Politica salariala din institutiile de stat, suprapusa pe conditiile tot mai ostile de business din Romania, genereaza discrepante tot mai mari intre angajatii la stat si cei din privat, in defavoarea acestora din urma. Cei mai multi angajati din privat au salariul minim pe economie (mai mult de jumatate), in timp ce, la stat, un sfert din angajati au salarii de peste 1.000 de euro.

Asadar cei care aduc cele mai multe venituri la bugetul de stat (angajatii din privat) au salarii mai mici decat cei care sunt platiti din aceste venituri (angajatii la stat).

Concret, dintr-o analiza realizata de Monitorul Social, rezulta ca doar 23% din angajatii la stat au salariul mai mic sau egal cu salariul minim pe economie, in timp ce in mediul privat procentul celor care se regasesc in aceasta situatie este de 54%.

O proportie similara (53%) este reprezentata de angajatii la stat care au salarii intre 1.900 si 4.600 de lei (echivalentul a 1.000 de euro, brut). Dintre cei din privat doar 37% incaseaza sume similare.

Si la salarii mai mari, procentual, angajatii de la stat stau mai bine decat cei din privat. 23% dintre angajatii de la stat incaseaza salarii brute mai mari de 1.000 de euro si numai 9% din cei din privat beneficiaza de astfel de venituri.

Doar cand vorbim se sume de peste 20.000 de lei, procentul angajatilor din privat cu astfel de salarii il depaseste pe cel al angajatilor de la stat (0,34% la privat si 0,14% la stat), insa numarul contractelor de acest gen este nesemnificativ (16.252 in privat si 1.935 la stat).

Cati angajati din privat castiga peste 1.000 de euro?

“In timp ce in institutiile de stat numarul contractelor mai mici sau egale cu salariul minim este aproximativ egal cu al celor peste 4.600 lei (brut), in intreprinderile private mai mult de jumatate sunt pana la salariul minim, iar cele de peste 4.600 lei reprezinta mai putin de 10%”, se arata in analiza Monitorul Social.

Concret, in sectorul privat, noua din zece angajati primesc salarii mai mici de 1.000 de euro.

Daca analizam dupa numar, discrepanta este cu mult mai mare, avand in vedere ca, din totalul contractelor de munca in vigoare in luna mai 2018, 1,4 milioane sunt la stat, iar 4,7 milioane in privat.

Per total, aproape jumatate (48%) din totalul contractelor de munca active au valori mai mici sau egale cu salariul minim pe economie, respectiv peste 2,9 milioane. Insa, din acestia, mai mult de 2,5 milioane lucreaza in privat si doar 317.000 la stat.

Interesant este faptul ca atunci cand vorbim de salarii de peste 4.600 de lei (echivalentul a 1.000 de euro) si pana la 20.000 de lei, numarul de angajati nu difera foarte mult. In timp ce la stat sunt aproape 332.000 de angajati cu astfel sa salarii (24% din total), in privat numarul acestora ajunge la aproape 424.000 (9% din total).

Sursa foto: alphaspirit / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri