Anuntul recent al Finantelor, potrivit caruia un pachet de 26,7% din actiunile Rompetrol Rafinare vor fi vandute prin licitatie cu strigare, nu incalca Memorandumul din 2013 dintre stat si KazMunayGas, fiind posibil ca in cazul aparitiei unor concurenti la vanzare, kazahii sa liciteze chiar si peste suma agreata initial de 200 mil. dolari.

Marius Ghica este director de dezvoltare corporativa in cadrul KMG International (fosta Rompetrol Group N.V.), companie controlata de KazMunayGas. KMG International detine 48,1% din Rompetrol Rafinare, companie care opereaza rafinariile Petromidia Navodari, incluzand Divizia de Petromichimie si rafinaria Vega Ploiesti.

Wall-Street.ro: Statul a anuntat intr-un Memorandum recent ca vrea sa vanda prin licitatie cu strigare pachetul de 26,7% din Rompetrol Rafinare. In ce masura acest act se contrazice cu acordul anterior dintre KazMunayGas si statul roman, in care se stabilise ca veti plati 200 mil. dolari pentru respectivul pachet?

Marius Ghica: Faptul ca numele Rompetrol este pe lista de privatizari se inscrie in demersurile pe care le asteptam. Cele doua memorandumuri nu se contrazic. Prin legislatia existenta, Guvernul nu poate face o vanzare bilaterala chiar daca exista un acord prealabil, fiind astfel nevoit sa parcurga aceasta procedura de privatizare la care noi ne-am angajat sa participam cu un bid de 200 mil. dolari. Desigur, cineva poate sa vina sa ofere mai mult... .

WS: Cat de atractiv este acest pachet pentru o companie alta decat KMG, in conditiile in care vorbim de un pachet minoritar in Rompetrol Rafinare?

Marius Ghica: Desigur, in aceste conditii probabil ca este putin interesant pentru cineva sa participe la licitatie si sa ofere mai mult de cele 200 mil. dolari la care noi ne-am angajat.

WS: Daca ar aparea alte companii care sa faca oferte in cadrul licitatiei, este dispus KMG sa ofere peste 200 mil. dolari sau aceasta suma este fixa?

Marius Ghica: 200 de milioane de dolari este suma minima pe care noi am promis-o si prevazuta in angajamentul nostru ferm. Daca KMG decide ca vrea sa ofere mai mult deoarece se intrevad niste concurenti la licitatie si nu vrea sa cedeze acest pachet, atunci este posibil sa fie facuta o oferta mai mare de 200 mil. dolari.

WS:Cat de important e acest pachet pentru KMG? Achizitionarea acestuia este prioritara?

Marius Ghica: Raspunsul scurt este ca “depinde”. Exista in legislatia societatilor comerciale niste praguri pentru adoptarea unor decizii (majorare de capital, fuziuni) unde ai nevoie de mai mult decat participatia noastra din prezent. Totusi, trebuie mentionat ca aceste decizii nu au o frecventa foarte mare in viata unei societati. Ne intereseaza si nu foarte tare. Important de mentionat este ca nu vorbim de un proces de vanzare stand-alone in care venim pur si simplu. Vorbim de o vanzare care face parte dintr-o intelegere anterioara.

WS: Pe Bursa de Valori Bucuresti, pachetul vandut de statul roman ar valora circa 150 mil. dolari. Cat de relevanta este aceasta valoare inaintea vanzarii prin licitatie?

Marius Ghica: Avand in vedere free-float-ul redus al companiei pe BVB, cred ca orice analist ar spune ca pretul de pe bursa nu e relevant. Intr-adevar, cand s-a semnat memorandumul pretul de pe bursa a fost o referinta, dar a fost si o negociere. Cred ca pretul de 200 mil. dolari este unul bun, corect, mai ales avand in vedere si la ce preturi se tranzactioneaza acum rafinariile in Europa.

WS: In vara ati trimis statului roman o notificare formulata in baza tratatelor privind protejarea investițiilor ("Notice of Investment Dispute"). Ati mai avut recent discutii pe aceasta tema?

Marius Ghica: Nu am mai avut discutii legate de aceasta notificare. Ar fi aici de mentionat totusi niste lucruri, deoarece in presa s-a tras concluzia ca Rompetrol deja a actionat in judecata statul roman. "Notice of Dispute" inseamna ca noi am atras atentia ca exista o problema pe care am putea totusi sa o reglam amiabil inainte de a trece la astfel de actiuni. Este mai degraba o invitatie la dialog, decat o actiune juridica.

WS: Cat timp sunteti dispusi sa asteptati? In cat timp veti apela la arbitraj international daca nu ajungeti la niciun acord pe aceasta tema?

Marius Ghica: Nu stiu si este greu de spus acum... ar insemna sa speculam. Cert este ca exista o perioada minima in care partile ar trebui sa stea la masa.

WS: Si care este acea perioada minima?

Marius Ghica: In functie de tratate exista o perioada minima de 3-6 luni, dar asta nu inseamna ca la 6 luni… . Ideea este ca lucrurile sunt mult mai nuantate in afara prevederilor acestor tratate. Daca as spune ca peste 6 luni vom depune actiunea la o instanta arbitrala, ar insemna sa nu acord celeilalte parti un asa-zis “benefit of doubt”, in sensul in care nu as spera sa se intample ceva de cealalta parte, ceea ce nu este cazul in momentul de fata.

(N.red: Diferendul de arbitraj privește tratamentul aplicat de autoritațile romane investițiilor realizate de KazMunayGas și KMG International in subsidiarele din Romania. Procurorii DIICOT au instituit sechestru pe bunurile companiei KMG International, inclusiv asupra rafinariei Petromidia, la jumatatea acestui an. Sechestrul a fost impus in vederea recuperarii sumelor de 1,7 mld. lei lei, 290,7 mil. dolari și 34,9 mil. euro in dosarul Rompetrol II.

Citeste si:

    Inainte de sechestru, compania chineza CEFC semnase in aprilie un acord pentru preluarea KMG International de la KazMunayGas. Masura luata de procurori a blocat insa pentru moment tranzactia)

    WS: In cat timp cade tranzactia cu chinezii de la CEFG daca nu reusiti sa ridicati sechestrul de la Petromidia?

    Marius Ghica: Noi am semnat documentele angajante ale tranzactie in 29 aprilie si toata aceasta poveste a venit la cateva zile dupa respectivul moment. Avand in vedere ca vorbim de niste aspecte destul de complexe, suntem intr-un proces in care incercam sa gasim o formula de a continua totusi implementarea tranzactiei, cu unele amendamente care sa tina cont de aceste noi evolutii. CEFC pe de alta parte si-a exprimat hotararea de a merge mai departe.

    WS: Asadar tranzactia cu CEFC nu va pica din cauza sechestrului de la Rompetrol?

    Citeste si:

      Marius Ghica: Tranzactia cu CEFC nu a picat pana acum si nu credem ca va pica. Repet, sunt necesare niste ajustari care comporta o serie de analize juridice si de business destul de complexe si care necesita destul de mult timp.

      WS: Potrivit ANAF, cel mai mare datornic la stat este in prezent compania Oilfield Exploration Business Solutions, din portofoliul KMG International. Cum vedeti rezolvarea acestei datorii istorice?

      Marius Ghica: In acest caz vorbim de niste datorii care nu au legatura cu KMG, motiv pentru care KMG incearca sa recupereze acele sume de la proprietatile, firmele si mostenitorii lui Dinu Patriciu, lucru pe care de altfel il face si Ministerul Finantelor, care a intentat proces cu acelasi scop. E o istorie care nu priveste KMG, in care au fost acuzate niste persoane fizice… . Cert este ca noi incercam sa recuperam banii si sa rezolvam aceasta problema care nu ne apartine.

      WS: Totusi, cand ati cumparat compania de la Dinu Patriciu, nu ati cumparat in cunostinta de cauza? Vi s-a promis ca nu veti fi nevoiti sa platiti respectiva datorie?

      Marius Ghica: Tocmai spuneam ca faptul ca incepem sa recuperam de la mostenitorii si din proprietatile lui Dinu Patriciu. Este startul unor intelegeri contractuale in ale caror detalii nu as vrea sa intru.

      WS: Asadar in contractul de vanzare – cumparare pe care l-ati avut cu Dinu Patriciu, se trata si acest subiect si au existat clauze cu privire la aceasta datorie?

      Marius Ghica: Da, motiv pentru care incercam acum sa punem in aplicare respectivele prevederi.

      WS: Rompetrol Rafinare a revenit pe profit anul trecut in 2015 (n.red. 84,2 mil. lei), dupa 10 ani in care acest lucru nu s-a mai intamplat. Care au fost principalii factori care au dus la ceasta evolutie?

      Marius Ghica: A fost vorba de contextul evolutiilor marjelor de rafinare, care s-au imbunatatit, dar si de un asa-numit proces de "debottlenecking". Mai exact, in configuratia initiala a rafinariei exista DAV-ul, adica prima instalatie de distilare in vid, insa fluxul tehnologic ulterior nu era configurat sa beneficieze complet de aceasta instalatie.

      Ca urmare, compania din fonduri proprii a finantat un program de investitii care a facut doua lucruri: s-au construit cateva instalatii noi, si s-au modernizat altele. La finalul lui 2012 am obtinut doua lucruri: acest debottlenecking [sau folosirea la capacitate maxima a instalatiei DAV] si s-a asigurat si conformarea 100% cu normele Euro 5 de mediu.

      In acest fel, cosul de produse obtinut a devenit mai valoros si rafinaria a putut beneficia mai mult de marjele de productie (productia a crescut, in conditiile in care costurile fixe ale rafinariei s-au mentinut in buna parte la acelasi nivel). Practic a avut loc o imbunatatire structurala a rafinariei.

      Rezultatele s-au vazut in 2015 deoarece, dupa investitiile facute si un "fine tuning" al proceselor tehnologice, acesta fost primul an in care rafinaria a mers in parametrii prevazuti in aceasta configuratie imbunatatita si care a beneficiat si de un context al pietei mai favorabil, din punct de vedere al marjelor.

      WS: Ce sanse sunt ca Rompetrol Rafinare sa revina la acei ani cu pierderi financiare de sute de milioane de lei?

      Marius Ghica: Rezultatele depind foarte mult de marja de rafinare si de evolutia acesteia. Daca aceasta se mentine intr-o zona comfortabila, atunci rafinaria va continua sa aiba rezultate bune. Este clar insa ca Rompetrol Rafinare s-a inscris acum pe un alt palier prin aceasta noua configuratie. Un alt factor de imbunatatire al rezultatelor pe viitor este unul dintre proiectele de investitii: uzina de cogenerare care ar trebui sa furnizeze energie electrica si aburi rafinariei si care ar conduce in mod structural la scaderea costurilor de procesare.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Succese »


      Setari Cookie-uri