Federatia Elevilor din Romania solicita Guvernului sa retraga prevederile privind eliminarea transportului judetean din sfera serviciilor publice.

Ministerul Dezvoltarii a incarcat pe site-ul institutiei un proiect de ordonanta de urgenta a guvernului, care are ca obiect eliminarea transportului judetean din sfera serviciilor publice. “Conform informatiilor existente se va adopta saptamana aceasta, ultima in care Guvernul are aceasta posibilitate, inainte de incheierea sesiunii parlamentare”, avertizeaza Federatia Elevilor din Romania, potrivit edupedu.ro.

“Dorim sa atragem atentia asupra efectelor pe care aceasta le poate avea, dat fiind faptul ca, odata cu intrarea transportului judetean in regim comercial, dispar obligatiile de serviciu public pentru transportatori, iar acestia nu vor mai putea fi obligati sa asigure tarife preferentiale pentru elevi (in cazul navetei) sau sa vanda abonamente la pret redus primind ulterior subventie. Practic, Consiliile Judetene nu vor mai avea parghiile legale pentru a impune aceste obligatii in sarcina firmelor de transport, fiind o forma mascata de a le degreva de aceasta responsabilitate. In sensul acesta, in loc ca Guvernul sa aloce mai multi bani pentru reducerile elevilor, acesta alege sa elimine aceasta responsabilitate”, atrage atentia Federatia Elevilor din Romania.

Elevii spun ca printre obligatiile de serviciu public “se regaseste atat acordarea reducerilor la transportul judetean pentru elevi, de catre transportatori, drept prevazut de art. 84, alin. (1) si (2) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, dar si respectarea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor, impuse de Ordonanta Guvernului nr. 69/2016. Din cauza disparitiei reducerilor pentru elevi si a faptului ca transportatorii vor putea stabili preturile pentru abonamentele elevilor fara vreo restrictie, presiunea financiara pusa asupra elevilor si subsecvent asupra scolilor va fi una prea mare. De aceea, consideram ca Ministerul Educatiei nu va sustine decontarea integrala a navetei elevilor, desi aceasta este prevazuta de lege”.

Federatia Elevilor din Romania solicita Guvernului retragerea prevederilor privind eliminarea transportului judetean din sfera serviciilor publice si asigurarea ca drepturile elevilor nu vor mai fi atinse in favoarea altor interese, in special avand in vedere situatia alarmanta a abandonului scolar in Romania, rata parasirii timpurii a scolii fiind de 16,4%, asa cum arata Comisia Europeana.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Social »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.