Vara acestui an se îndreaptă iminent spre titlul de ”cea mai fierbinte din istorie” și apare logic întrebarea: are România suficientă apă pentru a face față? Iată răspunsul celor de la Apele Române.

Conform specialiștilor, stăm mai bine ca anul trecut. Ploile din iunie și gestionarea eficientă a apei din lacurile de acumulare ale Hidroelectrica au dus la creșterea coeficientului de umplere, astfel că am ajuns la 88,24% (cu 15% mai mult decât aceeași perioadă a anului trecut). Volumul disponibil astăzi în principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,82 miliarde de metri cubi de apă (în iulie 2022 erau 3,45 miliarde de metri cubi de apă).

Acest volum, afirmă Apele Române, este suficient pentru satisfacerea necesarului de apă pentru toți beneficiarii din localitățile mari care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață. Dar, chiar dacă în acest moment nu există probleme, specialiștii recomandă să economisim apa acolo unde este posibil. Mai ales că situația s-ar putea înrăutăți: debitul Dunării la intrarea în țară, care în medie era de 5.350 metri cubi/secundă, este acum la 3300 mc/s și probabil va mai scădea.

Pe de altă parte, consumul de apă al României a crescut. Conform Apelor Române, dacă în 2018 cererea era de 6,86 miliarde metri cubi, acum s-a ajuns la 8,6 miliarde. Pe de altă parte, scăderea e semnificativă față de 2003, când consumam aproape 9,2 miliarde, și uriașă față de ultimii ani de comunism și primii ani după Revoluție, când cerința de apă era în jurul a 20 de miliarde de metri cubi - adică aproape cât nivelul actual al Germaniei.

Cea mai mare creștere s-a înregistrat la cererea de apă în agricultură de la 1,62 miliarde la 2,8 miliarde în doar 5 an. Consumul casnic a crescut doar de la 1,16 miliarde de metri cubi de apă la 1,35 miliarde. Potrivit datelor INS, apa potabilă distribuită pentru uz casnic a ajuns în 2022 la 597 milioane de metri cubi, o scădere ușoară față de 2021.

Pe de altă parte, Agenția Europeană a Mediului avertizează că România este printre țările europene cu cel mai mare risc de a se confrunta cu o criză de apă. Iar situația nu se va îmbunătăți ci, dimpotrivă, se va agrava în următorii ani, spun experții europeni.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri