Recrutarea operatorilor de calculator de catre AEP, continua. Aproximativ 23.000 de persoane, care se vor afla in cele 18.600 de sectii de votare, la nivel national, la data de 5 iunie, informatizarea sectiilor de votare fiind o premiera in Romania si avand ca scop descoperirea si prevenirea votului ilegal.

Aplicatia informatica pe baza careia se va face deemnarea operatorilor de calculator, in sectiile de votare, la alegerile din 5 iunie,a fost prezentata de vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Mihai Muhulet, intr-o conferinta de presa, conform News.ro



”Inca de anul trecut, cand au avut loc modificarile legislative la legile electorale (...) a fost reglementat faptul ca, incepand din acest an, vom avea ceea ce discutam de foarte multi ani, anume informatizarea sectiile de votare”, a spus Muhulet, precizand ca este un proiect extrem de important pentru AEP si STS.
Reprezentantul Autoritatii Electorale Permanente a afirmat ca proiectul a demarat inca de anul trecut si s-au desfasurat mai multe campanii de recrutare de personal, astfel ca, in prezent, s-a recrutat un numar suficient de personal pentru cele 18.600 de sectii de votare care vor functiona la alegerile locale din 5 iunie.

”Avem si cateva localitati unde necesarul nu a fost atins, ca si acoperire pe localitate, dar legea ne permite sa mutam operatorii dintr-o localitate in alta si, din aceasta perspectiva, speram sa nu fie probleme”, a mai aratat Muhulet.

Marian Muhulet a precizat ca, inca din luna ianuarie, impreuna cu STS, Autoritatea a demarat campania de instruire a persoanelor care si-au manifestat disponibilitatea de a deveni operatori de calculator, in sectiile de votare, o campanie care a presupus prezenta in toate localitatile si organizarea de sesiuni de training.

”In cadrul acestor sesiuni, am incercat sa testam capacitatile de natura tehnica ale fiecarei persoane, in sensul de a poseda minime informatii, de a sti sa opereze o tableta si apoi i s-a prezentat aplicatia pe care va lucra”, a afirmat Muhulet, adaugand ca exista o platfoma de training, la dispozitia operatorilor de calculator.

Campania de recrutare a operatorilor se va desfasura si pentru alegerile parlamentare

AEP va continua campania de recrutare a operatorilor de calculator pentru a pregati si alegerile parlamentare din toamna, a mai anuntat vicepresedintele AEP, precizand ca aceasta campanie nu se va inchide dupa alegerile locale, iar persoanele interesate se pot inscrie in continuare in corpul operatorilor de calculator pentru alegerile generale.

”Oricine isi doreste sa fie operator de calculator, intrand pe site-ul AEP, www.roaep.ro, gaseste toate informatiile de care are nevoie”, a mai spus Muhulet.

El a mentionat ca operatorii de calculator vor fi, in sectiile de votare, ”extremitatile sistemului informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal”.

”Acest sistem, implementat pentru prima data in Romania, va facilita verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege pentru exercitarea dreptului de vot, va semnala tentativele de vot ilegal, va facilita exercitarea dreptului de vot, va asigura unicitatea inscrierii in listele electorale si va agrega date statistice privind prezenta alegatorilor la vot”, a precizat Muhulet.

Reprezentantul AEP a mai spus ca, saptamana viitoare, se va face o desemnare a operatorilor de calculator, pe sectii de votare.


”Fiecare persoana care a fost instruita va fi repartizata pe o sectie de votare. In urma repartizarii, va primi din partea STS echipamentul informatic pe baza caruia isi va desfasura activitatea in data de 5 iunie. Distributia acestor echipamente se va realiza in perioada 9-19 mai, in asa fel incat in perioada 20 mai-5 iunie sa se realizeze mai multe teste, la nivel national, din punctul de vedere al comunicatiilor si al disponibilitatii persoanelor implicate in acest sistem”, a spus Marian Muhulet.

Muhulet a mai spus ca fiecare sectie de votare va avea cate un operator de calculator, iar daca vor exista sectii de votare cu o afluenta mai mare de alegatori in ziua votarii, se va putea utiliza si al doilea operator de calculator.


”Numarul total de operatori de calculator pe care intentionam sa il utilizam la aceste alegeri este numarul de sectii de votare, care este de 18.616, plus 20%, deci aproximativ 23.000 de persoane vor fi implicate in sustinerea acestui proiect, la nivel national”, a explicat Muhulet, aratand ca rezerva de 20% este necesara pentru ca pot aparea cazuri de inlocuiri, persoanele pot lipsi sau se pot imbolnavi si nu vor putea veni in ziua votului.

”Sistemul informatic vine ca o adaugire fata de activitatile care se desfasoara in mod concret in sectia de votare”, a mai spus Muhulet.
El a explicat ca, in momentul in care alegatorul ajunge in sectia de votare, va inmana buletinul operatorului de calculator, care va scana partea de jos a cartii de identitate, codul MRZ, din care va prelua doar codul numeric personal si il va introduce intr-o baza de date existenta la nivel national.
Dupa acest pas, operatorul va informa presedintele sectiei de votare cu privire la mesajul care va aparea pe tableta si anume ca alegatorul se regaseste in lista de la respectiva sectie de votare, la pozitia X.

”Asta va usura procedurile in sectia de votare. Cei care au listele in fata nu vor mai trebui sa rasfoiasca listele de alegatori, ci vor merge direct la numarul care apare in aplicatie”, a adaugat Muhulet, precizand ca, din perspectiva aceasta, timpii de votare se vor scurta.

Muhulet a mai spus ca exista si varianta ca mesajul de pe aplicatie sa arate ca a mai votat cineva in locul alegatorului, ca persoana nu are varsta legala implinita pentru a vota sau ca persoana are drepturile electorale suspendate.

”Aceste mesaje sunt tratate de presedintele sectiei de votare pe baza prevederilor legale, instiintand Politia sau refuzand sa permita accesul la procesul de votare”, a afirmat Muhulet.

”Pe baza sistemului informatic de monitorizare a prezentatiei la vot a fiecarui alegator si a prevenirii votului ilegal nu vom mai putea vorbi de vot ilegal, intelegand turism electoral, prezentat de fiecare data cu multe detalii, persoane care au drepturi electorale interzise si care se prezinta la vot”, a tinut sa precizeze vicepresedintele AEP.

El a mai spus ca baza de date a alegatorilor din Romania, gestionata de Autoritateai Electorala Permanenta, este baza acestui sistem, la care se adauga aplicatia informatica a STS si resursa umana, pe care o aduce tot AEP.

Ce sume vor incasa operatorii

Muhulet a mai spus ca operatorii de calculator vor primi 85 de lei pe zi, impozabil, si vor fi platiti 5 zile, pentru ca se vor face trei randuri de teste, stabilite de comisia tehnica centrala, pe langa activitatea din ziua votarii, cand acestia vor lucra de dimineata de la ora 5.00 pana dupa miezul noptii.
El a mai spus ca tabletele vor fi utilizate si la alegerile parlamentare si apoi in sistemul de invatamant.

Intrebat ce se intampla daca se intrerupe conexiunea de internet, Marian Muhulet a spus ca exista ”emotii” privind acoperirea de internet, mai ales in zonele muntoase, dar a tinut sa mentioneze ca fiecare tableta are o cartela SIM, se vor folosi si retelele wireless, iar in zonele mai putin accesibile va exista si o conexiune prin satelit.


”Votul nu se va opri, datele se incarca offline si se descarca apoi in serverul central”, a mai spus Muhulet.


Adrian Dragomir, directorul Directiei Informatice din cadrul AEP, a declarat ca repartizarea operatorilor de calculator in sectiile de votare se va face computerizat, printr-o aplicatie, in mod automat, in baza optiunii operatorilor pentru o localitate anume si pe baza nivelului de cunostinte de operare pe calculator a acestora.

Dragomir a mentionat ca s-au stabilit, impreuna cu cei de la STS, trei niveluri de cunostinte pentru operatori, avansat, mediu si cunostinte de baza. Selectarea operatorilor se va face la nivelul fiecarui judet.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri