Primăria Municipiului București nu mai vrea monumentul Marii Uniri, pentru care ar trebui să plătească aproape 11 milioane de euro. Administrația Monumentelor îl acuză pe sculptorul Ioan Bolborea că a făcut o lucrare total diferită față de cea prezentată și avizată de instituție în anul 2007, scrie Digi24.ro.

În prezent, Ioan Bolborea cere, în tribunal, 6 milioane de lei pentru un sfert de machetă pe care deja a realizat-o și anunță că dacă Administrația Monumentelor îi refuză plata, va solicita în instanță blocarea conturilor instituției.

În 2007, Administrația Monumentelor a organizat un concurs pentru alegerea un monument dedicat Marii Uniri, care să poată fi amplasat în București chiar în anul Centenarului. Comisia instituției a ales proiectul propus de Ioan Bolborea: o lucrare plată, în formă de disc orizontal. Artistul a primit suma de 98.169 de lei pentru machetă, iar instituția s-a angajat să achite drepturile patrimoniale și alte drepturi conexe drepturilor de autor.

Doi ani mai târziu, în anul 2009, sculptorul a anunțat instituția Primăriei Capitalei că face altă lucrare, pe verticală, de 18 metri înălțime și 23 de metri diametru, sub formă de semisferă, din sticlă transparentă și bronz. Presa a numit-o „cactusul”.

Potrivit Curții de Conturi, concursul din 2007 s-a desfășurat cu încălcarea legislației achizițiilor publice, iar autoritatea contractantă avea obligația să anuleze procedura. În 2009, prin decizia directorului AMPT, a fost constituită o așa-numită comisie pentru evaluarea ofertelor, fără să existe un multiplu de oferte.

În plus, Oficiul Român pentru Drepturi de Autor a evidențiat că între cele două proiecte „nu există identitate sau asemănare la nivel de realizare”. Totuși, în iunie 2017, Administrația Monumentelor a încheiat un contract cu Ioan Bolborea în valoare de 52,9 milioane de lei și îi cerea ca lucrarea să fie gata în 2021.

În iulie 2017, primarul general l-a demis pe directorul Administrației Monumentelor, iar noua conducere i-a transmis sculptorului că reziliază contractul.

Sursa foto: Captură Digi24.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri