Europarlamentarul Corina Creţu consideră că intensificarea campaniilor de informare şi de screening în rândul femeilor este extrem de importantă, mai ales că la nivel european una din 11 femei este diagnosticată cu cancer la sân, ea însăşi luptându-se cu o astfel de maladie, relatează Agerpres.

"Luna dedicată luptei împotriva cancerului la sân trebuie să trezească în inimile tuturor femeilor speranţa, pentru că această maladie poate fi învinsă! Pentru că perioada aceasta coincide cu cea în care, în urmă cu un an, finalizam tratamentul şi radioterapia de după intervenţie, consider foarte important apelul pentru intensificarea campaniilor de informare şi screening, în special în mediul rural, acolo unde accesul la la servicii medicale este îngreunat. În cifre seci, una din 11 femei din Europa este diagnosticată cu cancer la sân pe parcursul vieţii. Este o statistică îngrijorătoare care subliniază importanţa depistării timpurii, mai ales pentru că aceleaşi studii arată că deşi incidenţa cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, numărul de decese au scăzut pentru că au fost diagnosticate la timp", a scris Corina Creţu într-o postare pe Facebook.

În opinia sa, există modele de bune practici care pot fi adoptate pe scară largă, un exemplu fiind proiectul "Dezvoltarea infrastructurii pentru screening mamografic regulat în Microregiunea Hódmezovásárhely, Szentes şi Arad", un program de cooperare transfrontalieră Romania-Ungaria, la care participă Spitalul regiunii Csongrád din Szentes şi Universitatea "Vasile Goldiş" din Arad.

"În cadrul proiectului a fost pusă în funcţiune şi o unitate mobilă de examinare mamografică, cu ajutorul căreia femeile care trăiesc în Arad, precum şi în localităţile Hódmezővásárhely şi Szentes din Ungaria, au beneficiat de examinări gratuite pentru depistarea timpurie a cancerului la sân. Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor, reprezentând principala cauză de deces prin cancer, fiind responsabil pentru 15% din totalul deceselor cauzate de această boală în rândul populaţiei feminine, la nivel global. Lipsa screening-ului pentru cancerul de sân în rândul populaţiei feminine a generat o situaţie mai mult decât îngrijorătoare în România. Procentul redus al persoanelor care au efectuat examenul mamar (6%) ne situează pe ultimul loc în UE. Din păcate, în România, cele mai multe femei depistate cu cancer mamar ajung la doctor de abia în stadiul 2 sau 3 al bolii. Screening-ul înseamnă, de fapt, diagnosticarea bolii în stadii în care aceasta poate fi curabilă", subliniază Corina Creţu.

Potrivit acesteia, Comisia Europeană a recomandat Statelor Membre ale Uniunii Europene, prin vocea comisarului pentru Sănătate, Stela Kyriakides, realizarea screeningului gratuit pentru femeile cu vârste cuprinse între 45 şi 74 de ani, în scopul descoperirii cancerului la sân în faze incipiente şi încurajează folosirea fondurilor europene acolo unde resursele naţionale nu sunt suficiente.

"Comisia propune de asemenea şi caravane de conştientizare şi de realizare directă a analizelor la sate, în zonele izolate sau direct la domiciliul pacienţilor nedeplasabili. Dar acest lucru presupune o organizare riguroasă şi coordonată pentru că, după cum ştim, fondurile europene nerambursabile sunt şi foarte bine controlate. Fac un apel către ministrul Sănătăţii pentru a utiliza aceste oportunităţi în folosul oamenilor şi al societăţii româneşti", a transmis Corina Creţu.

Sursa foto: Biogenis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri