Industria turismului din Romania a pierdut de la inceputul acestui an aproximativ 50 de milioane de euro pentru ca nu se aplica legea voucherelor de vacanta, care ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015, potrivit reprezentantilor patronatelor din domeniu.

"Daca doar 5% dintre cei care au dreptul sa primeasca vouchere de vacanta le-ar fi primit de la 1 ianuarie, asa cum prevede legea, am putea vorbi pentru acest an de 178 de milioane de euro care intra in circuitul economic. Tinand cont ca 30% dintre romani isi iau vacante in sistem early booking, achizitionandu-le in perioada ianuarie-martie, pentru a putea profita de reducerile din aceasta perioada, industria turismului a pierdut, din calculele noastre, in jur de 50 de milioane de euro, bani care nu au fost incasati pentru ca, in mod ilegal, legea voucherelor nu se aplica inca", a spus marti, intr-o conferinta de presa, Dragos Raducan, vicepresedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

El a calculat ca in fiecare zi, din cauza neaplicarii legii, industria romaneasca a turismului pierde peste 700.000 de euro. Alin Burcea, vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) a explicat ca daca salariile sunt impozitate cu peste 80%, la voucherele de vacanta impozitul este putin peste 20%. In acest caz este normal ca orice firma, fie de stat, fie privata, sa vrea sa acorde angajatilor astfel de vouchere. "Aceste vouchere sunt bune pentru economia Romaniei, pentru ca turistii pot merge doar pe teritoriul tarii, dar desi acestea trebuiau aplicate de la 1 ianuarie, situatia este exact ca acum un an, adica nimic", a afirmat el.

Reprezentantii agentiilor de turism si hotelierilor de pe litoral au cerut vineri demisia Simonei Man de la conducerea Autoritatii Nationale pentru Turism, acuzand-o ca blocheaza proiecte precum emiterea voucherelor de vacanta si aplicarea impozitului forfetar, iar Man le-a raspuns ca de vina este birocratia. Dragos Raducan spune ca, desi patronatelor li s-au dat asigurari ca se lucreaza la legea voucherelor, aceasta inca nu se poate aplica.

"In aceste conditii, ultimul termen care nu s-a dat pentru emiterea primului voucher a fost 15 martie. Pe 16 martie, daca nu va functiona legea, comitetul director al FPTR a hotarat sa inainteze o plangere penala impotriva institutiilor care blocheaza aplicarea acestei legi", a afirmat el.

Raducan a aratat ca in iunie anul trecut legea tichetelor de vacanta a fost modificata, iar acestea au fost transformate in vouchere de vacanta, care ar fi urmat sa fie emise electronic de catre ANT de la 1 iulie 2014. Din acel moment, a fost interzisa emiterea de tichete de vacanta sau acordarea de prime, statul intentionand sa stimuleze acordarea de vouchere. La solicitarea sindicatelor, spune Raducan, atat interdictia, cat si emiterea de vouchere au fost amanate pentru 1 ianuarie 2015. Dupa aceasta data, statul permite ca atat firmele private, cat si institutiile publice, regiile autonome, societatile si companiile nationale sa acorde angajatilor vouchere de vacanta in valoare de maximum 6 salarii brute minime pe economie, cu care pot fi cumparate pachete de servicii in unitati de turism autorizate din tara.

Cu toate acestea, nici dupa 1 ianuarie ANT nu a emis aceste vouchere, ceea ce a provocat un blocaj in piata. Contactata de Mediafax, Simona Man a raspuns ca acuzatiile care i se aduc sunt "rautati" carora nu le vede sensul. "Eu sunt aici facand parte din echipa lui Victor Ponta si imi doresc ca turismul sa poata puncta pozitiv si Victor Ponta sa fie multumit de prestatia mea. Nu nu fac politica la ANT, ci administratie", a spus ea.

Man a explicat ca "degringolada" din institutie a fost cauzata de o eroare de sistem care a facut ca din bugetul institutiei sa fie taiat ultimul zero, acesta scazand astfel de zece ori.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri