Autorităţile locale din municipiul Iaşi şi reprezentanţii Companiei de Transport Public au inaugurat un tramvai care va aduna de la cetăţenii din mai multe cartiere echipamente electrice şi electronice vechi.

Intitulat "Tramvaiul Reciclării" mijlocul de transport a fost modificat pentru preluarea deşeurilor electrocasnice şi electrice din staţiile de tramvai şi transportul acestora către Centrele de Colectare din municipiu.

Primarul Mihai Chirica a declarat că "Tramvaiul Reciclării" va circula sâmbăta şi duminica între orele 09,00 şi 16,00 prin toate cartierele din Iaşi.

"Este un proiect inedit pentru că încercăm să ecologizăm şi procesul de colectare a deşeurilor. Dintr-un tramvai care a fost scos din uz l-am transformat într-un tramvai special de colectare a deşeurilor electrice şi electrocasnice. Practic, folosind curentul electric şi un tramvai reciclat reuşim colectarea acestei categorii de deşeuri. România nu este performeră la colectarea deşeurilor electronice şi electrocasnice, mai are mult de recuperat. Din acest motiv am spus că este o prioritate pentru Iaşi să facem şi acest proiect. Va fi gestionat de Compania de Transport Public şi Compania de Salubritate împreună cu colaboratorul nostru Asociaţia ECOTIC. Tramvaiul are dublu rol. Pe lângă colectare are şi rolul de educare, pentru că primul vagon este dedicat educării copiilor şi este amenajat în acest sens. Cel de-al doilea vagon este amenajat pentru strângerea deşeurilor", a declarat primarul Mihai Chirica, citat de Agerpres.

El a explicat că pe peroanele din anumite staţii de tramvai vor fi amenajate spaţii speciale unde cetăţenii îşi vor putea lăsa electrocasnicele sau aparatura electrică veche.

"Este un proiect luat din bunele practici occidentale, este inspirat din Elveţia unde are un succes nemaipomenit. Credem că va avea succes şi aici. Proiectul vine în sprijinul cetăţenilor să se debaraseze de aceste DEE-uri cât mai uşor. Sperăm ca astfel să convingem ieşenii să colecteze separat deşeurile. Particularitatea acestei campanii constă în interacţiunea directă cu ieşenii şi preluarea deşeurilor electrice şi electrocasnice din apropiere de domiciliul lor. În acest mod ne propunem să contribuim la atingerea obiectivelor dezvoltării durabile prin schimbarea mentalităţii oamenilor şi dezvoltarea capabilităţii comunităţii ieşene de a utiliza resursele in mod raţional şi eficient. Costurile acestui proiect sunt de aproximativ 45.000 lei şi includ toate cheltuielile efectuate cu amenajarea tramvaiului de colectare DEE. Vom continua alături de Primărie să ne implicăm activ în proiecte complexe, inedite şi eficiente pe linie de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă. Ne dorim să avem alături de noi comunitatea locală, să sprijine şi să contribuie la dezvoltarea acestor proiecte, gândite special pentru ieşeni", a declarat Cătălin Neculau, directorul societăţii de salubrizare a municipiului Iaşi, SALUBRIS SA.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Social »Setari Cookie-uri