Nadia Comaneci intra in istoria sportului mondial in urma cu 40 de ani pe data de 18 iulie si devenea regina gimnasticii, obtinand primul 10 si surprinzand lumea intreaga, dar si tabela de marcaj. La patru decenii dupa aceasta performanta, Nadia revine la Montreal pentru a-si sarbatori succesele.

Nadia Comaneci, care in 1976, la doar 14 ani, a castigat la Jocurile Olimpice de la Montreal cinci medalii, revine in Canada pentru a 40-a aniversare a editiei la care a facut istorie. Legendara gimnasta va fi prezenta la 21 iulie la un spectacol in onoarea JO din 1976, pe Stadionul Olimpic, eveniment organizat in cadrul Jocurile Quebecului, conform News.ro

La Montreal, Nadia Comaneci a obtinut primul 10 din gimnastica executand perfect exercitiul de la paralele. Acest moment este marcat de muzeul olimpic international cu o colectie speciala si de Romfilatelia cu o emisiune speciala de marci postale numita "Nadia Comaneci, primul 10 olimpic al gimnasticii".

S-a retras din activitatea competitionala in 1984, avand in palmares 25 de medalii castigate la Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale si Campionate Europene, dintre care 16 de aur. In codul de punctaj al Federatiei Internationale de Gimnastica (FIG), la paralele inegale sunt incluse doua elemente denumite „coborare Comaneci” si „salt Comaneci”.

In noiembrie 1989, Nadia a emigrat in Statele Unite ale Americii, apoi in Canada, dupa care a revenit in SUA si s-a stabilit la Oklahoma. S-a casatorit cu Bart Conner, campion de gimnastica al SUA si campion olimpic. Cei doi au un baiat, Dylan Paul, nascut in 2006.

In 1996 a fost aleasa presedinte de onoare al Federatiei Romane de Gimnastica (FRG). Fundatia americana pentru Sport Feminin (WSF), care anual premiaza femeile cu merite deosebite in sport, i-a acordat „Premiul Flo Hyman” in 1998. De asemenea, Nadia si performantele sale remarcabile au fost incluse in „Hall of Fame” al gimnasticii mondiale.

Dupa JO Montreal a devenit Maestru Emerit al Sportului. In 1984, Comitetul International Olimpic i-a acordat „Ordinul Olimpic de argint”, pentru meritele deosebite in domeniul sportului si servicii remarcabile aduse cauzei olimpice. Din partea Comitetului Olimpic Roman a primit „Colanul Olimpic”. In anul 2000, i s-a conferit Ordinul national „Steaua Romaniei” in grad de comandor.

Citeste si:
Marian Dragulescu, campion european la sol
Marian Dragulescu, campion...

Sursa foto: roibu / Shutterstock

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »Citeste si
Fiat sarbatoreste 120 de ani de la primul automobil