Anual, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, cu scopul de a dinamiza eforturile de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg, privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism. În ultimii ani, tot mai multe studii se concentrează pe utilizarea sângelui din cordonul ombilical ca suport pentru copiii cu tulburări de spectru autist. Ce știm mai exact în 2024 despre utilizarea sângelui din cordonul ombilical în tratamentul autismului?

Tulburarea spectrului autist (ASD) afectează oamenii în moduri diferite. Este o afecțiune care implică dificultăți de comunicare, interese restrânse și comportament repetitiv. Poate afecta 1 din 54 de copii din țările dezvoltate, estimându-se că aproximativ 75 de milioane de persoane suferă de tulburări de spectru autist, adică 1% din populația lumii.

Deși autismul este o tulburare care persistă pe tot parcursul vieții, gradul de afectare a pacienților variază de la persoană la persoană. Semnele precoce ale acestei tulburări pot fi observate de către părinți sau pediatri și înainte de vârsta de un an. Cu toate acestea, simptomele devin mai vizibile la vârsta de 2-3 ani. În alte cazuri, problemele legate de autism pot fi ușoare și apar abia când copilul începe școala și deficițele lui pot fi observate atunci când este printre colegi.

Utilizarea terapiei cu celule stem pentru autism a început cu transplanturile de celule stem pentru tulburări metabolice, dar îmbunătățirile cognitive la pacienții cu tulburări metabolice au condus la ipoteza că un tratament similar ar putea ajuta copiii cu tulburări de neurodezvoltare, cum ar fi paralizia cerebrală și autismul.

Începând din 2005, Universitatea Duke a început o serie de studii pe parcursul cărora s-a administrat sânge din cordonul ombilical copiilor cu paralizie cerebrală, inițial prin administrarea propriului sânge ombilical, iar mai târziu prin utilizarea sângelui din cordonul ombilical al fraților. Această cercetare este încă în desfășurare, dar au fost publicate mai multe studii care arată că terapia cu celule stem pentru paralizia cerebrală aduce îmbunătățiri semnificative. Succesul terapiei cu celule stem pentru paralizia cerebrală a inspirat terapia cu celule stem pentru autism.

„Suntem optimiști în ceea ce privește aceste descoperiri timpurii ale oamenilor de știință de la Duke, așa că începem să cercetăm potențialul sângelui din cordonul ombilical în tratamentul tulburărilor din spectrul autist”, a spus dr. Felician Stăncioiu, care este investigator principal al studiului CORDUS, desfășurat în România, ce utilizează sânge din cordonul ombilical autolog pentru a trata copiii care suferă de tulburare din spectrul autist (ASD).

Studiul a fost lansat în 2019 cu scopul de a testa perfuziile de sânge din cordonul ombilical (brațul experimental al studiului controlat) împotriva unei terapii „neinvazive” care se bazează pe oxitocină intranazală combinată cu suplimente alimentare ingerate pe cale orală (brațul de control al studiului). În acest fel, toți copiii au primit ambele terapii, iar toți copiii sunt urmăriți până la un an de la tratamentul inițial.

„Călătoria sângelui din cordonul ombilical are doar 40 de ani. Acum știm cum să depozităm sângele din cordonul ombilical mai bine decât obișnuiam. Știm că sângele din cordonul ombilical poate fi folosit cu succes chiar și după 30 de ani de criprezervare. Recent, sângele din cordonul ombilical a fost enumerat printre terapiile recomandate pentru paralizia cerebrală - asta era greu de crezut în urmă cu câțiva ani. Cred că se va dovedi a fi util și la unii pacienți cu tulburări de spectru autist”, declară Tomasz Baran, MD Vicepreședinte al FamiCord Group, cea mai mare bancă de sânge din cordonul ombilical din Europa.

Din grupul FamiCord face parte și Biogenis – Banca de Celule Stem, care răspunde încă din anul 2017 nevoilor pacienților români pentru terapii celulare avansate, oferind acces la tratamente inovatoare atât cu celule stem hematopoietice cât și mezenchimale.

Până la finalul anului 2023, 36 de probe de celule stem au fost eliberate din banca Biogenis și au fost utilizate pentru tratamentul autismului, paraliziei cerebrale și al tulburărilor de dezvoltare etc.

La începutul lunii aprilie 2024, încă două probe de celule stem recoltate la naștere din sângele și țesutul cordonului ombilical sunt programate pentru a fi eliberate din laboratorul Biogenis urmând a fi utilizate pentru tratarea autismului, astfel că Biogenis va ajunge la 38 de probe eliberate.

“Încă o dată, Biogenis demonstrează angajamentul său ferm față de facilitarea accesului la terapia cu celule stem recoltate la naștere din sângele și țesutul cordonului ombilical pentru copiii care suferă de autism. Din totalul probelor eliberate până acum, 60% au fost dedicate tratării acestei afecțiuni, ilustrând astfel nivelul nostru profund de implicare și sprijin în această luptă pentru sănătate. Din acest motiv, pot spune cu mândrie faptul că Biogenis este mai mult decât o banca de celule stem ajutând pacienții acum, nu în viitor”, afirmă Dr. Bogdan Bulumac, Directorul General al Biogenis

Tratamentele au avut loc în România, Polonia și Slovacia, aducând rezultate îmbucurătoare pentru familiile micuților pacienți.

Pe parcursul a peste 25 de ani de funcționare, FamiCord a colectat 930.000 de probe de celule stem, iar produsele celulare pregătite de laboratoarele sale au ajutat peste 6.500 de pacienți.

Sursa foto: Biogenis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.
Setari Cookie-uri