Rezerva globală de urgenţă de vaccinuri împotriva holerei este goală, toate dozele disponibile pentru această lună fiind deja alocate ţărilor care se confruntă cu epidemii majore, au anunţat două agenţii din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează Reuters, conform Agerpres.

Pentru restul acestui an se preconizează un deficit de cel puţin 50 de milioane de doze între cerere şi ofertă, a adăugat un oficial de la UNICEF, în condiţiile în care numărul cazurilor continuă să crească în întreaga lume.

"Rezervele sunt goale", a declarat Philippe Barboza, coordonatorul diviziei de combatere a holerei în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), agenţia de sănătate a ONU.

Penuria acută de vaccinuri împotriva holerei reprezintă o problemă încă din octombrie 2022, când OMS a recomandat utilizarea unei singure doze, în loc de două, pentru a extinde astfel stocurile pe care le gestionează alături de alte agenţii din domeniul sănătăţii.

Dar creşterea recentă a numărului de cazuri, în special în ţări precum Zambia şi Zimbabwe, a pus şi mai multă presiune asupra rezervei limitate de vaccinuri.

Numai în luna ianuarie 2024, 40.900 de cazuri şi 775 de decese au fost raportate în 17 ţări, a anunţat OMS într-o actualizare a raportului său despre situaţia holerei la nivel mondial, publicată luni.

Holera poate să ucidă în doar câteva ore în absenţa tratamentului, deşi poate provoca şi simptome uşoare sau inexistente. Copiii sub cinci ani sunt deosebit de expuşi în faţa riscului.

Boala este cauzată de o bacterie care se răspândeşte prin alimente şi apă contaminate, iar accesul la apă curată şi salubritate este important pentru a opri răspândirea bolii. Însă vaccinurile sunt, de asemenea, un instrument care salvează vieţi, mai susţine Reuters.

În prezent, există un singur producător aprobat de OMS care produce vaccinuri împotriva holerei pentru utilizare la nivel mondial, Eubiologics Co din Coreea de Sud, deşi se fac eforturi pentru a extinde acest portofoliu.

Directorul adjunct al UNICEF pentru aprovizionarea cu vaccinuri, Andrew Jones, a declarat că aproximativ 2,5 milioane de doze de vaccin sunt disponibile în prezent lunar, iar anul acesta sunt aşteptate în total aproximativ 40 de milioane de doze. Cu toate acestea, se aşteaptă ca cererea să fie cuprinsă între 90 de milioane şi 100 de milioane de doze atât pentru răspunsul la epidemii, cât şi pentru campaniile de prevenire în 2024, a spus el.
Philippe Barboza a dezvăluit că unele ţări nu solicită doze de vaccin întrucât sunt la curent cu faptul că nu mai există niciuna disponibilă.

Pentru cele care formulează totuşi astfel de cereri este puţin probabil ca ele să obţină cantităţile solicitate. Zambia a cerut 3,3 milioane de doze de vaccin, însă doar 1,9 milioane i-au fost alocate până pe 7 februarie.

Andrew Jones a declarat că agenţiile care gestionează stocul de vaccinuri împotriva holerei trebuie să "acorde prioritate acelor cereri... care se aşteaptă să salveze cele mai multe vieţi".

Sursa foto: Unsplash.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri