Ajutorul financiar nu este doar un imperativ moral care creste standardul vietii, ci reprezinta o investitie in sanatate si in viitorul carierelor copiilor cu venituri reduse. Mai multe studii din ultimii ani au descoperit ca programele prin care se acorda bani categoriilor sociale defavorizate ii ajuta pe cei inscrisi in program sa finalizeze mai multi ani de educatie, sa aiba sanse mai mari de angajare si venituri mai mari.

Mai multi economisti au incercat, timp de mai multe decenii, sa demonstreze ca zicala “bunastarea face oamenii mai lenesi” este doar o conceptie gresita, iar programele desfasurate de guverne care vizeaza combaterea saraciei, cresc participarea pe piata muncii. In prezent, mai multe studii evidentiaza faptul ca pana si programele de bunastare considerate mai radicate, precum programele de venit de baza si transferurile de bani conditionate de anumiti factori, nu ii fac pe oameni mai putin productivi, potrivit The Atlantic.

Un studiu realizat in anul 2015, care a analizat programele de bunastare din 7 tari sarace nu a descoperit nici o dovada care sa confirme faptul ca transferurile de bani descurajeaza munca in state precum Mexic, Nicaragua, Honduras, Filipine, Indonezia si Maroc.

Alte studii, realizate in Uganda si Nigeria, au descoperit, de asemenea, ca programele prin care se ofera bani au ca impact cresterea orelor de munca si a veniturilor, in special cand beneficiarii trebuie sa participe la cursuri prin care invata anumite abilitati comerciale sau abilitati generale de business.

O alta cercetare a analizat un program din Nigeria care oferea 150 de dolari si traininguri femeilor din nordul Ugandei. Concluzia raportului a fost ca orele de munca au crescut cu 61%.

Exemplul Prospera

Ajutoarele financiare au un impact asupra conditiilor de viata a copiilor, arata mai multe studii.

Cercetatorii de la Georgetown University si University of Chicago au analizat un program mexican numit Prospera, primul program din lume care aplica sistemul de transfer de bani cu niste conditii, care asigura bani familiilor sarace cu conditia ca ei sa isi trimita copiii la scoala, sa ii vaccineze la timp si sa mearga regulat la medic. In 2016, Prospera a oferit bani pentru circa 7 milioane de gospodarii mexicane.

Cercetatorii au coroborat date de la Prospera cu informatii despre veniturile gospodariilor pentru a analiza pentru prima data efectele programelor asupra copiilor la cateva decenii dupa ce au inceput sa primeasca beneficii.

Cercetatorii au descoperit ca persoanele tinere care au fost expuse la program pentru sapte ani au terminat trei ani in plus de educatie, iar probabilitatea de angajare a crescut cu 37%. Mai mult, beneficiarii programului Prospera au devenit adulti care lucreaza, in medie, cu noua ore mai mult in fiecare luna decat cei care nu sunt inscrisi in program. De asemenea, ei au castigat salarii mai mari pe ora.

Ioana Marinescu, economista la University of Pennsylvania, a descoperit ca chiar si atunci cand programele veniturilor de baza reduc orele de munca, adultii nu stau, de obicei, acasa pentru a se juca pe calculator, spre exemplu, ci folosesc, adesea, banii pentru a se intoarce la scoala sau incearca sa obtina un loc de munca mult dorit.

Programul Medicaid

Adultii americani ale caror familii au accesat Medicaid, un program desfasurat in Statele Unite, care acopera costurile unor persoane cu venituri si resurse reduse, au rate mai mici de obezitate, rate mai mari de absolvire a liceului si venituri mai mari ca adulti decat aceia din gospodarii similare din statele care nu beneficiaza de Medicaid, potrivit unei cercetari realizate de economistii Sarah Miller si Laura R. Wherry.

O alta cercetare a descoperit ca copiii care sunt asigurati prin Medicaid au ajuns sa castige venituri mai mari si sa aiba nevoie mai redusa de asistenta in domeniul social, ca adulti.

Sursa foto: blvdone / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri