Recent, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat aspartamul, un îndulcitor prezent în anumite băuturi, ca fiind "posibil cancerigen". Acest mesaj a fost preluat însă în diverse interpretări, astfel că anumite părți ale publicului au înțeles că prezintă un pericol mai mare decât cel real. De aici și până la a demoniza anumite băuturi care conțin această substanță, ba chiar și industria în sine, nu a mai fost decât un pas. Cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic face lumină și în acest caz, explicând faptul că între aspartamul consumat în cantități mici și riscul de cancer nu există nicio legătură.

Astfel, a arătat specialista pentru wall-street.ro, discuția despre aspartam a fost deschisă în urmă cu 10 ani, când a fost ridicat un semn de întrebare care a fost lămurit atunci și tranșat extrem de rapid.

Cu toate acestea însă, explică nutriționista, presa, împeună cu cei de la OMS, complică lucrurile.

În acest sens, afirmă Mihaela Bilic, nu putem spune despre o substanță că, dacă o mănânci cu kilogramele, poate să producă cancer, pentru că este absurd, nici măcar nu ai cum să consumi kilograme de aspartam.

Prin urmare, spune aceasta, trebuie reținut faptul că aspartamul consumat în cantitățile firești, firești însemnând cele de tipul îndulcitorilor într-o băutură, nu comportă niciun fel de risc.

Mai mult, afirmă specialista, orice lucru poate fi cancerigen dacă îl mănânci cu kilogamul. Iar pentru a liniști și mai mult spiritele, aceasta afirmă totodată că aspartamul nu se folosește în doze care ar putea provoca risc.

Astfel, explică Mihaela Bilic, aspartamul este de fapt un îndulcitor de sinteză care este format din două molecule de proteine, fiind prin urmare foarte important să înțelegem că nu este nimic periculos sau ceva nemaiîntâlnit.

În concluzie, conform nutriționistei, aspartamul presupune alăturarea unei molecule de proteină care este amară și a încă uneia care nu are gust, combinația aceasta fiind cea care îi oferă produsului un gust extrem de pronunțat.

Aspartamul oricum nu poate fi pus decât în băutură, nu putem avea dulciuri cu zero calorii. Deci este o chestiune, dacă vreți, de nișă, adică să bei și tu o apă îndulcită sau o cafea îndulcită, nu e ceva despre care spui, vai de mine, mă hrănesc cu produse cu îndulcitori, pentru că nu ai cum.

Mihaela Bilic, nutriționist

Prin urmare, cunoscuta nutriționistă este de părere că beneficiile pe care le aduce aspartamul, consumat în cantități reduse, sunt mai mari decât problemele pe care le-ar putea crea consumatorilor.

Astfel, explică Mihaela Bilic, consumatorii pot apela la aceste băuturi, culmea, chiar în locul sucurilor fresh, care au impact asupra glicemiei, în vreme ce produsele îndulcite cu aspartam au zero calorii și satisfac plăcerea pentru gustul dulce, fără niciun fel de efect negativ în organism.

În plus, consideră specialista, dacă ai băut două-trei pahare de limonadă, cafea sau suc cu îndulcitori, dorința de dulce scade, în acest fel consumatorii nemaiavând nevoie de desert.

Cât privește recentul anunț al OMS, aceasta explică faptul că, din punctul său de vedere, tocmai industria zahărului este cea mai interesată să pună semne de întrebare și să creeze o atitudine negativă împotriva îndulcitorilor, pentru că le amenință lor tot ce înseamnă consum.

Industria zahărului a fost cea care a plătit acel studiu celebru despre zaharină prin anii '70-'80, pentru ca ulterior, la 50 de ani după aceea, să fie dezvăluite numele doctorilor care au luat bani ca să acuze zaharina.

Mihaela Bilic, nutriționist

Totodată, Mihaela Bilic mai spune faptul că, pentru persoanele care au diabet, dar și pentru cei care vor să stea la distanță de zahăr, aspartamul scade pofta de dulce și, foarte important, scade pofta de mâncare.

În concluzie, afirmă specialista, se creează mult prea multe discuții și comentarii pe acest subiect pornind de la nimic.

Astfel, încheie aceasta, studiile care s-au făcut pe aspartam au fost făcute în urmă cu 10 ani, iar concluzia a fost una fără dubiu: nu există nicio legătură între riscul de cancer și prezența aspartamului.

Sursa foto: Shutterstock / Benz-Anucha

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri