Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca MJ a elaborat un proiect de modificare a celor trei legi ale justitiei si un proiect de solicitare a opiniei Comisiei de la Venetia, pe care le-a prezentat Comisiei speciale a Parlamentului, insa ulterior au fost promovate si adoptate trei initiative parlamentare de modificare a legilor justitiei, scrie Agerpres.

Tudorel Toader a avut sambata prima reactie dupa raportul Comisiei de la Venetia.

"Simple precizari referitoare la elaborarea legilor justitiei! Ministerul justitiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justitiei. Concomitent, pe un numar de 18 pagini, Ministerul Justitiei a elaborat si proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Venetia. Pe data de 25 octombrie 2017, in cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele doua documente. Ulterior, au fost promovate trei initiative parlamentare de modificare a legilor justitiei, care au fost dezbatute si adoptate", a scris Toader, intr-un mesaj postat pe Facebook.

Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional) a publicat vineri opinia preliminara cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania, legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Comisia de la Venetia a recomandat Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constitutie, in vederea crearii de conditii pentru un proces de numire si demitere neutru si obiectiv prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului Justitiei.

Citeste si:
Adina Florea a primit aviz negativ de la CSM pentru sefia DNA
Adina Florea a primit aviz...

De asemenea, Comisia de la Venetia a mai recomandat Romaniei sa elimine sau sa defineasca mai bine prevederile care le permit procurorilor superiori sa invalideze solutii ale procurorilor din lipsa de temei si sa elimine restrictia propusa privind libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

O alta recomandare adresata Romaniei este suplimentarea prevederilor privitoare la raspunderea materiala a magistratilor prin declararea explicita a faptului ca, in absenta relei credinte si/sau a neglijentei evidente, magistratii nu sunt raspunzatori pentru o solutie care ar putea fi contestata de o alta instanta.

De asemenea, Comisia recomanda autoritatilor romane sa reconsidere propunerea de creare a unei structuri separate in cadrul procuraturii care sa se ocupe de investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori si, ca alternativa adecvata in aceasta privinta, sa recurga la procurori specializati, simultan cu masuri de salvgardare procedurale eficiente.

De asemenea, autoritatilor de la Bucuresti li se recomanda sa renunte la schema de pensionare anticipata daca nu poate fi certificat faptul ca aceasta nu va avea niciun impact advers asupra functionarii sistemului si sa garanteze ca masurile propuse de "evaluare" a magistratilor se bazeaza pe criterii clar specificate si sunt cuplate cu o protectie procedurala adecvata si cu dreptul de apel la tribunal si sa identifice mijloace de a intari mecanismele de supraveghere ale serviciilor de informatii.

Citeste si:
Aproape 1.000 de magistrati se unesc impotriva uneltirilor PSD
Aproape 1.000 de magistrati...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Legal Business »Citeste si
Raspunsul lui Toader dupa ce presedintele Iohannis i-a cerut demisia