Pe 21 septembrie, cu ocazia Zilei Internationale de Curatare a Zonelor de Tarmuri, incepe prima actiune de curatare de deseuri a litoralului Marii Negre, din cadrul unui amplu program ecologic, lansat de Kaufland Romania si Asociatia Act for Tomorrow la nivel national.


Sambata si duminica, 21-22 septembrie, echipe formate din sute de voluntari vor curata de deseuri litoralul si apele Marii Negre.

Totodata, va fi realizat un sistem actionat de doua barci, cu ajutorul caruia vor fi stranse deseurile aflate la suprafata apei, iar cu ajutorul unei echipe de scafandri vor fi colectate si deseurile aflate la adancime pe 23 septembrie, de Ziua internationala a curateniei.

Voluntarii care doresc sa se implice in actiunea de curatare din weekend sunt incurajati sa se inscrie folosind formularul de aici, iar organizatorii le vor pune la dispozitie gratuit saci, manusi, apa, mancare si chiar si cazare pentru cei care nu sunt din judet.

Programul va continua cu actiuni de curatare a malurilor si apelor Dunarii, in luna octombrie.

Parteneri ai actiunii sunt autoritatile publice locale de pe litoral, Apele Romane prin Administratia Bazinala Dobrogea Litoral si Fortele Navale Romane, care participa cu voluntari si scafandri pentru cartografierea si curatarea apelor.

Marea Neagra, a doua cea mai poluata din UE

Un studiu european recent, citat si de Comisia Europeana, arata ca Marea Neagra contine, dupa Marea Mediterana, cele mai multe deseuri marine din Uniunea Europeana1, iar 85% din deseuri sunt din plastic. La nivel global, statisticile arata ca in fiecare an, pana la 500.000 de tone de plastic intra in mari, doar pe suprafata apelor existand cantitati de plastic intre 10.000 si 100.000 de tone, restul fiind in adancimi.

Impactul poluarii cu plastic asupra naturii este semnificativ. Prin eliminarea deseurilor si actiunile de prevenire a acumularii acestora, viata marina, natura si sanatatea oamenilor sunt protejate.

,,Astazi, este nevoie mai mult ca oricand sa ne implicam cu totii in vindecarea apei si aerului", a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland Romania.

,,Acest program este unul strategic pentru asociatia noasta si este lansat odata cu reuniunea liderilor Planetei la ONU, tema principala fiind schimbarile climatice. Avem datoria de a actiona pentru combaterea acestor schimbari climatice, iar prin programul A.P.A. actionam in acest sens. Vom inova in urmatorii ani astfel incat sa prevenim poluarea apelor din Romania si sa contribuim la educarea populatiei din Romania”, a declarat Andrei Cosuleanu, Presedinte Act for Tomorrow.

Printre principalele actiuni de pe parcursul urmatorilor doi ani, se numara:

Cartografierea situatiei actuale a poluarii plajelor de la Marea Neagra si de la Dunare, din judetul Constanta;

Realizarea a cel putin doua analize de apa per locatie pentru Marea Neagra, Dunare si raurile din Romania, inclusiv a tipurilor de poluanti si obtinerea unor informatii bio-chimice despre poluarea acestora.

In plus, unul din obiectivele programului ecologic il constituie realizarea unui grup de lucru cu personal specializat in ape, curatenie si legislatie, pentru definirea unei strategii de combatere a poluarii apelor din Romania. Acesta va face si o propunere legislativa pentru Ministerul Mediului si Ministerul Apelor si Padurilor. In acesti doi ani, va fi creat si un plan de actiune pentru A.P.A. pentru perioada 2020 – 2021.

Programul ecologic A.P.A. face parte din REset Plastic – Strategia internationala integrata anti-plastic a Grupului Schwarz, care include si Kaufland Romania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri