Românii s-au implicat mai mult ca niciodată în a-i ajuta pe cei care au nevoie de sprijin, refugiații din Ucraina fiind ajutați din toate părțile, începând de la oamenii de rând care s-au dus să-i preia direct de la graniță, oferindu-le alimente sau cazare, până la companii și oameni de afaceri care au contribuit la eforturile de ajutorare și până la autorități locale și centrale.

Dincolo de cât bine s-au coordonat toți cei implicați, românii au arătat disponibilitatea de a-i ajuta pe cei care sunt afectați de război. Unul dintre cei care s-au implicat activ încă de la început și continuă să o facă este Gabriel Ciobotaru, președintele Asociației Șansa Ta, unul din numeroasele ONG-uri care s-au implicat în această perioadă.

Gabriel a fost deja de patru ori în Ucraina pentru a duce toate cele necesare pentru cei care au fugit de război, mai aproape de granița cu România, Cernăuți fiind o zonă sigură, mai ales în condițiile în care punctele de interes ale invaziei ruse sunt departe de această regiune.

Sunt mai multe centre de refugiați care adăpostesc femei, copii, bătrâni, care au nevoie de o serie întreagă de ajutoare, bunuri elementare vieții.

Am fost deja de patru ori în Ucraina. Miercuri (30 martie – n.r.) va fi a cincea oară. Mergem în zona Cernăuți deocamdată, unde am fost la mai multe centre de refugiați, care au nevoie de alimente, de pături, de saltele, pentru că sunt mulți oameni care dorm pe niște paleți. De această dată vrem să ajungem și la un centru de copii unde să ducem ajutoare și acolo. Alimente și de produse de igienă”, ne-a mai spus Gabriel.

Gabriel Ciobotaru

Gabriel Ciobotaru - președinte Asociația Șansa Ta

Potrivit lui, în centrul respectiv au fost adunați circa 500 de copii din diverse centre de plasament din Ucraina, aduși din zonele de război. În plus, mai sunt și copii care au venit singuri din zonele de conflict sau care s-au rătăcit de părinți lor.

Referitor la copii, Gabriel Ciobotaru ne-a spus mai spus că dintre toți copiii care au trecut granița în România, circa 1.000 de copii din Ucraina au fost preluați de școlile de la noi. Cei mai mulți în orașele de graniță, dar există și un aflux consistent către București.

Cât despre ceea ce a văzut acolo, Gabriel ne spune că tristețea și grijile sunt la ordinea zilei, ceea ce este de așteptat într-o țară aflată în plin război, dar ceea ce a semnalat reprezentantul Asociației este dorința disperată a oamenilor ca războiul să se încheie cât mai curând.

Mulți oameni încă nu știu ce să facă. Deocamdată nimeni nu poate să spună cât va mai dura războiul. Nu vrea nimeni să cedeze în momentul ăsta. Nu dă nimeni niciun semn că s-ar ajunge la o înțelegere. Oamenii sunt disperați, vor să se termine mai repede cu războiul”, ne-a mai spus Gabriel.

Cum sunt livrate ajutoarele

Gabriel și voluntarii care-l însoțesc, încarcă mașinile cu ajutoare, se urcă în ele și nu se opresc la graniță, chiar dacă dincolo de frontieră se află o țară în plin război. Deși inițial au fost temători, s-au încurajat între ei, iar cu ajutorul autorităților ucrainene au ajuns la centrele de refugiați unde era nevoie de ajutoarele pe care voluntari din toată țara le-au trimis.

La început era mai greu. Eram mai temători, dar acum am prins curaj, mergem deja a cincea oară. Cernăuți este și o zonă ceva mai sigură. Este și o zonă de munte, de care rușii stau departe. Acolo sunt câteva centre care preiau ajutoarele și le direcționează și către zonele de conflict.

De trecut granița nu este o problemă, dar după ce trecem de graniță suntem preluați de autoritățile ucrainene, dar sunt și mulți voluntari din ONG-uri care vin să ne ajute cu livrarea și distribuirea ajutoarelor”, ne-a mai spus Gabriel.

Evident, ajutoarele sunt livrate pe anumite coridoare umanitare prestabilite, în afara cărora riscul ar fi foarte mare de a nimeri într-o zonă de conflict.

