În timp ce lumea se confruntă cu un inamic invizibil, dar mortal, noul coronavirus, mulți dintre noi manifestăm un regres evident. Ne baricadăm în casele noastre, ne facem rost deprovizii și încercăm să ne protejăm familiile. Nu este de mirare că unii ar putea dori o armă lângă noptiera lor (mai ales dacă au urmărit recent Contagion). Dar cum ne ajută o mulțime de hârtie igienică să ne simțim în siguranță?

Chiar dacă armele de foc și hârtia igienică pot părea fără legătură, ambele au în comun o parte a creierului nostru. Se pare că acea parte a creierului omenesc, creierul reptilian, este responsabilă pentru toate comportamentele noastre vitale, dar involuntare: reglarea metabolismului nostru, a sistemului digestiv, a adrenalinei pe care o simțim atunci când credem că putem fi în pericol. Nu putem ghida aceste funcții, pentru că ele există fără capacitatea noastră de a le controla. Creierul reptilian este aprins ori de câte ori simțim că am putea fi în pericol, scrie Fast Company.

În 1943, psihologul american Abraham Maslow a scris o lucrare intitulată ”O teorie asupra motivației umane”, care a căutat să clasifice nevoile universale ale societății. El a stabilit că aceste nevoi erau ierarhice și că fiecare nevoie ar trebui să fie îndeplinită înainte ca o persoană să poată trece la nivelul următor. Al doilea nivel al Ierarhiei nevoilor lui Maslow - pus la punct între nevoile fiziologice și nevoia de iubire și apartenență - este siguranța.

Potrivit lui Maslow, oamenii au nevoie să își asigure securitatea corpului, familiei, sănătății și proprietății, chiar mai mult decât iubirea. Dar pentru a atinge acel al doilea nivel, omul trebuie să își îndeplinească mai întâi nevoile fiziologice. Acestea includ comportamente involuntare precum respirația și excreția. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de provizii pentru a ajuta respirația. Dar aproape toată lumea trebuie să folosească hartie igienică.

Adunând o mulțime de arme și hârtie igienică oamenii își îndeplinesc atât nevoile noastre fiziologice primare, cât și nevoia de securitate și siguranță.

Aceste lucruri ne oferă o mulțumire imediată pe măsură ce căutăm ceva tangibil care să ne potolească temerile. Coronavirusul a incitat un nivel inegalabil de incertitudine nu numai în viața noastră, ci și în cultura mai largă din care facem parte, ea a trecut în cele mai profunde temeri ale noastre despre viitor.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri