Un lector de la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad a fost trimis in judecata, alaturi de alte patru persoane, fiind acuzat ca a ajutat studenti sa primeasca note fara sa se prezinte la examene si le-a dat lucrari de licenta, pentru care a primit cate 300 de euro, scrie Mediafax.
Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au trimis-o in judecata pe Mihaela Pop, lector la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" Arad, in stare de libertate, cu masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, pentru instigare la trafic de influenta, trafic de influenta, instigare la fals intelectual si luare de mita.

In acelasi dosar vor fi judecati lectorul Sorin Fildan, pentru fals intelectual, Violeta Dorina Marsav, secretara la Facultatea de Drept, filiala Petrosani a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si Bianca Tanasa, secretara la Universitatea din Petrosani, pentru trafic de influenta. In cazul Violetei Marsav a fost luata masura preventiva a obligarii de a nu parasi tara, arata luni Parchetul instantei supreme, intr-un comunicat de presa.

Procurorii au mai trimis-o in judecata si pe Claudia Dorina Brandusa, invatatoare la Scoala Gimnaziala nr. 4 Vulcan, pentru cumparare de influenta.

Potrivit procurorilor, in cadrul Universitatii de Vest "Vasile Goldis" din Arad exista practica de a fi promovate examenele de catre studenti fara ca acestia sa le sustina efectiv, notele fiind trecute in cataloage in mod fictiv, pe baza de reciprocitate intre profesori.

"S-a constatat o relationare intre cadrele universitare si secretare, atat cele din cadrul Universitatatii de Vest «Vasile Goldis», cat si cele de la o filiala a universitatii (Petrosani), rezultand o implicare directa a unora dintre secretare si cadre universitare (profesori, asistenti universitari), in promovarea studentilor, contra unor sume de bani, fara sustinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe langa profesori pentru cunostinte personale, in sensul celor sus-mentionate, fiind la curent si sprijinind in activitatea infractionala unele cadre universitare", se mai arata in comunicatul citat.

Procurorii au mai aratat ca, din interceptarea convorbirilor telefonice purtate de inculpati, a reiesit faptul ca, in perioada ianuarie - februarie 2013, lectorul Mihaela Pop ar fi intervenit pe langa cadre didactice sau le-ar fi determinat pe secretarele Violeta Marsav si Bianca Tanasa "sa accepte propunerea sa de a promova studenti contra unor sume de bani sau sa intervina ele insele pe langa alti profesori in acelasi scop".

Mihaela Pop l-ar fi determinat pe lectorul Sorin Fildan sa acorde, la materia unde era titular, nota de trecere unui student care nu se prezentase la examen. Pentru ca studentul sa fie promovat ar fi intervenit mama acestuia, Claudia Dorina Brandusa, potrivit procurorilor.

"De asemenea, inculpata Pop obisnuia sa vanda lucrari de licenta gata elaborate studentilor, cu garantarea promovarii examenului de licenta", se mai arata in comunicatul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Anchetatorii au gasit la perchezitia facuta la locuinta Mihaelei Pop CD-uri continand lucrari de licenta cu continut similar celor date de aceasta mai multor studenti. Pretul unei lucrari de licenta era de 300 de euro.

"Procedandu-se la compararea continutului lucrarilor de licenta identificate cu ocazia perchezitiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili ca aproximativ 90 erau identice in continut cu lucrari de licenta din anii 2010, 2011 si 2012", au mai precizat procurorii.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bistrita-Nasaud in 8 august, instanta stabilind ca procesul sa inceapa in 3 septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri