Vasilescu si Bica, urmarite penal de DNA pentru abuz in serviciu, au fost membri ai comisiei care i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, in 2011, despagubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat, potrivit anchetatorilor, cu peste 62 de milioane de euro.

Surse judiciare au declarat ca Oana Vasilescu le-a dezvaluit procurorilor anticoruptie motivul pentru care a acceptat sa fie, alaturi de Alina Bica, membru al comisiei din ANRP.

"In anul 2010, nu-mi aduc aminte exact luna, am cunoscut un domn Alex, angajat ANRP, care mi-a spus ca ar avea nevoie de un reprezentant al Ministerului Justitiei care sa faca parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. Eu, in principiu, mi-am dat acordul si nu am avut in vedere eventualele avantaje de natura financiara, ci faptul ca aparand in comisie alaturi de secretarul de stat (in Ministerul Justitiei), doamna Bica Alina, mi se parea un plus de valoare adus activitatii mele", a spus Vasilescu, potrivit surselor citate.

Tot in fata anchetatorilor, Oana Vasilescu a recunoscut ca nu avea o pregatire speciala privind dosarele despagubirilor, insa avea incredere in Alina Bica, dat fiind faptul ca aceasta punea in discutie "cu mult profesionalism problema evaluarii".

"Eu nu aveam o pregatire speciala in ceea ce priveste aceste dosare si metodele folosite dar in conditiile in care doamna Bica era secretar de stat si in cadrul lucrarilor comisiei, observand ca pune in discutie cu mult profesionalism problema evaluarii si a metodelor d folosite pentru evaluare, aveam incredere in dansa ca un specialist in domeniu. Intrebarile puse de dansa pareau total pertinente, expertul intelegand foarte bine intrebarea pusa si raspundea la obiect, cu alte cuvinte era un dialog intre profesionisti", le-a spus Vasilescu procurorilor anticoruptie, conform acelorasi surse, scrie Mediafax.

Citeste si:

In dosarul despagubirilor, Oana Vasilescu este cercetata sub control judiciar, aceeasi masura preventiva fiind dispusa pentru deputatul PDL Florin Catalin Teodorescu, fostul vicepresedinte ANRP Sergiu Diacomatu si Gheorghe Stelian.

In acelasi dosar, au fost arestati preventiv Alina Bica, fostul vicepresedinte al ANAF Dragos Bogdan, Lacramioara Alexandru, fosta sefa a ANRP Crinuta Dumitrean si expertul evaluator Emil Nutiu. Ancheta il vizeaza si pe deputatul UDMR Marko Attila, in cazul caruia Camera Deputatilor a incuviintat, miercuri, arestarea preventiva.

Acesta a fost citat joi la DNA, insa nu s-a prezentat intrucat este plecat din tara. Avocatul lui Marko Attila a declarat ca deputatul este in capitala Ungariei, precizand ca nu poate sa spuna cand se va intoarce in Romania.

Potrivit DNA, in 15 martie 2011, Crinuta Dumitrean si membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor - Sergiu Ionut Diacomatu,Catalin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru - au aprobat in unanimitate raportul intocmit de societatea de evaluare desemnata, SC Business Evaluator SRL, reprezentata prin evaluator Emil Nutiu, privind solutionarea dosarului de despagubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat in zona Plumbuita din Sectorul 2, a carui valoare a fost supraevaluata cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocos, ar fi impartit cu alti trei oameni de afaceri prejudiciul in urma despagubirii platite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, sustin anchetatorii.