"Partea pozitiva este ca turismul a crescut in 2018 si creste in continuare, partea negativa este ca nu se dezvolta", a declarat Dragos Anastasiu, presedintele Eurolines Romania. Pe langa faptul ca au stimulat semnificativ industria turismului, voucherele de vacanta au contribuit si la "albirea" acesteia. Anul trecut, clasificarile structurilor de cazare au crescut cu 60% fata de 2017.

Voucherele de vacanta sunt emise pentru 1,2 milioane de bugetari. Fiecare persoana beneficiaza de 1.450 de lei, fara a plati taxele catre stat, ci doar impozitul pe venit. Anul trecut, au fost emise vouchere de vacanta in valoare de 1,1 miliarde de lei, dintre care circa 30% sunt inca in piata nefolosite.

"Partea pozitiva este ca turismul a crescut in 2018 si creste in continuare, partea negativa este ca nu se dezvolta. Si asta se intampla cu toate domeniile din Romania si cu Romania, in general. Crestem, dar nu ne dezvoltam. Fara doar si poate, voucherele de vacanta au contribuit la aceasta crestere a turismului in Romania. 70% dintre vouchere sunt folosite prin intermediul agentiilor de turism, iar 30% sunt folosite direct", a declarat Dragos Anastasiu.

Licentierile structurilor de cazare au crescut semnificativ, potrivit datelor Ministerului Turismului. Daca in 2017 au fost 1.567 de solicitari de clasificare solutionate, in 2018 numarul lor a crescut la 2.595. Pana la data de 29 ianuarie 2019, 884 de agentii de turism au fost relicentiate.

"Daca nu esti clasificat, nu poti sa primesti vouchere de vacanta. Unul dintre efectele voucherelor de vacanta a fost scoaterea la alb a incasarilor din zona pensiunilor, pentru ca, in general, hotelurile au fost clasificate. Dar au fost foarte multe cereri de licentiere. Faptul ca ne relicentiem este un lucru bun. Vedem si noi ce exista in piata. Sunt in jur de 1.000 de agentii relicentiate si mai sunt cateva sute de dosare, probabil ca se va ajunge la 1.400. In contextul in care ni se spunea ca sunt 3.000 de agentii in Romania. 400 de agentii care nu sunt licentiate astazi, desi au dosare depuse, lucreaza in ilegalitate. La 1 ianuarie, ele ar fi trebuit sa fie licentiate", a declarat Dragos Anastasiu.

Citeste si: Tulcea, pe primul loc la cresterea numarului de turisti in 2018

Turoperatorii romani fac eforturi sa convinga Ministerul Turismului sa elibereze in piata voucherele de vacanta mai devreme decat a facut-o in 2018. "Incercam sa convingem Ministerul sa se grabeasca. Anul trecut, voucherele de vacanta au fost aruncate in piata in mai si iunie cand tot early booking-ul era dus si foarte multe hoteluri erau rezervate. Speram ca romanii sa descopere si extrasezonul", a mai spus proprietarul Eurolines.

Numarul strainilor care viziteaza Romania, in crestere

Numarul total de turisti straini cazati in stucturile de cazare turistica colective in trimestrul III din 2018 a fost de 938,3, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 2168,8 milioane lei, potrivit datelor INS. In perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018, numarul turistilor straini cazati in structurile de cazare turistica colective a fost de 2211,7 mii, iar cheltuielile acestora s-au ridicat la 5236,6 milioane lei, ceea ce inseamna incasari mai mari cu 559.700.000 lei, circa 119 milioane euro in plus pentru industria romaneasca.

In primele 9 luni ale anului 2018, un turist strain a cheltuit, in medie, 2367,7 lei, in timpul sejurului in Romania, cu aproximativ 50 de euro mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.

In luna noiembrie 2018, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, sosirile in structurile de primire turistica cu functiuni de cazare au inregistrat o crestere cu 10,4%, iar innoptarile au inregistrat o crestere cu 10,8%.

Citeste si: Dragos Anastasiu, despre ancheta Consiliului Concurentei: Sunt vinovat in litera legii, nu in spiritul legii. Aliantele intre agentii vor continua

Sursa foto: Agerpres / Sorin Lupsa

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri