de o schimbare de strategie”, a explicat Leahu.

Cu toate acestea, Clinicile Dr. Leahu au o colaborare cu statul, în sensul în care acesta din urmă nu mai are capacitatea de a pregăti numărul mare de rezidenți ieșiți de pe băncile facultății. Astfel, Dr. Leahu pregătește 45 de rezidenți în stomatologie.

Fondatorul rețelei insistă că statul ar trebui să se preocupe mai mult de segmentul de prevenție în sănătate, pornind de la programe pentru copii.

”Foarte multe familii din România nu își duc copiii la dentist, de aici și teama de medic. Când ești copil, e mare nevoie de stomatolog...un medic te poate învăța cum să te speli pe dinți corect, poate verifica cum cresc oasele feței sau poate identifica la timp cariile. Dacă nu intervii la timp, costurile explodează, iar un tânăr nesănătos nu poate genera taxe și impozite pentru stat”, a precizat Leahu.

Vezi și: Clinicile Dr. Leahu lansează o aplicație cu recompense pentru copii (wall-street.ro)

Pentru 2022, Ionuț Leahu pregătește deschiderea unei noi clinici la Brașov, dar și a uneia în București. De asemenea, privește și către zona de internațional spre state precum Germania, Austria, Elveția, Italia sau Spania, având deja o clinică în Marea Britanie (Londra).

Sursa foto: Dr. Ionuț Leahu/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri