Planul unei afaceri trebuie sa fie scurt si dinamic pentru ca piata, realiatatea tinde sa-l invalideze din prima, a declarat Bogdan Tudor, fondatorul companiei de externalizare de servicii informatice Class IT Outsourcing.

Bogdan Tudor s-a angajat in 1999 la compania PC Net, unul dintre cei mai mari furnizori de internet la momentul respectiv, unde a lucrat pana la finalul lui 2004 cand aceasta a fost cumparata de RCS&RDS, cel mai mare operator de internet de pe piata locala. Daca atunci cand s-a angajat in companie in departementul de IT lucrau doi-trei oameni, la finalul anului 2004 Tudor ajunsese director tehnic, pozitie din care coordona peste 100 de persoane.

"Primul antreprenor care m-a inspirat a fost Mihai Batraneanu, cel care a pus bazele PC Net in 1997. El era un foarte bun manager de oameni, stia foarte bine sa motiveze echipele si exceleaza si acum in asta. Iar acolo am invatat sa cresc o echipa”, afirma Bogdan Tudor la Start-Up Wall-Street, emisiune realizata si moderata de Claudiu Vrinceanu.

El adauga ca exista doua tipuri de antreprenori: cei care stiu ca vor sa isi faca propria afacere si cei care devin intreprinzatori din intamplare…”pentru ca sunt aruncati in apa”.

"Cand Mihai a vandut RCS&RDS, am ramas cumva in aer. Stiam ca nu vreau sa continui cu RCS&RDS pentru ca era o cu totul alta cultura fata de cea antreprenoriala de dinainte. Iar la acel moment dorinta mea a fost sa-mi continui programul de MBA pe care il incepusem in 2003. La finalul lui 2004 a fost tranzactia cu RCS&RDS, si atunci a aparut aceasta oportunitate de a deveni antreprenor. Dar a venit ca o nevoie, iar motivatia de la inceput a fost sa am o casa si masina”, mai spune fondatorul Class IT Outsourcing.

Cu cat compania este mai mica, cu atat planul de business trebuie sa fie mai dinamic

Astfel, el a lansat compania in 2005, iar despre primii doi ani spune ca au fost o provocare.

"Nu stiam sa vindem, sa ne promovam, sa ne organizam, dar am compensat in domeniul tehnic, am excelat in operatiuni. Si clientii ne-au recomandat. Noi, initial, nici nu am avut vanzari, am inceput cu cei pe care ii cunosteam si apoi ei ne-au recomandat. Sfatul meu pentru antreprenori este sa exceleze in ceea ce fac si apoi sa faca antreprenoriat in acel domeniu. Pentru ca restul lucrurilor se pot invata, dar serviciile trebuie sa fie de top”.

El adauga ca in dezvoltarea afacerii l-a ajutat foarte mult faptul ca in timp ce era student la cursurile de EMBA ale ASEBUSS si-a facut planul de business pentru afacerea pe care inca nu o lansase.

“Planul de business l-am facut la finalul programului de MBA pentru ca printr-un astfel de plan sumarizezi toate materiile pe care le parcurgi. Iar planul meu a fost pentru o afacere de servicii de externalizare IT. Am pus pe hartie strategia pentru urmatorii 5 ani si asta m-a ajutat pentru ca mi-am structurat foarte bine lucrurile in minte. Piata are tendinta sa iti invalideze planul din prima zi de functionare a companiei si de aceea este important ca acesta sa fie scurt si foarte dinamic. Cu cat afacerea este mai mica, cu atat iti actualizezi planul de business mai des. De exemplu, eu l-am actualizat dupa 2-3 luni”, mai spune fondatorul Class IT Outsourcing.

Din 2011 compania s-a extins la nivel international, in Statele Unite ale Americii.

Anul trecut, Class IT Outsourcing a ajuns la o cifra de afaceri de circa 1,9 milioane de euro, un profit net de 120.000 de euro si un numar mediu de angajati de 100 de persoane, conform Ministerului de Finante.

Bogdan Tudor va vorbi in cadrul Atelierelor de Antreprenoriat, un proiect RBL recomandat de wall-street.ro. El va discuta alaturi de tinerii antreprenori despre importanta unui plan de afaceri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri