Birocratia din Romania este apasatoare, obliga antreprenorii la investitii mai mari sau chiar "omoara" business-uri. Cel putin asa sustine unul dintre cei mai tineri antreprenori locali, dar cu afaceri estimate la 12 milioane de euro si care a inchis unul dintre restaurantele sale pentru ca nu a mai putut face fata birocratiei.

La 30 de ani, Stefan Mandachi, proprietarul brandului Spartan, are 27 de restaurante fast-food in toata tara, atat proprii, cat si in franciza, si ar fi putut avea si mai multe daca ar fi putut face fata birocratiei cu unul dintre localuri. Intrebandu-l care este investitia intr-un restaurant Spartan, antreprenorul sustine ca aceasta depinde, in pricipiu, de cum arata locatia, dar si de... avize si autorizatii. Pe scurt, birocratie.

Investitia intr-un restaurant Spartan in mall, unde Stefan Mandachi prefera de altfel sa se extinda, se ridica la 75.000 de euro, respectiv la 100.000 de euro pentru o locatie stradala, insa suma poate sa difere "mai mult sau mai putin", in functie de modificarile care trebuie facute in locatie.

Nu stii la cat poate ajunge investitia, pentru ca nu ai libertate, iar autorizatiile te tin pe loc.

"Depinde cum arata locatia si ce mai intervine. Daca vine DSV-ul (Directia Sanitar Veterinara) si spune ca mai trebuie (sa investesti), incepi sa strici cladirea, ca sa strici cladirea iti trebuie autorizatie de la primarie. Daca ajungi la primarie, ai murit. Te trimite de la un birou la altul si pana la urma iti iei lumea in cap, cum am si patit cu unele locatii. Nu am mai putut sa facem fata birocratiei si am inchis. De exemplu, am inchis o locatie in Brasov in Piata Sfatului. Ceea ce vreau sa subliniez este ca nu stii la cat ajunge investitia pentru ca nu ai libertate normala, fireasca, sa porti sa mergi fluid. Poti sa mergi fluid o saptamana si apoi incep avize, autorizatii care te tin in loc. Chiria ruleaza, intervin alti oameni de care ai nevoie, alte modificari si atunci creste investitia. Ori investitia intr-un Spartan nu este fixa, nu poti sa iti dai seama unde se duce", explica Stefan Mandachi.

El sustine ca, in Romania, ca antreprenor, in ce priveste birocratia, este "foarte dificil". "Suna a platitudine, dar chiar e greu. Este coplesitor sa mergi cu 60/h pe drumurile din Romania si vrei sa ajungi de la Suceava la Turnu Severin", continua antreprenorul sa se planga.

Totusi, in acelasi timp, el subliniaza ca exista si parti bune in Romania, cum ar fi scaderea TVA, care "a contat foarte mult, a fost cea mai buna masura care s-a luat pana acum in ultimii 10 ani".

Stefan Mandachi este unul dintre cei mai tineri antreprenori din Romania, cu 4 ani de experienta pe piata de fast-food si visuri mari peste hotare. Citeste si despre cum vrea sa duca fast-food-ul "made in RO" in America: Daca prinde la public, o sa fie revolutie. Piata din Romania este epuizata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri