Barometrul vieţii religioase din România este prima cercetare sociologică inițiată la nivel local care arată percepția românilor cu privire la religie și biserică, dar și la modul în care credința este manifestată în raport cu celelalte state europene.

Cum arată primul Barometru al vieții religioase din România

Analiza a fost realizată de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Sondajul conține o raportate strict sociologică a acestui fenomen, pe un eșantion de 1000 de persoane. A fost un sondaj realizat telefonic, la care au răspuns persoane de 18 ani și peste 18 ani, din toate județele României și din sectoarele Municipiului București. Vă prezentăm în cele ce urmează o parte din rezultatele primului Barometru al vieţii religioase din România.

Deschiderea spre credința este o șansa spirituală pe care puține state europene o mai au. Este o șansă să își dezvolte mai repede vocația slujirii oamenilor (...) cu toate acestea, mulți care se exprimă în viața publică nu cunosc noțiuni elementare, aducând tot timpul în față stereotipurile avansate de presă. Cunoașterea religiei este o datorie civică.

-Victor Opaschi, șeful Secretariatului de Stat pentru Culte-

În ce instituții au românii încredere

La nivel de încredere în instituții, românii susțin că au foarte multă încredere în Biserică (41,4%), apoi în Armată (17,8%) și Poliție, (11,4%) iar la polul opus se situează partidele politice, despre care românii spun că au foarte puțină încredere (57,5%), urmate de Parlament (54,7%) și Guvern (53,1%).

Cum văd românii relațiile dintre cultele/religiile din România

Ca în orice țară europeană, și în România conviețuiesc mai multe culte, credințe și religii. 63,2% dintre respondenți consideră că în România, relațiile dintre cultele/religiile sunt bune, 14,7% susțin că sunt bune, în timp ce doar 15,7% le consideră proaste și 4,6% foarte proaste.

Câți români se consideră religioși

O proporție covârșitor de mare (63,8%) spune că se consideră religioasă, 26,6% spun că se consideră „mai degrabă da” ( religioși), în timp ce doar 6% afirmă „că mai degrabă nu” (sunt religioși) și 3,6% susțin ca în mod vehement că nu se consideră religioși.

Interesant este că în același timp, cei mai mulțin dintre respondenți, 36,8%, sunt de părere că poporul român este mai puțin credincios decât în timpul regimului comunist, iar 33,6% consideră că românii sunt mai religioși acum decât înainte de Revoluția din 1989.

Totodată, peste 90% din români susțin că indiferent de confesiune sau religie, cred în Dumnezeu (90,2%).

Cum se arată atitudinea statului față de biserici, în pandemie

„Populația ține mai curând cu religia, simte biserica și cultele mai aproape de ea, simte ca sunt pe aceeași parte a baricadei. Din păcate acest barometru nu a fost realizat mai devreme astfel încât cineva sa spună lucruri cu sens și coerente. Percepția publica a fost ca s-a simțit un fel de asediu.

Sunt familii, cu copii, cu trei sau patru copii care stau acasă, toți la același calculator, toți trebuie să facă școală online. Pentru părinți, a trebui sa existe un refugiu, a trebuit să se reflecte acest lucru cumva”, explică sociologul Dan Dungaciu, Director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, în cadrul evenimentului de lansare al Barometrului vieții religioase în România.

Românii cred că Biserica e tratată negativ în presă

În ceea ce pruvește modul în care Bisrica este prezntată în mass-media națională și locală, românii sunt de părere că bisericile sunt prezentare mai curând negativ ( 46,5%), în timp ce doar 34,9% cred că mai degrabă aceste instituții sunt prezentate într-o notă pozitivă.

Cei care consideră că biserica este prezentată într-o lumină nefavorabilă spun că motivele pentru care se întâmplă acest lucru au la bază exagerări aduse de presă față de unele probleme de zi cu zi din activitatea bisericească sau a cultelor (47,3%).

Exceptând-i pe cei care nu au exprimat un răspuns 15,9% cred că biserica e arătată cu degetul în presă pentru că mjaoritatea jurnaliștilor și formatorilor de opinie nu sunt persoane reliugioase.

Studiul în întregime poate fi consultat AICI.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri