Fagurele cu miere este o mica afacere de familie inceputa in urma cu zece ani. Cu 50 de stupi in Giurgiu, familia Capitanu isi acopera cheltuielile si se bucura de timpul liber pe care il poate petrece cu copiii. Intr-un interviu pentru wall-street.ro, Dan Capitanu, fondatorul Fagurele cu miere, explica de cat si de ce este nevoie pentru a deschide o afacere cu stupi si albine, dar si care sunt riscurile implicate.

Familia Capitanu a inceput sa se implice in afacerea cu miere a socrilor prin anul 2009. Un an mai tarziu, au decis sa isi cumpere proprii stupi si sa isi creeze un brand, Fagurele cu Miere. In prezent, au ajuns la 50 de stupi, vatra stupinei aflandu-se in localitatea Mihai Bravu de Giurgiu, in judetul Giurgiu, in aria protejata de la Comana, o zona cu paduri, cu salcam, cu tei, cu lunca, cu delta Neajlovului si cu terenuri agricole de jur imprejur.

Deschiderea afacerii cu albine i-a motivat sa isi cumpere o casa la tara, unde acum locuieste toata familia Capitanu, iar informatiile necesare dezvoltarii afacerii le-au aflat de la socrii, de la alti apicultori si din cursurile de apicultura pe care le-au urmat in cadrul Asociatiei Crescatorilor de Albine (ACA).

Investitia pentru o afacere cu miere

Fagurele cu miere a inceput cu 50 de stupi si o centrifuga, o parte din banii necesari provenind si de la Uniunea Europeana. Apicultorul Dan Capitanu recomanda, insa, ca cineva care este la inceput de drum sa cumpere doar 10 stupi, pentru a se obisnui cu albinele. Astfel, investitia in familia de albine, in cutii si in instrumentele necesare despre realizarea produselor se ridica la 10.000 de lei.

„Nu e bine sa pornesti din prima cu 100 de stupi, pentru ca, daca nu ai pregatirea necesara, e destul de complicat sa gestionezi situatia. Pentru un om care vrea sa inceapa afacerea, e bine sa inceapa cu 10 stupi. O familie de albine poate sa coste circa 500 de lei, la care se adauga cutia, care poate sa fie intre 150 si 200 de lei noi. Mai este nevoie de cateva mici accesorii pe care trebuie sa le ai la inceput la indemana: o centrifuga, un echipament de protectie, o dalta, ca sa poti umbla in stup, o afumatoare, o masa de descapacit”, explica Capitanu.

Presedintele ACA: Avem...
Citeste si: Presedintele ACA: Avem probleme cu vanzarea mierii in hipermarketuri

Mica afacere cu albine nu aduce mari venituri familiei Capitanu, dar ii permite sa isi acopere cheltuielile si sa se bucure impreuna cu copiii de tot ce ii inconjoara. „Pot sa va spun ca acoperim cheltuielile familiei, intr-un mod rezonabil, din aceasta activitate. Nu e ceva fabulos, care sa iti permita sa evoluezi destul de tare, insa suntem toti impreuna si asta e bine. Plus ca ai o alta viata, fata de lucrul intr-o corporatie. Ai un program al tau, mai ai timp si de copii. E frumos sa ai timp sa te uiti cum se joaca, sa te duci cu ei la diferite activitati sau sa mai stai cu ei de povesti”, povesteste Capitanu.

Riscurile unei astfel de afaceri de familie sunt reprezentate, in principal, de vanzari. Pretul mierii este scazut, iar clientii ar plati cu greu mai multi bani pentru produse.

„Partea de vanzare e cea mai importanta. Pretul de vanzare al mierii e destul de mic, din punctul meu de vedere, chiar daca noi nu suntem nici printre cei mai ieftini de pe piata, nici printre cei mai scumpi. Daca facem un calcul, suta de grame de miere costa undeva la 3-4 lei. Un borcan de un kilogram, este 30 de lei. Alte produse, care au foarte mult zahar si alte substante, costa 5 lei/100 de grame. Omul nu realizeaza acest lucru. Daca ii ceri 6 lei/100 de grame, iti va spune ca ai o problema. Pretul de vanzare al mierii adevarate este mic si consumul este, la randul lui, foarte mic”, spune Capitanu.

Mierea cruda, o nisa pentru apicultori

Fagurele cu miere, care poate fi gasit online si offline, in cadrul targurilor, s-a pozitionat pe o nisa de piata, vanzand miere neprelucrata termic, nefiltrata, in starea ei cu adevarat naturala, care este preferata, insa, de putini clienti.

Chez Odette, afacerea cu...
Citeste si: Cum a transformat o inginera pasiunea pentru gatit intr-o afacere

„Noi suntem pe o nisa de piata. Marea majoritatea a apicultorilor prefera sa vanda mierea fluida, pentru ca asa se cere. 80% din populatie prefera ca mierea sa fie fluida si cere miere fluida. Daca ma duc la un eveniment in care eu vand miere cristalizata si cineva, langa mine, vinde miere fluida, el clar vinde mult mai mult decat mine. Eu stiu asta de la inceput, dar eu stau pe o nisa, a celor care stiu cum trebuie sa fie mierea, pentru ca odata ce a cumparat miere de la mine, am sanse mari sa revina si sa il fidelizez, pentru ca nu sunt foarte multi care ofera mierea in starea asta”, spune Dan Capitanu.

Mierea cristalizeaza sau se zahariseste, cum se spune in limbajul popular, iar clientii nu ar trebui sa se teama de acest proces, pentru ca este unul natural. In schimb, ceea ce ar trebui sa evite ar fi mierea lichida, daca aceasta nu este cumparata la scurt timp dupa ce a fost recoltata.

„In acest moment, toata mierea noastra e cristalizata, mai putin cea de salcam. Mierea naturala din Romania zahariseste, cum se spune popular, adica cristalizeaza. Din noiembrie, cel tarziu, mai toate sortimentele de miere, fie ca e poliflora sau de tei, sunt in stare cristalizata. Unele cristalizeaza mai repede, altele mai tarziu. Singura miere din Romania care poate trece iarna fara sa cristalizeze este cea de salcam. Cu cat e salcamul mai curat, cu atat cristalizeaza mai greu. Mierea poate cristaliza grunjos sau cremos, adica are cristale mai mari sau mai fine. Sunt multi care mananca miere cu cristale mai mari si zic ca are zahar, dar nu are nicio legatura. Asa cristalizeaza sortimentul acela de miere”, explica Dan Capitanu.

Zahar in miere

Zaharul in miere sau mierea cu indulcitor este o poveste veche care circula in spatiul romanesc, iar Dan Capitanu explica de ce este putin probabil ca un apicultor sa foloseasca zahar in produsele sale.

Idei de afaceri: 3 exercitii...
Citeste si: Idei de business: 3 exercitii care te vor ajuta sa gasesti inspiratie

„Nu cred ca ar baga niciun apicultor zahar in miere, cu atat mai mult cu cat face pastoral (n.r. muta stupii in zone unde sunt tei, salcami sau alti pomi) si te duci la cules. Daca stai intr-o zona si nu ai cules, tu trebuie sa hranesti albinele. Daca nu au hrana, mor. Sunt unii care poate le dau zahar. Sau sunt altii, mai lacomi, care extrag tot din stup si atunci, trebuie sa ii dea albinei zahar, ca sa aiba o hrana. Dar nu este o hrana sanatoasa. Zaharul le afecteaza si mor mai repede. Asta se practica in special toamna. Dar e gresit, pentru ca albinele acelea mor mai repede si in primavara nu se poate dezvolta mai repede noua generatie de albine, pentru ca ai albine putine”, spune Capitanu.

Exista, insa, posibilitatea ca mierea vanduta in marile lanturi de magazine sa contina glucoza industriala, asa ca recomandarea apicultorilor este ca mierea sa fie cumparata de la micii producatori, de preferat in stare cristalizata.

„Poate ca in magazinele mari se gaseste si miere care are glucoza industriala si altele, dar asta tine de procesatorii mai mari sau de alte interventii care se fac asupra mierii, dupa ce ea e colectata de la apicultori. Eu recomand ca mierea sa fie cumparata de la micii producatori si in stare cristalizata, adica in stare naturala. Ea nu e cristalizata tot timpul. Cand e proaspat extrasa, e fluida. Daca mierea aceea o sa cristalizeze acasa, (n.r. clientul) sa fie fericit, pentru ca aceea este miere, sa nu fie suparat si sa creada ca mierea are zahar”, spune apicultorul.

Sortimentele de miere difera in functie de miros, aroma si culoare. Unele chiar cristalizeaza diferit si isi schimba culoarea. Mierea incalzita, lichefiata, topita isi pierde proprietatile organoleptice, nu mai are acelasi gust, miros si culoare. „Conteaza foarte mult cat de tare este incalzita. Daca mierea este incalzita peste 37, 40 de grade, tot ce e valoros in ea se distruge. Daca mierea este incalzita prea tare, aceasta dezvolta o toxina”, explica Dan Capitanu.

Produsele din miere vandute trebuie, de asemenea, sa aiba o eticheta cu termenul de valabilitate, iar acestea trebuie pastrate in anumite conditii. „Unii spun ca mierea nu are termen de garantie, dar conteaza cum e pastrata. Mierea, daca e tinuta la soare, se degradeaza. Mierea trebuie tinuta la intuneric, la racoare, temperatura constanta, borcanul sa fie bine inchis, pentru ca atrage umiditate, atrage miros. Pe eticheta trebuie sa scrie un termen de valabilitate, pentru ca asa e legislatia in vigoare. Noi punem doi ani pe eticheta”, spune Dan Capitanu.

Sursa foto: Facebook Fagurele cu miere

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »



Citeste si
Sweet Ela, afacerea de un milion de lei cu torturi si prajituri