Singeorz-Bai Project este initiativa lui Silviu Bors, un tanar arhitect din Cluj-Napoca, care vrea sa readuca la viata statiunea balneara Singeorz-Bai. Planul este de a incepe cu un eveniment cultural, prin care sa atraga atentia asupra obiectivului uitat de turisti si autoritati, actiune care sa initieze un proces de reactivare si punere in valoare a parcului statiunii, locatia gazda a tuturor cladirilor istorice care ar putea fi salvate.

Silviu Bors a terminat Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Cluj-Napoca si a decis ca ar vrea sa continue cu un doctorat despre statiunea Singeorz-Bai, locul de unde vine. Doctoratul l-a inceput in 2016, iar ideea de a face ceva mai mult decat de a studia a aparut anul acesta, cand vechiul hotel Hebe sau Vila 13, construita acum mai bine de 100 de ani in parcul statiunii Singeorz Bai, a fost daramata, ca urmare a multor ani de nepasare sau complicate situatii juridice.

Pe Instagram, Silviu i-a cunoscut pe tinerii implicati in Herculane Project, studenti si arhitecti care incearca sa reabiliteze Baile Herculane. Impreuna, vazand starea avansata de degradare a vechiului Hotel Hebe, s-au hotarat sa faca o cerere catre Directia pentru Cultura a Judetului Bistrita Nasaud, pentru a clasa vechea constructie ca monument istoric, in scopul unei viitoare reabilitari. Intre timp, constructia a fost demolata.

Sursa foto: Colectia Cosmin Istrate

Pentru a preintampina situatii similare, in care cladiri istorice, de sute de ani, ar putea fi daramate, Silviu s-a gandit ca un proiect similar celui de la Baile Herculane ar putea fi initiat in Singeorz-Bai. „Pentru a evita astfel de situatii in viitor, aparem cu Singeorz-Bai Project, in ideea de a aduce in fata aspectele istorice si arhitecturale ale statiunii, si, prin diferite strategii de factura socio-culturala sa incercam sa crestem gradul de popularitate a statiunii, punand in valoare patrimoniul existent sau pierdut, si incercand sa trezim interes din partea posibililor turisti sau a privatilor care ar putea dori sa investeasca in statiune”, spune Silviu Bors.

Planul initial este de a aduna mai multi oameni interesati de subiect, precum autoritati, turisti si localnici in cadrul unui eveniment cultural, precum o expozitie de fotografie pe subiectul statiunilor balneare sau un mic festival de film, si a discuta prezentul si viitorul statiunii.

„Eu am gandeam la realizarea unor evenimente de factura culturala in statiune, care sa aduca aici atat tinerii care poate nu au fost niciodata, dar si persoanele mai in varsta, care poate si-au mai petrecut sejururile pe aici. E un fel de actiune manifest prin care aduci oamenii impreuna, le arati cum stau lucrurile acum, in incercarea de a trezi in ei o sensibilitate sau o emotie care i-ar face sa isi doreasca sa actioneze sau sa revina in statiune. Toate ar putea declansa un sir de actiuni in lant, care ar repune pe harta statiunea”, crede Silviu.

In acest lant, undeva, o zala mai indepartata ar fi reabilitarea cladirilor istorice, aflate deja in stare de degradare. Vilele si hotelurile istorice din parcul statiunii Singeorz-Bai au disparut, treptat, in timpul regimului comunist, cand au fost adaptate pentru muncitori si reabilitate in asa fel incat au fost distruse aspectele care le faceau unice. A urmat inceputul capitalismului, cand cladirile, incluse in procese de retrocedare, erau pasate de la o institutie a statului la alta, ceea ce le-a distrus.

Sursa foto: Colectia Cosmin Istrate

Cum decade o statiune

Daca in perioada interbelica si in cea socialista, hotelurile erau pline de turisti care se revarsau pe strazile statiunii, acum, cladirile sunt goale, uitate de turisti si de regimurile politice care s-au succedat la conducerea tarii.

„La fel ca restul statiunilor romanesti, au decazut din cauza unei proaste administrari. Nu poti spune ca este vina autoritatilor locale. Toate aceste schimbari de regim politic, de atitudini, au prins la mijloc aceste tipuri de localitati, ele avand astfel probleme de tranzitie de la un stil de administrare la celalalt. Sunt si sensibile administrativ, pentru ca, initial, multe din cladirile din statiuni erau proprietati private, apoi s-au nationalizat, apoi s-au privatizat, trecand prin tot felul de circumstante juridice complicate”, explica Silviu.

Pentru ca statiunile sa isi opreasca ritmul de degradare, iar cladirile sa fie reabilitate, intervine Asociatia Locus. Singeorz-Bai Project are sprijinul Asociatiei Locus si a tinerilor implicati in Herculane Project, care vor sa se dezvolte si sa se implice si in destinul altor statiuni balneare, pe langa Baile Herculane.

„Dorim sa ne extindem si avand aceste doua platforme de reactivare urbana si sociala in lucru, sa dezvoltam un cadru de lucru specializat pe patrimoniul balnear. Baile Herculane, Singeorz-Bai sunt doar doua exemple ale statiunilor balneare aflate in declin in Romania, numarul celor cu potential si cu resurse fantastice fiind unul mult mai mare. Discutand despre patrimoniu balnear ca nisa, avem o serie de caracteristici specifice care se repeta, motive culturale, cat si o baza comuna a motivelor pentru care starea lor a ajuns asa. De aici, putem numai sa incercam sa dezvoltam oportunitati pentru toti potentialii stakeholderi, alaturi de administratiile locale aferente, cat si de alte institutii culturale care pot sprijini astfel de platforme de regenerare urbana”, spune Oana Chirila, cea care a avut initiativa pentru Herculane Project.

Sursa foto: Facebook Singeorz-Bai

A fost odata

In parcul statiunii erau, odata, vechiul hotel Hebe si vreo 10 vile, din care au ramas doar doua, una fiind clasata ca monument istoric, vila Porumbita sau vechiul Sanatoriu Hebe, realizat in perioada interbelica, cu influente neoromanesti, o constructie unicata, aflata intr-o stare avansata de degradare.

Parcul statiunii este flancat de doua hoteluri, Hebe, realizat in anii ‘50, cu o capacitate de 900 de locuri, care astazi mai dispune de doar 460 de locuri si Somesul, construit in anii ‘60 cu 600 de camere, din care mai are doar 363 de locuri. In timpul comunismului, hotelurile erau pline de turisti, dar acum sunt pustiite, spune Silviu, care se gandeste cum sa le repuna in valoare.

Daca parcul statiunii ar fi pus in valoare, acesta ar putea atrage mai usor fonduri pentru a fi conservat si reabilitat. „Intentia mea este ca la finalul doctoratului sa am o aplicatie practica prin care sa ajut la regenerarea atmosferei originale a parcului, prin punerea in valoare a patrimoniului inca existent. Prin recunoasterea acestuia ca ansamblu cu valoare istorica se pot accesa si bani mai multi pentru revitalizare si alte fonduri”, sustine Silviu.

Numarul turistilor care au poposit in statiunea Singeorz a scazut considerabil in ultimii ani, de la peste 14.000 de persoane, in 2005, pana la circa 5.000, anul trecut.

In ceea ce priveste biletele de tratament balnear si odihna acordate prin asigurari sociale de stat, pe statiuni balneoclimaterice, numarul a scazut drastic de la peste 11.000 in anul 2002, la putin peste 9.000 in anul 2007 si la putin peste 2.000 in 2013, cand Singeorz-Bai ocupa doar locul 24 din totalul celor 55 de statiuni, cu 1,2% din totalul biletelor acordate.

Sursa foto: Silviu Bors

Va urma

In strategia de dezvoltare a orasului Singeorz-Bai, cu o populatie de 11.000 de persoane in 2014, sunt insirate multe investitii in turism, cu o valoare de peste 15 milioane de euro, care ar trebui sa fie gata pana in urmatorii doi ani.

Spre exemplu, stimularea turismului balnear se va implementa in perioada 2015-2020, prin Programul Operational Regional 2014-2020, prin fonduri guvernamentale si buget de stat, valoarea estimata a investitiei fiind de 12 milioane de euro. Prin acest proiect se doreste crearea centrului balnear Singeorz-Bai, reabilitarea infrastructurii si dotarilor si extinderea bazei curative din statiune, reabilitarea si modernizarea fondului turistic pentru cazare, alimentatie si baza de tratament, reabilitarea pensiunilor existente si construirea unora noi, modernizarea infrastructurii de captare a izvoarelor de ape minerale, elaborarea de studii privind calitatea apelor minerale, dezvoltarea unui cluster in turismul balnear, dezvoltarea de SPA&Wellness si amenajarea unui centru de congrese. Toate actiunile mentionate anterior au scopul de a creste cu 15% numarul turistilor.

Urmatorul proiect vizeaza diversificarea ofertei turistice a orasului Singeorz-Bai, cu o valoare estimata de 3,5 milioane de euro. Planul include, printre altele, dezvoltarea infrastructurii pentru sporturi de iarna - domeniu schiabil Nedeia Taranului (partie de schi + telescaun), extinderea domeniului schiabil Sant-Cormaia si construirea unui parc de distractii – Aquaparc.

Pentru revitalizarea brandului turistic local si promovarea statiunii Singeorz-Bai se intentioneaza sa se investeasca 1,2 milioane de euro. Astfel, actiunile sunt de creare a unui centru national de informare si promovare turistica, modernizare a sistemului de panouri si un plan de promovare a statiunii Singeorz-Bai.

Sursa foto: Silviu Bors

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri