Lumea este intr-un proces de schimbare. In fiecare zi, reperele se schimba. Politic, geopolitic, economic si militar asistam la transformari majore care afecteaza, direct sau indirect, si mediul de business. Iar o industrie precum cea petroliera este, poate, si mai expusa acestei dinamici. Am discutat cu Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom, una dintre cele mai mari companii din Romania, despre modul in care se adapteaza, despre planurile de viitor si discutiile despre o posibila nationalizare.

In ciuda pretului redus al petrolului, a incertitudinilor legate de taxarea productiei de hidrocarburi in Romania si a tensiunilor geopolitice din vecinatatea Romaniei, OMV Petrom mentine estimarea privind inceperea productiei in zacamintele pe care le-a descoperit in Marea Neagra. Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, a afirmat ca acest se va intampla dupa 2020.

“Productia este estimata la inceputul deceniului viitor. Termenul ramane”, a declarat Gheorghe pentru wall-street.ro.

OMV Petrom i americanii de la ExxonMobil inceput sa foreze in Marea Neagra inca din 2008 si au investit in aceste operatiuni circa 1,5 miliarde de euro.

Totusi, Marea Neagra nu este o necunoscuta pentru compania controlata de OMV Austria, avand in vedere ca a inceput sa aiba productie in zona de mica adancime de mai mult timp. Operatiunile pe care OMV Petrom le deruleaza impreuna cu ExxonMobil vizeaza zona de apa adanca.

Tensiunile recente din Turcia si apropierea acestei tari de Rusia, dupa o perioada de conflict diplomatic cauzat de doborarea unui avion militar rusesc de catre turci nu par sa o ingrijoreze pe Gheorghe.

Ea a precizat ca geopoliticul este un element pe care “il consideram parte, sa zicem, din business as usual” si poate avea, in functie de circumstante, atat efecte negative, cat si pozitive asupra industriei extractiei de hidrocarburi.

“Toate aceste turburari care exista la nivel global, aduc geopoliticul si tensiunile locale in viata tuturora. As putea spune ca nu vad o dimensiune suplimentara. Geopoliticul in general influenteaza industria noastra. Pentru ca reglementarile se schimba, proiectele mari se finanteaza sau nu si celelalte dimensiuni ale dinamicii pietei sunt determinate, printre altele, si de geopolitica”, a adaugat Gheorghe.

Ce spune seful OMV Petrom despre diversele cereri de nationalizare a companiei?

Din 2004, anul in care OMV Petrom a trecut din mainile in portofoliul austriecilor de la OMV Petrom, in spatiul public au fost generate mai multe discutii legate de aceasta privatizare.

Unii considerau ca statul a incasat prea putin din vanzarea, la acea vreme, a celei mai mari companii romanesti. A fost chiar creata o comisie al carei scop era sa investigheze daca OMV si-a respectat angajamentele asumate prin privatizarea Petrom.

Altii au evocat inclusiv varianta nationalizarii companiei. Spre exemplu, in 2011, cativa deputati ai PDL au propus un referendum privind nationalizare producatorului de petrol si gaze. Ce spune Gheorghe despre o astfel de varianta?

“Atunci cand ne uitam la privatizari, trebuie sa ne uitam la care au fost asteptarile si care a fost impactul lor. Incertitudinile si momentele dificile din viata oricarui stat pot sa duca la situatii in care se iau decizii distorsionate, dar, pe baza situatiei privatizarii Petrom, cred ca datele vorbesc mult mai mult decat orice speculatie pe care cineva ar putea sa o faca”, a afirmat Gheorghe.

Ea a adaugat ca, daca prin privatizarea companiei, statul roman si-a dorit o companie care sa aduca “o contributie la bugetul de stat” si o companie care “sa aiba un impact pozitiv asupra societatii”, atunci vanzarea Petrom a fost un succes.

“Si-au dorit o companie care sa aduca o contributie la bugetul de stat. Suntem cel mai mare contribuabil, cu peste 2 miliarde de euro in fiecare an. Ce si-a dorit statul? Ca aceasta companie sa contribuie la cresterea economica. Orice fel de decizie trebuie sa fie rationala si fundamentata pe ceea ce s-a asteptat si pe ce s-a facut”, a spus Gheorghe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri