Declaratia ministrului Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, referitoare la acordarea despagubirilor pentru locuitorii afectati de inundatii poate fi catalogata drept autodenunt. Ce ne spune ministrul? Ca, pana acum, Guvernul a acordat despaguburi inclusiv pentru locuintele care nu aveau autorizatie de construire. Dar ne promite ca POATE nu mai face! Mai mult, ministrul ne spune ca s-au acordat despagubiri proprietarilor afectati de inundatii, din bani publici, desi Legea asigurarii obligatorii a locuintelor interzice acest lucru.

Dar ministrul Finantelor a promis ca, de acum incolo, cei care au incalcat legea nu vor mai benecficia de “protectia” oferita ilegal de Guvern. Desi, nu pare a fi foarte sigur!

"Pe inundatii, POATE ar trebui sa-i despagubim doar pe cei care au avut autorizatie de construire. Daca iti faci casa tu singur in albia raului si da pe dinafara si iti ia casa, este corect sa platesti? (...) Trebuie sa vedem pe viitor cum evitam astfel de situatii. (...) Trebuie preventie si banul sa nu mai fie dat cu atata usurinta de la bugetul de stat", a decretat seful de la Finante intr-o emisiune la televiziunea publica.

El a reamintit, in acest context, ca fondul de rezerva al Guvernului a fost golit, printre altele, pentru ca s-au platit despagubiri mari pentru inundatii.

Mai este obligatorie autorizatia de construire pentru o casa?

Ce putem intelege din declaratia ministrului? Ori ca autorizatia de construire nu mai este obligatorie, ori ca Guvernul a acordat despagubiri, cu buna stiinta, unor persoane care incalca legea.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca proprietarii nu mai au dreptul la despagubiri din fonduri publice (locale sau centrale) de 10 ANI, daca pagubele sunt produse de cutremure, alunecari de teren sau inundatii naturale. Legea asigurarii obligatorii a locuintelor, aprobata de Parlamentul Romaniei in 2008, interzice aceste ajutoare, avand in vedere ca fiecare proprietar este obligat sa isi asigure locuinta, la tarife modice.

Legea 260 din 4 noiembrie 2008, republicata, privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor prevede, la art. 22 (1) ca “persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, in conditiile prezentei legi, nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit prezentei legi, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor”.

Cat este de scumpa o asigurare obligatorie?

In cazul in care ar avea o astfel de asigurare, cei afectati de inundatii ar primi de la PAID (institutia care gestioneaza acest sistem in Romania), pana la 20.000 de euro (in cazul locuintelor cu structura solida) sau pana la 10.000 de euro (in cazul caselor mai putin solide). Suma maxima se acorda in caz de dauna totala.

Cate trebuie sa plateasca proprietarii pentru o astfel de asigurare? 20 de euro PE AN, pentru locuintele solide si 10 euro PE AN pentru cele de paianta sau chirpici. Asta inseamna 1,67 euro PE LUNA in primul caz (aproape 8 lei) si 0,84 euro PE LUNA (mai putin de 4 lei) in al doilea caz.

De ce nu isi asigura romanii locuintele, desi tarifele sunt mai mult decat rezonabile, exista o lege in vigoare, care prevede si sanctiuni, iar inundatii si alunecari de teren se produc anual in Romania?

In prezent, la 10 ani de la aprobarea Legii, doar 19% din locuinte sunt asigurare, din cele 8,9 milioane de locuinte existente. Asta inseamna ca 7,2 milioane de proprietari incalca legea si se autoexpun la riscuri. Cum este posibil?

Primarii tolereaza incalcarea legii de la aparitie pana in prezent

Sanctiunile prevazute de lege nu sunt aplicate. Nici macar avertismentele. Potrivit Legii, “PAID va pune semestrial la dispozitia primariilor, in format electronic, lista proprietarilor care au incheiat contracte de asigurare obligatorie. Primarul, prin compartimentul de specialitate, va trimite, in termen de 3 zile de la data primirii listei, scrisori de instiintare, cu confirmare de primire, catre persoanele care nu au incheiat PAD pentru locuintele pe care le detin in proprietate".

Dar asta nu se intampla aproape niciodata.

Mai mult! "ART. 30 (1) Urmatoarele fapte constituie contraventii: a) nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazute la art. 3 alin. (...) b) nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor prevazute la art. 10; (...) Contraventiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b) se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei. (3) Constatarea contraventiilor prevazute la alin. (1) lit. a) si b) si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primari si de catre persoanele imputernicite in acest scop de catre acestia”, mai spune Legea.

Asadar, amenda depaseste cu mult prima de asigurare. Dar daca amenda nu ajunge niciodata la contravenient, iar autoritatile “generoase” isi incalca proriile reglementari si ii despagubesc pe cei afectati de calamitati, de ce si-ar asigura casele cei expusi riscurilor?

Cei corecti, de doua ori prejudiciati!

Insa acest comportament ii prejudiciaza la dublu pe cei corecti, care isi asigura locuintele. In primul rand, pentru ca despagubirile sunt acordate din bani publici, platiti de toata lumea, nu doar de cei care primesc despaguburi. In al doilea rand, pentru ca sistemul de asigurare obligatorie a locuintei este conceput ca un sistem social, astfel incat tarifele sa fie accesibile si celor mai defavorizati. Astfel, s-a decis ca toata lumea sa plateasca aceasta asigurare, indiferent daca locuinta sa afla intr-o zona cu risc ridicat de producere a unuia din riscurile cuprinse in polita PAD, astfel incat povara primei sa fie cat mai mica.

In plus, Legea a avut drept scop chiar degrevarea autoritatilor de povara financiara in cazul producerii unor dezastre naturale.

Asadar, ce cei constienti de riscuri si dispusii sa plateasca chiar mai mult pentru a-si asigura casa sunt, realmente, obligati sa incheie si polita PAD (pentru ca legea a fost la un moment dat modificata astfel incat firmele de asigurari nu mai au voie sa incheie o asigurare facultativa decat in completarea uneia obligatorii), dar cei care nu isi asigura casa scapa nepedepsiti si sunt chiar “recompensati” din bani publici in cazul in care sunt afectati de dezastrele naturale acoperite de lege.

Aceasta atudine nu este, insa, specifica doar actualului Guvern. A fost transmisa dintr-o legislatura in alta, si continua sa reprezinte regula, nu exceptia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri