Premiul Nobel pentru Medicină a fost acordat celor doi oameni de știință care au dezvoltat tehnologia ARN mesager (ARNm – în engleză ”mRNA”) ce a dus la crearea vaccinului împotriva COVID. Astfel, profesorii Katalin Kariko și Drew Weissman vor împărți anul acesta premiul Nobel pentru medicină.

Tehnologia a fost experimentală înainte de pandemie, dar acum a fost administrată la milioane de oameni din întreaga lume pentru a-i proteja împotriva COVID-19.

În prezent se efectuează cercetări în vederea folosirii ARNm pentru cobaterea altor boli, inclusiv pentru cancer, scrie BBC.

Comitetul pentru Premiul Nobel a declarat: "Laureații au contribuit la ritmul fără precedent de dezvoltare a vaccinurilor în timpul uneia dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății umane din epoca modernă".

Amândoi au fost anunțați telefonic în această dimineață că au câștigat premiul și s-au declarat "copleșiți".

Vaccinurile antrenează sistemul imunitar să recunoască și să lupte împotriva unor amenințări, cum ar fi virușii sau bacteriile. Tehnologia tradițională a vaccinurilor s-a bazat pe versiuni moarte sau slăbite ale virusului sau bacteriei originale - sau pe utilizarea unor fragmente ale agentului infecțios.

În schimb, vaccinurile cu acid ribonucleic mesager (ARNm) folosesc o abordare complet diferită.

În timpul pandemiei Covid, vaccinurile Moderna și Pfizer/BioNTech s-au bazat ambele pe tehnologia ARNm.

Profesorul Kariko și profesorul Weissman s-au întâlnit la începutul anilor 1990, când lucrau la Universitatea din Pennsylvania, în Statele Unite, când interesul lor pentru ARNm era văzut ca un domeniu științific retras.

Cum funcționează un vaccin ARNm

Un vaccin Covid cu ARNm conține instrucțiunile genetice pentru construirea unei componente - o proteină - din coronavirus.

Când aceasta este injectată în organism, celulele noastre încep să producă o cantitate mare de proteină virală. Sistemul imunitar le recunoaște ca fiind străine, așa că le atacă și a învățat cum să lupte împotriva virusului și, prin urmare, are un avantaj atunci când apar infecții viitoare.

Ideea principală din spatele acestei tehnologii este că se poate dezvolta rapid un vaccin împotriva a aproape orice - atâta timp cât se cunosc instrucțiunile genetice corecte de utilizat.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri