Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, sustine ca MJ a elaborat un proiect de modificare a celor trei legi ale justitiei si un proiect de solicitare a opiniei Comisiei de la Venetia, pe care le-a prezentat Comisiei speciale a Parlamentului, insa ulterior au fost promovate si adoptate trei initiative parlamentare de modificare a legilor justitiei, scrie Agerpres.

Tudorel Toader a avut sambata prima reactie dupa raportul Comisiei de la Venetia.

"Simple precizari referitoare la elaborarea legilor justitiei! Ministerul justitiei a elaborat un proiect de lege pentru modificarea celor trei legi ale justitiei. Concomitent, pe un numar de 18 pagini, Ministerul Justitiei a elaborat si proiectul de solicitare a opiniei Comisiei de la Venetia. Pe data de 25 octombrie 2017, in cadrul Comisiei speciale a Parlamentului am prezentat cele doua documente. Ulterior, au fost promovate trei initiative parlamentare de modificare a legilor justitiei, care au fost dezbatute si adoptate", a scris Toader, intr-un mesaj postat pe Facebook.

Comisia de la Venetia (organ consultativ al Consiliului Europei, alcatuit din experti independenti in domeniul dreptului constitutional) a publicat vineri opinia preliminara cu privire la cele trei proiecte de modificare a legilor justitiei din Romania, legea privind organizarea judiciara, legea privind Consiliul Superior al Magistraturii si legea privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Comisia de la Venetia a recomandat Romaniei sa reconsidere sistemul de numire si demitere a procurorilor de rang inalt, inclusiv prin revizuirea prevederilor respective din Constitutie, in vederea crearii de conditii pentru un proces de numire si demitere neutru si obiectiv prin mentinerea rolului institutiilor, cum ar fi presedintele si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), capabile sa echilibreze influenta ministrului Justitiei.

De asemenea, Comisia de la Venetia a mai recomandat Romaniei sa elimine sau sa defineasca mai bine prevederile care le permit procurorilor superiori sa invalideze solutii ale procurorilor din lipsa de temei si sa elimine restrictia propusa privind libertatea de exprimare a judecatorilor si procurorilor.

O alta recomandare adresata Romaniei este suplimentarea prevederilor privitoare la raspunderea materiala a magistratilor prin declararea explicita a faptului ca, in absenta relei credinte si/sau a neglijentei evidente, magistratii nu sunt raspunzatori pentru o solutie care ar putea fi contestata de o alta instanta.

De asemenea, Comisia recomanda autoritatilor romane sa reconsidere propunerea de creare a unei structuri separate in cadrul procuraturii care sa se ocupe de investigarea infractiunilor comise de judecatori si procurori si, ca alternativa adecvata in aceasta privinta, sa recurga la procurori specializati, simultan cu masuri de salvgardare procedurale eficiente.

De asemenea, autoritatilor de la Bucuresti li se recomanda sa renunte la schema de pensionare anticipata daca nu poate fi certificat faptul ca aceasta nu va avea niciun impact advers asupra functionarii sistemului si sa garanteze ca masurile propuse de "evaluare" a magistratilor se bazeaza pe criterii clar specificate si sunt cuplate cu o protectie procedurala adecvata si cu dreptul de apel la tribunal si sa identifice mijloace de a intari mecanismele de supraveghere ale serviciilor de informatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri