Cele doua tari au aderat la UE la 1 ianuarie 2007, dar numeroase state membre impun limitari romanilor si bulgarilor pe piata muncii, restrictii care vor fi anulate la sfarsitul acestui an. Acest lucru a provocat ingrijorari in Marea Britanie ca numerosi cetateni din cele doua foste tari comuniste vor veni sa caute locuri de munca, scrie Mediafax.

Insa sondaje comandate de catre BBC in fiecare dintre cele doua tari, asupra unui numar de peste 1.000 de persoane, sugereaza ca cei mai multi dintre cei intervievati ar veni numai in baza unei oferte din partea unei firme.

Dintre persoanele chestionate, mai multe au intentionat sa caute un loc de munca in UE, inclusiv in Marea Britanie, in 2013, decat in 2014. Un numar semnificativ a declarat ca ar dori sa munceasca in Marea Britanie, dar cei care isi fac planuri concrete in acest sens sunt mult mai putini.

Romania si Bulgaria sunt printre cele mai sarace tari din Europa, iar atunci cand au aderat la UE, in 2007, le-au fost impuse restrictii pe piata muncii din cauza unor temeri privind o imigrare masiva. Aceste masuri vor fi anulate la 1 ianuarie 2014, oferindu-le romanilor si bulgarilor aceleasi drepturi de a munci pe teritoriul blocului european ca celorlalti cetateni UE.

Unele voci din Marea Britanie au exprimat temeri potrivit carora anularea restrictiilor va declansa un val urias de imigranti romani si bulgari in cautarea unui loc de munca, asa cum s-a intamplat in 2004, cand tara a permis cetatenilor din state care au aderat atunci, ca Polonia, Ungaria si Cehia, un acces liber pe piata muncii.

BBC Newsnight a dorit sa afle ce impact ar putea sa aiba aceste schimbari, in special in privinta numarului celor care intentioneaza sa vina in Marea Britanie. In februarie 2013, programul a comandat un sondaj-test, cerand companiei Vitosha sa chestioneze 1.000 de persoane din Bulgaria. Bulgarii au fost intrebati daca intentioneaza sa vina in aceasta tara sa munceasca. Peste un sfert au raspuns ca da.

In opinia unor analisti, acest procent relativ mare nu este suprinzator, avand in vedere ca Bulgaria se confrunta cu o perioada dificila, iar numerosi bulgari doresc o viata mai buna. In unele sondaje, chiar si 50% dintre bulgari afirma ca ar dori sa munceasca in strainatate, insa in ultimul deceniu doar 6% au facut acest lucru.

Ulterior, BBC Newsnight a solicitat Vitosha in Bulgaria si Gallup Romania sa conceapa un chestionar care sa distinga intre aspiratie si planuri concrete. In martie 2013, fiecare dintre agentii a intervievat prin metoda fata in fata peste 1.000 de persoane reprezentative pentru intreaga tara, in sate si orase, in toate regiunile, atat in Romania, cat si in Bulgaria.

Oamenilor le-au fost puse o serie de intrebari despre situatia lor curenta si daca intentioneaza sa se mute altundeva in UE. Intrebati daca, in ultimii cinci ani, au luat in considerare sa se mute sa locuiasca si sa munceasca in alt stat membru UE, 33% dintre cei 1.101 romani cuprinsi in studiu au raspuns prin da, iar 67% au raspuns prin nu. Dintre cele 1.014 persoane intervievate in Bulgaria, 37% au raspuns da, iar 63% nu.

Destinatii de top

Cand cei intervievati au fost invitati sa aleaga prima tara UE in care ar dori sa se mute fie in 2013, fie in 2014, 4,6% dintre romani si 9,3% dintre bulgari au ales Marea Britanie. Aceste procente au urcat la 8,2% in cazul romanilor si la 13,6% in cazul bulgarilor, atunci cand au fost intrebati in mod direct daca iau in considerare Marea Britanie ca destinatie.

In trecut, persoane din Romania si Bulgaria care au muncit in alte tari UE au optat, de obicei, pentru tari in care pot ajunge cu masina sau unde cultura si limba sunt mai apropiate de ale lor. Acesta a fost cazul celor 197 de romani care au declarat ca intentioneaza sa munceasca in alta tara UE in 2013, dintre care 30% au spus ca vor sa mearga in Italia, 24% in Germania, iar 16% in Marea Britanie.

Citeste si:

Cu toate acestea, sondajul Newsnight sugereaza ca Marea Britanie devine o destinatie mai atractiva.

Planuri concrete

In ceea ce priveste numarul de romani care intentioneaza sa munceasca in alta tara UE in 2014, grupul este mult mai mic, de 73 de persoane, iar procentajul este diferit, si anume 25% vor sa mearga in Italia, 18% in Germania si 26% in Marea Britanie.

Dintre cei 242 de bulgari care au declarat ca intentioneaza sa munceasca altundeva in UE in 2013, 30% au spus ca au vrut sa mearga in Germania, 27% in Marea Britanie, iar 10% in Spania. In ceea ce ii priveste pe bulgarii care intentioneaza sa munceasca in alte tari UE in 2014 - de asemenea un grup mai mic, de 123 de persoane, 31% vor sa mearga in Germania, 24% in Marea Britanie si 12% in Spania.

Unele persoane au indicat o tara pentru 2013 si alta pentru 2014, astfel incat apar de doua ori.

Pentru a obtine o idee mai clara despre cate persoane ar putea veni, de fapt, in Marea Britanie, cei care au declarat ca planuiesc sa imigreze in aceasta tara au fost intrebati daca au planuri concrete de a se muta. Aceste planuri includ cautarea unui loc in care sa stea si unui loc de munca. Numarul de raspunsuri pozitive a scazut in mod semnificativ, desi mai multi bulgari decat romani isi fac planuri planuri concrete in acest sens.

Doar 1,2% dintre bulgari si 0,4% dintre romani au declarat ca au inceput sa caute cazare.

Estimari nesigure

Proportiile au fost la fel de mici si in privinta celor care au inceput sa caute un loc de munca - 2,8% dintre bulgari au inceput sa caute un loc de munca prin intermediul unei agentii de recrutare si 0,3% dintre romani. De asemenea, 1,4% dintre bulgari si 0,7% dintre romani au inceput sa caute un loc de munca fara ajutorul unei agentii de recrutare.
Unii analisti afirma ca, pe baza unor asemenea "numere mici", nu se poate estima numarul real al celor care vor veni. "Cred ca, daca te uiti la cine isi face planuri concrete, de exemplu, cine a contactat firme de consultanta pentru recrutare sau cine are o oferta ferma pentru un loc de munca, marimile esantioanelor sunt un pic prea mici sa spui precis care este numarul celor care vin", a declarat pentru BBC Newsnight Peter Flade, directorul Gallup UK.

In ceea ce priveste Romania, dintre cele 90 de persoane care au declarat ca planuiesc sa munceasca in Marea Britanie, 65% ar face acest lucru in baza unei oferte din partea unei agentii de recrutare sau direct din partea unei companii. Dintre cei 138 de bulgari care au raspuns intrebarii, 60% se afla in aceasta situatie.

Referitor la ce fel de persoane sunt interesate sa se mute in Marea Britanie, sondajul bulgar sugereaza ca acestea tind sa fie mai tinere si cu o probabilitate mai mare sa fie somere decat media studiului. Sondajul roman sugereaza ca persoanele interesate sa se mute in Marea Britanie tind sa aiba studii superioare, sa fie angajate si mai hotarate sa vina decat cei care intentioneaza sa mearga in alte tari UE.

Studiile au fost efectuate inainte de discursul prin care premierul britanic David Cameron a sugerat, in martie, restrictionarea accesului imigrantilor la beneficii sociale. Insa Newsnight a intrebat cum ar afecta o posibila restrictionare a acestora dorinta romanilor si bulgarilor de a veni in tara.

Desi cei 90 de respondenti interesati sa munceasca in Marea Britanie au fost mult mai profesionisti si mai buni, in ansamblu, ca respondentul mediu din studiu, doar mai putin de jumatate au spus ca acest lucru le-ar afecta decizia intr-un mod important sau foarte important. In Bulgaria, cea mai mare parte a persoanelor interesate sa munceasca in Marea Britanie au declarat ca o modificare a beneficiilor nu le-ar afecta decizia.

BBC anunta ca rezultatele integrale ale studiilor urmeaza sa fie postate online luni, iar un material pe aceasta tema urmeaza sa fie difuzat luni seara pe BBC Two.