Vanzarile de oua au crescut cu peste 50% in luna dinaintea Pastelui, ajungand la 180 de milioane de bucati, iar suma alocata de romani pentru oua in aceasta perioada se apropie de 7 milioane de euro, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari.

El spune ca intr-o luna obisnuita se vand in Romania aproximativ 120 de milioane de oua, dar cu o luna inainte de Paste vanzarile cresc cu 50%, arata Mediafax. "Astfel, in ultima luna s-au vandut in Romania peste 180 de milioane de oua, si ne referim doar la cele din ferme, nu si la ce vand taranii", a spus Ilie Van.

Acesta a adaugat ca pretul de vanzare la poarta fermei este de 0,24 lei bucata, dar in magazine ouale se vand cu peste 0,5 lei. Din aceste date reiese ca romanii platesc special pentru cele 60 de milioane de oua cumparate pentru Paste in jur de 7 milioane de euro.

Cat platesc romanii pentru cozonaci si pasca de Paste

De Paste, romanii din tara, dar si o parte dintre cei care lucreaza in strainatate, cumpara aproximativ 7,4 milioane de cozonaci si in jur de 700.000 de bucati de pasca, pentru care platesc mai mult de 20 de milioane de euro, potrivit patronatului Rompan, din industria de panificatie.

"In aceasta perioada am pregatit 7,4 milioane de cozonaci si 700.000 de bucati de pasca. Cozonacul are un pret mediu de 2,5 euro, iar pasca de circa 3,5 euro", a declarat Aurel Popescu, presedintele Rompan. Din aceste date rezulta ca in total cheltuielile romanilor pentru cozonaci si pasca vor depasi 20 de milioane de euro in acest an, noteaza Mediafax.

Citeste si:
Inflatia accelereaza! Cartofii si citricele, mai scumpe cu 20%
Inflatia accelereaza!...

Aurel Popescu spune ca cei mai mari consumatori de cozonaci sunt moldovenii, iar la polul opus se afla locuitorii din ardeal. In ultimii ani, firmele din domeniul panificatiei au inceput sa exporte cozonaci si pasca in tarile cu comunitati de romani. In ultimele saptamani au trecut granitele aproximativ 500.000 de bucati de cozonac si 20.000 de pasca.

"Din totalul exporturilor, romanii cumpara 80%, dar au inceput sa cumpere si strainii. Cozonacul si pasca romaneasca au inceput sa fie apreciate de germani, spanioli, britanici si italieni", a mai spus Aurel Popescu.

Sursa foto: Supermarket/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si