Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) (ales la 12 septembrie 2007), Daniel (pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea), s-a nascut la data de 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea. Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic, judetul Timis, intre 1962-1966. In anul 1966, incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul "Coriolan Brediceanu", intre anii 1967-1970.

Este absolvent al Institutului Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obtine diploma de licenta in teologie (Noul Testament). In perioada 1974-1976, frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti; isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania). La 15 iunie 1979, isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg. Teza a primit calificativul maxim, devenind astfel doctor al Universitatii din Strasbourg, scrie Agerpres.

O forma largita a acestei teze a fost sustinuta la 31 octombrie 1980, la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sub titlu: "Teologie si spiritualitate crestina. Raportul dintre ele si situatia actuala". A fost declarat doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim. Din anul 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey - Elvetia.

In 1987, intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe arhimandritul Ilie Cleopa. Este hirotonit ierodiacon la 14 august 1987 si ieromonah la 15 august 1987. In 1988, este hirotesit protosinghel si numit consilier patriarhal, director al Sectorului "Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic". In acelasi an, devine conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucuresti.

Este ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul de Lugojanul, si este hirotonit arhiereu la 4 martie 1990. In iunie 1990, este ales mitropolit al Moldovei si Bucovinei, iar la 1 iulie 1990, este inscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei. In calitatea de mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a desfasurat o bogata activitate pastoral-misionara, culturala si social-filantropica, in perioada 1990-2008.

In Arhiepiscopia Iasilor a sustinut programul "Nici un sat fara biserica si casa parohiala". A infiintat peste 300 de parohii, 40 de manastiri si schituri, 5 protopopiate si a initiat si a sustinut construirea a peste 250 de biserici noi.

In urma trecerii la cele vesnice a patriarhului Teoctist, la 30 iulie 2007, mitropolitul Daniel al Moldovei a asigurat locotenenta pana la alegerea noului patriarh. Mitropolitul Moldovei, Daniel, a fost desemnat pentru a candida pentru functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de Bartolomeu Anania, mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si de episcopul de Harghita si Covasna, Ioan, in cadrul sedintei Sfantului Sinod, desfasurata la 12 septembrie 2007. In aceeasi zi, Colegiul Electoral Bisericesc a ales cel de-al saselea patriarh al BOR, in persoana mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Daniel Ciobotea, in al doilea tur de scrutin, cu 95 de voturi. A fost intronizat la 30 septembrie 2007.

Patriarhul Daniel sustine extinderea proiectelor deja incepute, cum a fost proiectul Trinitas, la care, alaturi de postul de radio, s-au adaugat un post de televiziune si o agentie de presa, toate alcatuind Centrul de presa Basilica al Patriarhiei Romane, sau prin imprimarea unui ritm dinamic atat lucrarii pastoral-misionare a Bisericii, dar si pe plan administrativ.

Proiectul Catedralei Mantuirii Neamului initiat de primul patriarh al BOR, Miron Cristea, si sustinut de patriarhul Teoctist a fost preluat si de actualul patriarh Daniel. Astfel, in 29 noiembrie 2007, in apropierea Palatului Parlamentului, patriarhul Daniel a pus piatra de temelie pentru Catedrala Mantuirii, constructie care in prezent se afla intr-un stadiu avansat al lucrarilor.

Sursa foto: Creative Lab / Shutterstock

Patriarhul Daniel a amintit in Pastorala de la sarbatoarea Invierii Domnului din acest an, declarat Anul omagial al unitatii de credinta si de neam, precum si Anul comemorativ al fauritorilor Marii Uniri in Patriarhia Romana, ca in perioada 25-30 noiembrie 2018, cu prilejul sarbatorii Sfantului Apostol Andrei, la Catedralei Mantuirii Neamului vor avea loc mai multe manifestari duhovnicesti, liturgice si culturale, intre care si sfintirea acestei ctitorii.

De asemenea, in aceasta perioada a avut loc reorganizarea Diasporei ortodoxe romanesti, prin infiintarea de noi eparhii (Episcopia Ortodoxa Romana a Australiei, Episcopia Ortodoxa Romana a Italiei, Episcopia Ortodoxa Romana a Spaniei si Portugaliei, Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord), sau infiintarea unor parohii in tari mai indepartate, unde romanii au ajuns in numar mai mare in ultimii ani (Japonia, Siria).

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, a participat in perioada 21-28 ianuarie 2016, la invitatia patriarhul ecumenic Bartolomeu, la Sinaxa Intaistatatorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale, care a avut loc la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy-Geneva. Primatii Bisericilor Ortodoxe s-au intalnit pentru a finaliza textele destinate Sfantului si Marelui Sinod desfasurat in iunie 2016, in Creta.

Citeste si:

    In perioada 16-24 iunie 2016, patriarhul Daniel, impreuna cu o delegatie a Patriarhiei Romane, formata din 24 de ierarhi, a fost prezent in Creta pentru a participa la lucrarile Sfantului si Marelui Sinod.

    Patriarhul Daniel a fost decorat de catre presedintele Traian Basescu cu Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce, la 30 septembrie 2007, data la care a fost intronizat in scaunul patriarhal de la Bucuresti. Este membru de onoare al Academiei Romane (19 decembrie 2007). A primit titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor universitati din tara si din strainatate. A fost distins cu Ordinul Sfintii Chiril si Metodiu, cea mai inalta distinctie bisericeasca ceha, Most - Cehia (9 octombrie 2011), de asemenea, cu Ordinul Crucea Sfantului Apostol Marcu in grad de Mare Cruce, cea mai inalta distinctie a Patriarhiei Alexandriei, Bucuresti (28 octombrie 2011).

    Citeste si:

      Sarbatoarea oficiala a patriarhului Daniel este in ziua de 30 septembrie a fiecarui an, data intronizarii sale in demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane (30 septembrie 2007).

      Sursa foto: Gabriel Petrescu / Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Social »



      Setari Cookie-uri