Initiat in anul 2004 de catre Universitatea de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa (UMF Iasi), in colaborare cu Institutul de Boli Cardiovasculare “Prof. Dr. George I. M. Georgescu”, proiectul a primit finantare europeana in valoare de 4,7 milioane euro prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (InvestEU) pentru formarea unei echipe de medici romani specializata in chirurgia pediatrica.

In programul de formare au participat 75 de medici specialisti si pediatri si 160 de asistenti medicali. Medicii pregatiti in cadrul acestui program activeaza, aproape in totalitate, in sistemul public. Acestia au beneficiat de instruire alaturi de specialisti recunoscuti la nivel international si au efectuat stagii in centre de chirurgie cardiaca pediatrica din lume.

In anul 2015 medicii din Iasi, alaturi de echipe internationale au efectuat gratuit 112 operatii. In anul 2016, echipa locala pregatita in aceasta directie a realizat 99 de operatii pe inima la costuri de zece ori mai mici comparativ cu alternative din afara tarii, iar in anul 2017 s-au efectuat alte 70 de interventii.

Cu spirjinul Uniunii Europene, incepand cu anul 2016, programul de rezidentiat din Romania cuprinde ca noua specialitate si cardiologia pediatrica, iar toti studentii au acces online la cursuri de cardiologie pediatrica.

Guvernul britanic poate...
Citeste si: Marea Britanie poate renunta unilateral la Brexit

Sursa foto: Shutterstock / Rohappy