Andorra

Andorra

Situata intre Franta si Spania, Andorra este printre cele mai mici tari din lume, cu o suprafata de 470 km patrati. Andorra nu are iesire la mare, dar se bucura de peisaje deosebite ale Muntilor Pirinei si vailor adanci, ceea ce o face o destinatie ideala pentru plimbari in aer liber pe timp de vara si pentru o vacanta pe schiuri in timpul iernii.

Andorra nu are aeroport, dar se afla la doar 3 ore de Barcelona, asa poti ajunge usor cu o masina inchiriata sau cu autocarul. De retinut este ca in aceasta tara nu exista nici cale ferata, insa poate fi strabatuta foarte usor cu masina.

De vizitat in Andorra: satul El Serrat, orasul Encamp - pentru a vedea casele din piata, valea Madriu - parte din Patrimoniul UNESCO, capitala Andorra la Vella.

Sursa foto: Pixabay

Malta

Malta

Malta are o suprafata de doar 316 km patrati, dar este o perla in Marea Mediterana. Tara este formata din trei insule foarte apropiate, Malta, Gozo si Comino, pe care desigur ca le poti vedea rapid intr-o zi, dar cum Malta este cu adevarat un paradis (si atat de aproape de Romania) merita o vacanta de cateva zile, mai ales ca aici preturile sunt destul de accesibile.

Important de vazut in Malta: Satul lui Popeye, Fereastra Albastra din Gozo, Laguna Albastra din Comino, capitala Valletta.

Sursa foto: mRGB/Shutterstock.com

Liechtenstein

Liechtenstein

Pe seama Liechtenstein-ului se fac mereu glume "datorita" suprafetei sale. Este drept, are 106,4 km patrati, dar putem spune ca este cu mult mai mare decat urmatoarele state. Liechtenstein se afla intre Austria si Elvetia, este impartit in 11 comune, capitala este Vaduz si moneda nationala este francul elvetian.

Obiective turistice in Liechtenstein: capitala Vaduz si orasul Schaan, cel mai mare oras al tarii, podgoria Printului de Liechtenstein si peisajele deosebite oferite de Muntii Alpi. Liechtenstein nu are aeroport, asa ca este indicat sa zbori initial la Zurich, Elvetia si apoi sa iei trenul pentru o ora si jumatate. O alta varianta este un zbor la Milano, de unde poti merge cu trenul sau autobuzul timp de 6 ore.

Sursa foto: Pixabay

San Marino

San Marino

Unul dintre cele mai mici state din lume, San Marino este o enclava de 61 km patrati si peste 32.000 de locuitori in centrul Italiei. In San Marino ajungi foarte repede din Bologna sau Florenta sau chiar si din Roma.

Obiective turistice in San Marino: Cetatea La Rocca, Castello della Cesta, Circuitul de Formula 1 (Grand Prix are o lungime de 4.959 km si 62 de piste, iar cursa in sine depaseste 307.000 km), Muzeul Curiozitatilor, Basilica Santo Patrano, Stadionul Olimpic.

Sursa foto: Pixabay

Monaco

Monaco

Monaco se intinde pe doar 2 km patrati, dar este un loc care abunda in bogatie. In acelasi timp, aici traiesc 36.000 de oameni, ceea ce fac ca Monaco sa fie tara cu cea mai mare densitate de populatie pe km patrat, de peste 18.000 de persoane.

Situat pe Coasta de Azur, Principatul Monaco este in sine o expresie naturala a luxului, despre care se spune ca oamenii nu locuiesc in case, ci locuiesc pe iahturi care de care mai extravagante. Monaco si inclusiv Monte Carlo cu cazinourile sale pot fi vizitate intr-o singura zi atunci cand esti in vacanta pe riviera franceza sau intr-un city break la Nisa.

Sursa foto: Pixabay

Gibraltar

Gibraltar

Cu o suprafata de 6,8 km patrati si 30.000 de locuitori, Gibraltar este una dintre cele mai mici tari din lume. Se afla in sudul Spaniei, insa este un teritoriu britanic, prin urmare aici moneda oficiala este lira sterlina.

Obiective turistice in Gibraltar: Rezervatia Naturala Upper Rock sau celebra stanca din imagine, Vizuina maimutelor - unde poti face poze cu macacii, Pestera Sf. Mihail - o grota naturala impresionanta, Punctul Europei - locul unde se intalnesc Oceanul Atlantic si Marea Mediterana, Castelul Maur si Cimitirul Trafalgar.

Insa, spectaculos in Gibraltar este aeroportul: are o pista scurta, impartita in doua de o sosea pe care trec masini si unde semafoarele opresc traficul pentru a ateriza fiecare avion.

Sursa foto: Gibraltarairport.gi

Vatican

Vatican

Cine merge la Roma merge sa vada si Vatican, ceea ce inseamna ca practic trece dintr-o tara in alta. Vatican este o enclava in orasul Roma si deci cel mai stat din lume, cu o suprafata de 0,44 km patrati si peste 800 de locuitori. Vatican inseamna de fapt Bazilica Sf. Petru si Capela Sixtina - o comoara artistica a Europei.

Sursa foto: Pixabay

Sursa foto: Gibraltarairport.gi