Tir Ajutoare

(Sursa foto - Facebook / Asociația Șansa Ta)

Situația s-a mai liniștit, dar e doar calmul dinaintea furtunii

Cât despre ce urmează, deși ritmul intrărilor de refugiați în România a scăzut, iar în prezent situația este mult mai liniștită, Gabriel se așteaptă la un nou val, mai ales în condițiile în care mai multe ONG-uri s-au întâlnit cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, pentru a discuta despre ce urmează.

„A fost o perioadă foarte agitată de când a început războiul. Am avut o avalanșă de refugiați, pentru care a trebuit să găsim mâncare, să găsim adăposturi. Deocamdată monitorizăm să vedem ce se mai întâmplă. Este o oarecare liniște, pentru că a scăzut fluxul de refugiați. Nu mai sunt atât de mulți cei care intră în țară. Sunt foarte mulți care se opresc în Cernăuți și așteaptă să vadă de ce întâmplă.

Dar am avut, recent, o întâlnire și cu domnul Raed Arafat, pentru a discuta pe programul acesta strategic, pentru că va trebui să ne așteptăm la un nou val de refugiați. În momentul în care vor deschide noi coridoare umanitare, vom avea parte de un nou val consistent de refugiați”, ne-a mai spus Gabriel Ciobotaru.

Întrebat dacă se așteaptă să vină mai puțini refugiați decât au venit în primele valuri, Gabriel spune că nu există nicio certitudine, existând și posibilitatea să vedem mai mulți refugiați.

A fost „un val de bunătate”, dar a mai scăzut dorința românilor de a ajuta

Președintele Asociației Șansa Ta spune că ajutoare au venit din toate direcțiile, de la oameni de rând, dar și de la firme, chiar și companii foarte mari. Kaufland este partenerul principal al Asociației, un partener care susține și activitatea de la cantina socială pe care o administrează în Capitală, pe Calea Griviței, în curtea Griro Tower.

Asociația Șansa Ta a oferit în această perioadă între 2.000 și 3.000 de meniuri în fiecare zi, pentru că, pe lângă ajutorul pe care a trebuit să-l ofere refugiaților, au și cazurile de care se ocupă de mai mult timp.

De altfel, când am stat de vorbă cu Gabriel Ciobotaru, la cantină se strânseseră deja mai multe persoane care așteptau la coadă ca pachetele să fie gata. Ajungând mai devreme la locul întâlnirii, am putut observa două mașini care au încărcat alimente pentru a le duce către alte cazuri.

Am încercat să nu neglijăm pe nimeni. I-am ajutat cât am putut pe refugiați, dar fără să-i lăsăm deoparte pe românii care aveau nevoie de noi, pe cei de care aveam grijă de dinainte de război”, ne-a mai spus Gabriel.

Cât despre elanul societății civile de a ajuta în această perioadă, după „un val de bunătate” care s-a pornit la începutul conflictului din Ucraina, val general de empatia și emoția de moment, Gabriel Ciobotaru sesizează o scădere a acestui entuziasm, spunând că „românii au ajutat cât au putut, dar mai scăzut dorința de a ajuta”.

Probabil și pentru că, în general, în aceste zile, situația este mult mai liniștită decât era la început, dar în centrele din București și din țară, unde se pot depune donații, încă mai vin ajutoare, chiar dacă nu în același ritm ca la început.

Și binele acesta are o limită, să știți. Încercăm să ducem ajutoare doar acolo unde este cea mai mare nevoie, să nu facem risipă, dar trebuie să-i ajutăm în continuare și pe cei din România”, ne-a mai spus reprezentantul ONG-ului.

Voluntarii de la cantina socială din Calea Griviței - nr. 355-357

De altfel, voluntarii care au fost prezenți în punctul de colectare de la Gara de Nord semnalau la un moment dat un volum prea mare de alimente care risca să se altereze.

Asociația Șansa Ta este un ONG înființat în 2011, care dorește să promoveze prin proiecte sociale, educaționale, sportive, dreptul la o viață mai bună pentru familiile cu copii aflate în situații de risc, în vederea prevenirii abandonului familiar, școlar, marginalizare, integrare. Programele lor se adresează și altor categorii defavorizate (copii/tineri instituționalizați și post-instituționalizați, persoane fără adăpost, etc).

Cei care vor să ajute și să susține eforturile Asociației pot afla mai multe pe site-ul oficial, dar și pe pagina de Facebook.

Sursa foto: Asociația Șansa Ta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri