A renuntat la pozitia de CEO al unui puternic imperiu de afaceri pentru a deveni Primarul New York-ului. Aceasta este fie o dovada de nebunie, fie o dovada de ambitie, fie un pic din ambele.
Michael Rubens Bloomberg s-a nascut pe 14 Februarie 1942 in Medford, Massachusetts. Facea parte dintr-o familie din clasa de mijloc, tatal sau fiind contabilul laptariei locale. Bloomberg si-a obtinut carnetul de conducere la o varsta frageda si a excelat in studiul tehnologiei. Mai tarziu, a obtinut diploma in Inginerie, in cadrul Universitatii Johns Hopkins. Pentru a-si finanta studiile, Bloomberg a facut diverse imprumuturi si a lucrat part-time. Dupa ce a absolvit, s-a inscris pentru MBA la Harvard. In 1966, beneficiind de pe urma studiilor in cadrul acestor universitati de prestigiu, a obtinut un post pe Wall-Street, in cadrul firmei Salomon Brothers (acum cunoscuta sub numele de Salomon Smith Barne, parte a Citigroup).

In 1972, la numai 6 ani de la angajare, Bloomberg devine partener, ocupandu-se pe rand, de tranzactii cu actiuni, vanzari si pasiunea sa sisteme informatice. Cand Salomon a fost achizitionata in 1981, Bloomberg a fost nevoit sa isi vanda actiunile, incasand totusi pestte 10 milioane $ de pe urma tranzactiei.

Ce a facut insa apoi cu acesti bani, a ramas in istorie. Bloomberg a fost intotdeauna fascinat de tehnologie si informatie, in special de accesul usor si rapid la informatiile financiare importante de pe Wall Street. La acel moment, nu exista un proces disponibil pe o scara larga. Avand sustinerea Merrill Lynch, Bloomberg a creat un sistem informatic pentru managementul si analiza informatiilor pe piata de capital. Desi nimeni nu i-a acordat o prea mare importanta la momentul respectiv, incepuse o adevarata revolutie informationala.

La doua decenii dupa infiintare, Bloomberg LP are mai mult de 8.000 de angajati, peste 100 de birouri in intreaga lume si venituri de 2.5 miliarde $. Bloomberg insusi are o avere estimata la 4 miliarde $, facand in timp donatii de sute de miloane $.

Pe masura ce afacerea sa s-a extins, Bloomberg a inceput sa faca donatii din ce in ce mai importante, pentru imbunatatirea educatiei si a cercetarilor medicale. Atentia sa fata de nevoile cetatenilor New York-ului a fost remarcata inca dinainte ca acesta sa candideze la primarie. Bloomberg a finantat programe pentru victimele violentei familiale, pentru cei fara adapost si pentru licee. De asemenea, si-a facut timp si pentru a preda in cadrul mai multor institutii, precum: Lincoln Center for the Performing Arts, Metropolitan Museum of Art si Universitatea Johns Hopkins, unde a fost numit Presedinte al Consiliului de Incredere. In cinstea sa, Scoala de Igiena si Sanatate Publica a fost numita Scoala de Sanatate Publica Bloomberg.

Ca primar al New York-ului, Bloomberg a incercat sa vindece urmele lasate de tragicul eveniment din 11 Septembrie si sa aplice simtul sau ascutit din afaceri unei lumi la fel de brutale si nemiloase ca si Wall Street-ul lumea politica a New-York-ului.

Michael Bloomberg are trasaturile clasice de personalitate ce evidentiaza liderii de succes: ambitie, sete de cunoastere si puterea de lupta. Bloomberg a recunoscut faptul ca este paranoic in ceea ce priveste competitia in afacerile sale si ca se foloseste de aceasta posibila amenintare pentru a fii cat mai bun. Aceasta calitate a sa este de fapt un semn al ambitiei sale nemasurate, care ii impulsioneaza activitatea. Perspicacitatea sa in afaceri se datoreaza incursiunii sale in utilizarea sistemelor informatice si tehnologiei pe Wall Street, care l-au transformat intr-un pionier miliardar si au revolutionat o intreaga industrie.

A adoptat aceleasi tactici si in cariera sa politica, reusind sa faca fata unui mediu ostil, aproape imposibil si, desi multe dintre miscarile sale controversate in sfera politicilor fiscale au fost combatute, stilul de conducere al lui Bloomberg a impus respect. El a facut fata cu mult curaj unui urias deficit, prin decretarea inregistrarii taxelor pe averile reale si prin diminuarea drastica a cheltuielilor guvernamentale.

Apropierea sa, ca primar, de politica social-economica, folosind o foarte buna logica a business-ului, i-au castigat admiratia cetatenilor. Bloomberg a refuzat sa accepte salariul anual cuvenit in cadrul primariei, de 195.000 $ si, de asemenea, locuieste in apartamentul sau din Manhattan, mergand la serviciu cu metroul. Nu are un birou spatios, ci prefera sa lucreze intr-un spatiu ingust. Probabil ca sacrificiile sale merita, deoarece Bloomberg intentioneaza sa candideze pentru inca un mandat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri