Statul ar trebui sa plafoneze indemnizatia acordata mamelor pentru cresterea copilului, insa nu la nivelul foarte redus existent anterior renuntarii complet la acesta limita, ci la un nivel care sa asigure un echilibru intre obiectivul statului de a stimula natalitatea si necesitatea parintelui de a-si permite sa-si creasca in bune conditii copilul, a declarat presedintele AmCham Romania (Camera de Comert Americana in Romania), Ionut Simion.

Totodata, politicile in acest domeniu au nevoie de coerenta, intrucat masurile in domeniul natalitatii "trebuie sa fie pe decade si nu pe 2-3 ani, pe cicluri electorale", a spus el. Anterior eliminarii plafonului, in vara acestui an, limita maxima a indemnizatiei era de 3.400 de lei.

"Cred ca trebuie gasit un punct de echilibrare intre cele doua masuri, existenata plafonarii la un nivel care nu-ti permite sa cresti un copil in bune conditii, cum era pana recent, nu era o masura buna pentru ca nu stimula pe cineva sa-si ia concediu postnatal sa aiba grija de copil, dar si eliminarea, lipsa unui nivel face ca sumele platite pentru un simplu angajat care are un salariu foarte mare, este de asemenea dezechilibrata pentru bugetul de stat. Deci trebuie gasit un punct de echilibru intre cele doua masuri, astfel incat sa asigure scopul urmarit si anume stimularea natalitatii la toate nivelurile", a afirmat Ionut Simion la o conferinta organziata de AmCham pentru prezentarea editiei 2016 a unui set de masuri numit Prioritati pentru Romania.

Indemnizatiile disproportionat de mari nu sunt justificate si reprezinta o povara prea mare asupra bugetului statului.

"Ar trebui sa existe (un plafon, n.r.), ar trebui sa ai ... Am citit in presa (despre o indemnizatie, n.r.) de 35.000 de euro … pana la urma cel care plateste suntem toti contribuabilii. Nu stiu daca trebuie sa platesti o indemnizatie de crestere a copilului de 35.000 de euro pe luna. Trebuie sa existe un punct de echilibru intre cele doua masuri. Inainte era un plafon foarte mic, acum este nelimitat si creaza un dezechilibru. Nu cred ca acesta era scopul", a spus presedintele AmCham.

Parte a programului Prioritati pentru Romania, AmCham considera ca statul ar trebui sa faca mai mult pentru a stopa declinul demografic, in principal prin stimularea natalitatii. Intr-un astfel de demers, statul ar putea veni in sprijinul familiilor cu mai multi de doi copii si prin masuri fiscale.

"Fie deduceri pentru nivelele de educatie, accesul la studii si la burse de studii. Avem in vedere asigurarea unor pachete care sa dea posibilitatea … nivelul alocatiilor care se dau copiilor sa tina seama ca vorbim nu de doi copii, ci de 4 copii, care sa permita accesul neingradit la educatie. Este reversul cotei progresive de impozitare. In momentul in care ai mai multi copii beneficiezi de o alocatie mai mare, nu de o alocatie fixa pe copil", a spus Ionut Simion.

Din perspectiva economica, AmCham considera necesara pentru dezvoltarea pe termen mediu consolidarea principalelor culoare de crestere ale economiei romanesti de pana acum, respectiv capitalizarea sectoarelor cu potential competitiv ridicat, gradul relativ redus al datoriei publice, investitii sistematice in capitalul uman, determinant pentru activitatile economice cu valoare adaugata mare sau independenta si securitatea energetica.

Cinci piloni esentiali propusi de AmCham pentru dezvoltarea viitoare

I. Capitalul uman, prin masuri de reversare a declinului demografic, de retentie a fortei de munca specializate, de asigurare a continuitatii in reforma si investitia in educatie, precum si printr-o alocare mai mare pentru sanatate, concomitent cu eforturi de crestere a eficientei si accesului la serviciile medicale de calitate.

II. Infrastructura moderna necesara in agricultura, pentru eficientizarea costurilor de exploatare, in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor prin continuarea politicilor de digitalizare, si nu in ultimul rand in domeniul transportului prin implementarea si finantarea fara intarziere a Master-Planului in transport.

III. Atragerea fluxurilor de capital prin directionarea strategica a investitiilor publice, asigurarea unui cadru propice pentru dezvoltarea mediului autohton de afaceri si cresterea investitiilor locale in capital productiv, prin dezvoltarea unei piete de capital locale puternice si lichide, completate de masuri de atragere a investitiilor straine.

IV. Dezvoltarea durabila si protectia mediului prin administrarea in conditii de maxima eficienta a cadrului natural al Romaniei, dezvoltarea turismului, protejarea fondului forestier si gestionarea deseurilor.

V. Statul de drept si aplicarea legii, prin consolidarea integritatii in domeniul public si privat, prin sustinerea luptei anti-coruptie si implementarea unor standarde de etica, combaterea birocratiei si asigurarea unei justitii eficace.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) a fost infiintata in anul 1993 de un grup de companii americane, dar reuneste in prezent peste 400 de companii americane, internationale si locale. Acestea au cumulat investitii totale de peste 20 miliarde dolari, generand in jur de 250.000 de locuri de munca.

Sursa foto: AmCham

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri