Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice - I.G.P.R., sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, pun în aplicare 14 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, la o unitate de învăţământ superior privat, la sediile/punctele de lucru ale unor societăţilor comerciale, precum şi la locuinţele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu.

Perchezițiile ar avea loc la Universitatea ”Titu Maiorescu”, Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 4, scrie Hotnews.ro.

Vor fi puse în aplicare 32 de ordonanţe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la diferite instituţii publice, notari publici şi societăţi comerciale.

Din cercetări a reieşit că, din anul 2010 şi până în prezent, persoane cu atribuţii de conducere din cadrul unei unităţi de învăţământ superior privat ar fi săvârşit acte materiale, care s-ar încadra în sfera acţiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane, acţiuni ce ar fi presupus supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/gestiunea unităţii unor operaţiuni speculative, operaţiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obţinut un profit, prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unităţii şi fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învăţământ şi o instituţie publică, conform comunicatului de presă transmis de către Inspectoratul General al Poliției Române.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, persoane cu putere de decizie din cadrul unităţii de învăţământ superior privat ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferenţial (2 societăţi administrate de aceeaşi persoană fizică), pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele implicate în procesul decizional din cadrul unităţii de învăţământ şi persoana care asigura conducerea acestor societăţi.

Prin activitatea infracţională derulată, ar fi fost acordate anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferenţial, în valoare de peste 121 de milioane de lei (24 de milioane de euro).

La acţiune participă poliţişti ai I.G.P.R. - Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti, I.P.J. Buzău şi I.P.J. Vâlcea, sprijiniţi de Direcţia Operaţiuni Speciale, Institutul Naţional de Criminalistică şi de echipe ale Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

”Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se arată în comunicat.

Universitatea 'Titu Maiorescu': Toate actele şi contractele au fost şi sunt realizate în deplină legalitate

Universitatea 'Titu Maiorescu' a precizat miercuri că toate actele şi contractele, inclusiv cele aflate în atenţia organelor de cercetare, datând din anii 2005-2011, au fost şi sunt realizate în condiţii de "deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare" şi a normelor interne, cu avizul juriştilor şi aprobarea Consiliului de Administraţie şi al Senatului Universităţii.

Miercuri, poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, au efectuat 14 percheziţii domiciliare în Capitală şi în judeţul Ilfov, la Universitatea "Titu Maiorescu", la sediile/ punctele de lucru ale unor societăţi comerciale, precum şi la locuinţele unor persoane bănuite de delapidare, fals intelectual şi abuz în serviciu, într-un dosar privind vânzarea ilegală de apartamente din cămine studenţeşti.

"Universitatea este proprietara terenurilor şi construcţiilor care fac obiectul direct sau indirect al cercetărilor. Toate actele şi contractele desfăşurate în cadrul Universităţii - inclusiv cele aflate în atenţia organelor de cercetare, datând din anii 2005-2011 - au fost şi sunt realizate în condiţii de deplină legalitate, cu respectarea legilor în vigoare şi a normelor interne, cu avizul juriştilor şi aprobarea Consiliului de Administraţie şi al Senatului Universităţii. În aceste condiţii, nu se poate vorbi de "ilegalităţi", "delapidări", "trafic", "fals intelectual" etc., aşa cum se afirmă în unele medii", se arată într-un comunicat de presă transmis de reprezentanţii universităţii.

Aceştia îşi exprimă "deplina încredere" în demersurile făcute de organele în drept privind investigaţiile desfăşurate la sediul instituţiei de învăţământ superior cu privire la "o serie de suspiciuni de natură imobiliară şi economică".

"Referitor la investigaţiile desfăşurate la sediul Universităţii 'Titu Maiorescu' cu privire la o serie de suspiciuni de natură imobiliară şi economică, Universitatea îşi exprimă deplina încredere în demersurile făcute de organele în drept sub semnul legalităţii şi în numele stabilirii adevărului. Universitatea cooperează pe toate planurile cu reprezentanţii instituţiilor statului pentru realizarea actului de justiţie, dorind, în egală măsură, prezentarea corectă a situaţiei în mediul public", afirmă reprezentanţii universităţii.

În comunicat se mai precizează că Universitatea 'Titu Maiorescu' este o instituţie de învăţământ superior particulară, care nu operează cu bani publici.

"Universitatea 'Titu Maiorescu' îşi exprimă dezacordul pentru modul tendenţios în care acţiunile de cercetare care o vizează au fost şi sunt prezentate în mass-media: titluri şocante, sub semnul senzaţionalului, care nu urmăresc adevărul, ci doar ratingul, ştiri preluate ad litteram din mediul online, care abundă în informaţii şi date neadevărate, imagini cu descinderi de mascaţi, însoţiţi de câini-lupi, la sediul Universităţii (imagini de arhivă fără legătură cu campusul universitar). Toate acestea constituie o manieră incorectă şi abuzivă, sub semnul fake-news, de a prezenta o situaţie aflată în investigare de organele abilitate. Astfel de abordări denotă, pe lângă indiferenţa faţă de adevăr, încălcarea normelor obligatorii ale deontologiei profesionale. Nu este lipsit de importanţă faptul că aceste atacuri concertate împotriva Universităţii, înainte de concluziile cercetării, se desfăşoară într-o perioadă importantă a anului universitar, aceea a sesiunii de admitere din iulie 2021", afirmă sursa citată.

Universitatea 'Titu Maiorescu' susţine că rămâne deschisă cooperării cu reprezentanţii instituţiilor statului, punând la dispoziţia acestora, cu "deplină transparenţă", toate informaţiile şi datele necesare.

"În acelaşi timp, îşi exprimă dorinţa de restabilire a adevărului, subliniind necesitatea sancţionării, legale şi morale, a actelor de dezinformare publică. Prin astfel de abordări, este profund afectată în spaţiul public imaginea Universităţii 'Titu Maiorescu', una dintre universităţile importante ale ţării, recunoscută pe plan naţional şi internaţional pentru calitatea studiilor, pentru seriozitate şi competitivitate pe plan academic şi profesional", se mai arată în comunicat.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri