Aproximativ 1.200 de persoane participa la Sebes la un nou protest fata de construirea in oras a unei fabrici de formaldehida, substanta considerata cancerigena, investitia in valoare de 18 milioane de euro urmand sa fie realizata de compania austriaca Kronospan.

Acesta este al doilea miting de protest organizat la Sebes, o actiune similara avand loc dunminica trecuta, transmite corespondentul Mediafax. Protestatarii s-au mobilizat pe retelele de socializare si s-au adunat in jurul orei 14.00 in fata Primariei, unii dintre participanti purtand masti chirugicale pe fata si afisand pancarte sau bannere cu mesaje precum: "Opriti poluarea! Formaldehida = cancer”, "Implica-te! Nu fi fraier, c-o sa ramai fara aer!”, "Kronospane nu uita, Sebesul nu te vrea!” sau "Sebeseni, treziti-va!”.

Participantii sunt in mare parte localnici, dar si oameni veniti din alte orase din Alba, Cluj, Mures, Timis sau Sibiu pentru a se solidariza cu locuitorii Sebesului.
Oamenii se manifesta zgomotos cu flueire si vuvuzele si scandeaza "Afara, afara cu Kronospan din tara!”, "Stop poluarea”, "Afara, afara cu mafia din tara”, "Uniti salvam Sebesul".

La ora transmiterii acestei stiri, grupul de protestatari se afla intr-un mars pe strazi, iar din unele cartiere li se alatura alti oameni, punctul final al actiunii urmand sa fie, potrivit organizatorilor, parcarea din fata companiei Kronospan. Unii dintre protestatari si-au adus si copiii la actiunea de protest, acestia insotindu-si parintii de mana in marsul pe strazi sau cei mici fiind dusi in carucioare.

Reprezentantii protestatarilor au anuntat ca saptamana viitoare vor inmana o petitie presedintelui Klaus Iohannis, insotita de semnaturi ale localnicilor in care ii solicita sa se implice in rezolvarea problemei privind poluarea din Sebes. Potrivit reprezentantilor Jandarmeriei Alba, actiunea este autorizata, fiind aprobata sa se desfasoare pana la ora 18.00, iar protestul este monitorizat de echipaje de jandarmi din Alba si Mures.

Citeste si:
Tigara electronica, de 15 ori mai toxica decat tigaretele clasice
Studiu: tigara electronica...

Duminica trecuta, peste 1.500 de persoane au protestat la Sebes fata de construirea in oras a unei noi fabrici de formaldehida. In opinia protestatarilor, noua fabrica de formaldehida, cu o capacitate de 60.000 de tone pe an, este "un pericol evident" pentru sanatatea si viata celor peste 150.000 de locuitori din zona Sebes - Alba Iulia si sustin ca procedura de autorizare si revizuire a acordului de mediu este ilegala. Ministerul Mediului anunta ca analizeaza doua contestatii privind decizia de revizuire a autorizatiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebes, in cazul constructiei unei noi fabrici de formaldehida in oras. In perioada analizarii contestatiei, precum si a documentatiei de la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Alba, autoritatea de mediu nu poate finaliza procedura de revizuire a autorizatiei integrate de mediu pentru Kronospan Sebes, a precizat sursa citata.

Joi, directorul de productie al Kronospan Sebes, Alexandru Bacila, declara, joi, intr-o conferinta de presa la Sebes, ca societatea doreste sa puna in functiune o noua instalatie de producere a formaldehidei. "Noi asteptam ca, daca nu va exista nicio alta piedica, in luna aprilie sa incepem productia, dar pot sa intervina foarte multe necunoscute”, spunea acesta. Compania Kronospan este cel mai mare producator de placi pe baza de lemn din Romania, unde a investit peste 500 de milioane de euro si detine doua unitati de productie la Sebes si Brasov si un centru logistic la Constanta.

Kronospan a inceput investitiile in Romania in 2004, cand a cumparat de la grupul italian MD Fratti fabrica din Sebes. Pe langa platforma de prelucrare a lemnului, la Sebes, Kronospan detine si o fabrica de formaldehida care produce 30.000 de tone pe an. In urma cu cinci ani, compania Kronospan a mai avut o tentativa de construire a unei fabrici noi de formaldehida, insa atunci, in urma unor proteste ale localnicilor si a unor controale ale autoritatilor, s-a stabilit ca firma nu a respectat procedurile legale si nu avea toate autorizatiile necesare constructiei, fiind nevoita sa demoleze instalatia.

Ulterior, intre Kronospan si Primaria Sebes a urmat un proces in instanta, dupa ce compania a contestat decizia de demolare, iar in 2010 Judecatoria Sebes a dispus demolarea acestei instalatii pe motiv ca este construita ilegal si aducerea terenului la starea initiala. De asemenea in 2008, Kronospan a fost amendata de autoritatile de mediu din Alba cu 80.000 de lei pentru ca nu a anuntat o deversare accidentala de formaldehida.

Citeste si:
Pulsul pietei imobiliare din tara: Cele mai importante stiri
Pulsul pietei imobiliare din...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Social »Citește și
InternetCorp donează 10% din campaniile de comunicare către Crucea Roșie Română 
Setari Cookie-uri