Nunta parintilor de acum 30 de ani sau un concert Doors pe caseta de opt piese primit de la prietenii din stainatate. Amintiri cu valoare sentimentala care risca insa sa fie ingropate nu doar in timp ci si in uitare din cauza suporturilor de stocare. Exista insa mai multe posibilitati prin care puteti sa readuceti la viata inregistrarile vechi
Formatele de stocare se schimba odata cu aparitia noilor dispozitive de redare a fisierelor audio si video. Traim in era CD-ului si a DVD-ului, casetele audio sau cele VHS fiind tot mai rare. Nu au trecut inca in nefiinta precum rolele de film, dar se apropie de momentul in care se vor reuni cu stramosii lor, desenele arhaice din pesteri si tablele din piatra.

Mai mult, chiar daca casetele sau discurile de vinil se pastreaza intr-o forma buna, iesirea treptata de pe piata a videoplayerelor sau a pick-upurilor face ca piesele de schimb sau service-urile specializate sa fie tot mai greu de gasit. Chiar si dischetele pot fi fara de folos avand in vedere ca unele modele de laptopuri sau de computere nu au un floppy disk incorporat.

Exista insa nenumarate modalitati si dispozitive prin care va puteti salva inregistrarile. Puteti apela la serviciile unei companii specializate, trecerea unei casete VHS pe suport CD avand un pret de cateva sute de mii de lei vechi. Aveti insa si optiunea invierii amintirilor fara ajutorul nimanui, pentru aceasta fiind insa necesar un dispozitiv specializat.

Spre exemplu, pentru trecerea casetelor audio pe format CD aveti nevoie de un dispozitiv special care costa in aproximativ 200 de dolari. Sony sau Teac produc astfel de echipamente care functioneaza foarte simplu: caseta este introdusa intr-un casetofon, iar CD-ul intr-un CDrecorder. Chiar daca unele modele recunosc piesele diferite de pe o caseta dupa pauzele dintre melodii, este recomandat ca dupa fiecare piesa sa se opreasca inregistrarea pentru ca pe CD sa apara mai multe piese ci nu o piesa lunga reprezentand o parte a casetei.

Trecerea melodiilor de pe o caseta audio se poate face si in format digital. Un cablu de conectare a casetofonului la calculator precum si un program specializat sunt necesare. Spre exemplu, MusicMatch pentru Windows sau Audacity pentru MAC-uri. Aceste programe sunt gratuite, dar pentru rezultate mai bune din punct de vedere al sunetului se pot folosi programe mai avansate care costa in jur de 100 de dolari (spre exemplu Easy Media Creator pentru Windows). Piesele pot fi trecute ca fisiere separate pe calculator, dar daca nu aveti timp pentru comanda STOP dupa fiecare piesa, puteti si sa considerati o parte a unei casete ca fiind un fisier unic acesta va fi insa scris ca un singur fisier pe CD.

Aceeasi procedura trebuie urmata si in cazul discurilor de vinil. Singura diferenta este data de necesitatea unui amplificator, sunetul stocat pe discuri fiind prea jos pentru a putea fi recunoscut de computer. Daca nu mai functioneaza pick-up-ul, Ion comercializeaza iTTUSB, practic un pick-up care este livrat cu cablurile de conectare la PC si cu un program de editare audio. Daca doriti sa eliminati computerul din ecuatie, modelul Teac GF-350 este cea mai buna solutie. Pentru 350 de dolari veti avea un pick-up si CD recorder incorporat.

Pentru casetele video exista dispozitive care trec inregistrarile de pe format VHS pe CD sau DVD. Exista chiar si dispozitive precum Sony DVDirect care costa 220 de dolari si care permite trecerea pe CD a fisierelor care se afla inca pe vechea camera de inregistrare. Transferul va avea loc in timp real, dar puteti sa parcati undeva dispozitivul pana ce transferul va fi finalizat.

Acestea sunt principalele modalitati prin care amintirile pot fi trecute pe formate mai noi. Piata dispozitivelor de specialitate se dezvolta puternic avand in vedere ca problema incepe sa fie resimtita in tot mai multe zone de pe Glob. Numai la o simpla cautare pe Google gasim aproape 1,5 milioane de rezultate pentru transfer VHS/CD. Si avand in vedere ca tehnologia evolueaza in continuu, peste cativa ani vom cauta informatii despre transferarea fisierelor de pe CD pe un viitor format de stocare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Special »



Setari Cookie-uri