Mai multi senatori si deputati PSD, UDMR, PNL si USR au initiat o propunere legislativa prin care solicita Guvernului sa stabileasca la inceputul fiecarui an, zilelor libere, altele decat cele de sarbatoare legala, care se vor acorda in anul respectiv. Acestia propun un plan de zile nelucratoare pentru 2019, astfel ca bugetarii sa beneficieze de mini-vacante in 5 wekend-uri.

38 de parlamentari PSD, UDMR, PNL si USR propun modificarea Codului Muncii, mai exact, solicita ca "pana la data de 15 ianuarie a fiecarui an, Guvernul sa stabileasca prin Hotarare de Guvern zilele de munca pentru care se acorda zile libere, care preced si care succed sarbatorile legale, respectiv zilele in care se recupereaza acestea". Propunerea legislativa a fost depusa la Senat pentru dezbatere, iar deputatii si senatorii vor sa fie adoptata in procedura de urgenta.

In expunerea de motive, parlamentarii sustin ca propunerea legislativa va reglementa stabilirea zilelor nelucratoare, altele decat cele de sarbatoare legala si, in acelasi timp, va stabili si zilele in care acestea vor fi recuperate, printr-o unica Hotarare de Guvern, emisa in ultimele luni ale anului precedent, sau cel tarziu pana la mijlocul lunii ianuarie a anului in curs.

Senatorii si deputatii preconizeaza, pentru 2019, un numar de 6 zile libere, care succed sarbatorile legale. Asadar, angajatii ar putea beneficia de 5 mini-vacante.

Sarbatori legale, conform Codului Muncii Sarbatori libere preconizate
24 ianuarie - joi
25 ianuarie - vineri
1 mai - miercuri 2, 3 mai - joi, vineri
15 august - joi 16 august - vineri
25, 26 decembrie - miercuri, joi 27 decembrie - vineri
1, 2 ianuarie - miercuri, joi 3 ianuarie - vineri

Masura, sustin parlamentarii, va ajuta nu doar sectorul public, dar si pe cel privat, care isi vor putea organiza din timp activitatile, pentru a se alatura bugetarilor

"Predictibilitatea astfel obtinuta va facilita planificarea din timp a activitatii sectorului privat cu cea din sectorul public, sectoare co-dependente, intrucat va oferi sustenabilitate nevoilor societatii actuale, pentru a-si putea desfasura activitatea in mod coordonat. Aceasta masura vine in ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea isi vor putea gestiona din timp activitatile si perioadele libere, pentru a se alatura angajatilor din sectorul public", se arata in expunerea de motive.

Citeste si: Romanii, pe ultimul loc in UE la vacante. Din ce motive nu calatoresc

Avantaje sunt si pentru touroperatori si pentru unitatile de cazare turistice, care se pot pregati din timp pentru primirea turistilor.

"Totodata, armonizarea acestor sfere ofera si posibilitatea programarii activitatilor familiale acolo unde parintii lucreaza in ambele sectoare economice, masura apreciata nu numai de angajatori si angajati, dar si de unitatile turistice. Prin posibilitatea de a e pregati din timp pentru mini-vacantele astfel stabilite, turistii isi pot planifica in avans aceste mini-vacante, iar agentiile de turism se pot pregati cu oferte avantajoase dedicate familiilor si altor categorii de turisti", sustin initatiorii propunerii legislative.

Prin stabilirea exacta a zilelor libere, dar si a zilelor de recuperare, la nivel economic se preconizeaza si cresterea productivitatii.

Propunerea legislativa nu presupune cheltuieli bugetare suplimentare.

Calendarul sarbatorilor legale in 2019

Potrivit calendarului sarbatorilor legale, in 2019 sunt 12 zile. 5 din cele 12 zile pica la sfarsit de saptamana.

  • 1, 2 ianuarie - Anul Nou (marti, miercuri)
  • 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romaniei (joi)
  • 26 aprilie - Vinerea Mare (vineri)
  • 28, 29 aprilie - Pastele ortodox (duminica, luni)
  • 1 mai - Ziua Muncii (miercuri)
  • 1 iunie - Ziua Copilului (sambata)
  • 16, 17 iunie - Rusaliile (duminica, luni)
  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului (joi)
  • 30 noiembrie - Sfantul Andrei (sambata)
  • 1 decembrie - Ziua Marii Uniri (duminica)
  • 25, 26 decembrie - Craciun (miercuri, joi)

In aceste zile, angajatorii sunt obligati sa dea liber salariatilor. Totusi, prin intermediul contractului colectiv de munca aplicabil pot fi stabilite si alte zile libere. Indiferent ca este vorba de libere legale sau de libere stabilite prin contractul colectiv, acestea nu se includ in durata concediului de odihna anual.

Unele categorii de salariati trebuie sa lucreze, totusi, chiar si in zilele nelucratoare de sarbatoare legala. Astfel, regula se aplica unitatilor sanitare si celor de alimentatie publica, precum si locurilor de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Persoanele care trebuie sa lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Daca din motive intemeiate nu se pot acorda zile libere, salariatii trebuie sa primeasca un spor de minimum 100% din salariul de baza (corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru).

Citeste si: Urmeaza o noua mini-vacanta pentru romani. Ultima inainte de sarbatorile de iarna

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri