Austria

Austria

Austria este o țară fără ieșire la mare, aflată în Europa Centrală.

Din 15 iunie, Austria deschide frontierele cu statele membre Uniunii Europene.

Granițele Austriei se redeschid, pentru toți turiștii, la 1 iulie, însă intrarea în țară se va face în baza unui certificat/pașaport de sănătate.

Sursa Foto: Pixabay

Ungaria

Ungaria

Ungaria are granițele deschise pentru: România, Slovacia și Serbia, accesul fiind făcut cu anumite restricții.

Cei care vin din Republica Cehă pot intra în statul ungar, doar dacă au călătorit prin Slovacia. Cât despre frontiera cu statul croat, croații pot intra în Cehia doar dacă au rezervare pentru o vacanță.

Sursa Foto: Pixabay

Belgia

Belgia

Granițele Belgiei sunt încă închise pentru călătorii care nu sunt imperios necesare.

Guvernul a anunțat planul de redeschidere a granițelor începând cu 15 iunie pentru cei care vin din state membre ale Uniunii Europene, dar și din Marea Britanie. Listei i se adaugă și patru state care fac parte din spațiul Schengen: Elveția, Liechtenstein, Islanda și Norvegia.

Sursa Foto: Pixabay

Bosnia și Herțegovina

Bosnia și Herțegovina

Guvernul bosniac a hotărât ca, pentru moment, granițele să fie deschise doar pentru vecinii statului.

Bineînțeles, în stat pot intra șoferii care transportă marfă, rezidenții sau diplomații. O dată exactă pentru deschiderea frontierelor pentru toți turiștii nu este încă cunoscută.

Sursa Foto: Pixabay

Bulgaria

Bulgaria

Bulgaria a decis deschiderea granițelor de la 1 iunie. În Bulgaria pot intra cetățeni sau turiști din următoarele regiuni:

  • statele membre Uniunii Europene,
  • Marea Britanie,
  • San Marino,
  • Andorra,
  • Monaco,
  • Vatican,
  • Serbia,
  • Macedonia de Nord.

Sursa Foto: Pixabay

Cipru

Cipru

Din 9 iunie, Cipru a deschis frontierele pentru 19 țări europene.

Începând cu 20 iunie, granițele vor fi deschise pentru cetățenii din alte 13 țări: Grecia, Malta, Bulgaria, Norvegia, Austria, Finlanda, Slovenia, Ungaria, Danemarca, Israel, Germania, Slovacia și Lituania - fără a fi nevoie de vreun certificat.

Polonezii, cehii, estonienii, elvețienii, românii și croații nu vor fi eliberați de această obligație.

Sursa Foto: Pixabay

Croația

Croația

Aflată pe lista statelor cel mai puțin afectate de noul virus, Croația a deschis granițele cu Austria, Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Germania începând cu 29 mai.

Pentru moment, Croația nu solicită testare COVID-19 la intrarea pe teritoriul său sau vreun alt document care să ateste că turistul respectiv nu a fost infectat cu noul virus.

La 1 iulie, Croația intenționează să deschidă granițele pentru toți turiștii.

Sursa Foto: Pixabay

Cehia

Cehia

Republica Cehă a deschis granițele cu Slovacia și Ungaria, începând cu 27 mai, respectând anumite restricții.

De la 5 iunie, granițele cu Austria și Germania au fost deschise (chiar cu 10 zile mai devreme decât era programat). În plus, cetățenii din celelalte state europene pot intra pe teritoriul ceh (turism de afaceri sau pentru studii) dacă fac dovada testării negative cu noul virus.

Sursa Foto: Pixabay

Danemarca

Danemarca

Granițele statului sunt închise pentru turiști. În prezent, pe teritoriul statului pot intra doar rezidenți din Danemarca sau Insulele Feroe, doar cu un motiv bine întemeiat.

Începând cu 15 iunie, Copenhaga își va deschide granițele pentru turiștii germani, islandezi și norvegieni.

Iar din 8 iunie, oameni din statele membre Uniunii Europene și din Marea Britanie au interdicție de a intra în Danemarca până la finalul verii.

Sursa Foto: Pixabay

Elveția

Elveția

Din 15 iunie, Elveția deschide frontierele cu:

  • Austria,
  • Belgia,
  • Bulgaria,
  • Croația,
  • Cipru,
  • Cehia,
  • Danemarca,
  • Estonia,
  • Finlanda,
  • Franța,
  • Germania,
  • Ungaria,
  • Islanda,
  • Irlanda,
  • Italia,
  • Letonia,
  • Liechtenstein,
  • Lituania,
  • Luxembourg,
  • Malta,
  • Olanda,
  • Norvegia,
  • Polonia,
  • Portugalia,
  • România,
  • Slovacia,
  • Slovenia,
  • Spania,
  • Suedia,
  • Marea Britanie.

Alte măsuri de relaxare a restricțiilor vor fi anunțate la data 6 iulie.

Sursa Foto: Pixabay

Estonia

Estonia

Începând cu 1 iunie, Estonia primește persoane care nu au simptomele noului virus, din statele membre Uniunii Europene, din cele care fac parte din spațiul Schengen, dar și din Marea Britanie și Irlanda de Nord.

Însă, statul estonian solicită ca la intrarea pe teritoriul său să fie respectate regulile de carantină. În schimb, pentru părăsirea statului nu sunt restricții.

Sursa Foto: Pixabay

Federația Rusă

Federația Rusă

Pe 8 iunie, oficialii moscoviți au declarat că vor redeschide granițele de îndată ce numărul de noi cazuri va scădea. Pentru moment, turismul de afaceri sau pentru studii este permis.

Rusia nu a anunțat încă o dată la care turismul internațional ar putea fi reluat.

Sursa Foto: Pixabay

Finlanda

Finlanda

Granițele Finlandei rămân închise până pe, cel puțin, 14 iunie.

La mijlocul lunii mai au fost redeschise pentru muncitori din spațiul Schengen.

Sursa Foto: Pixabay

Franța

Franța

Franța, unul dintre statele puternic afectate de noul virus, nu a anunțat, încă, o dată oficială pentru reluarea turismului.

Însă autoritățile franceze mizează pe data 15 iunie.

Sursa Foto: Pixabay

Germania

Germania

Cunoscută pentru modalitatea eficientă de a stopa răspândirea noului virus, dar și pentru abatoarele în care s-au infectat câteva zeci de români, Germania și-a deschis granițele, gradual și foarte bine condiționat, începând cu 16 mai.

Data de 15 iunie este cea la care se așteaptă ca frontierele să fie deschise pentru toate statele membre Uniunii Europene, fără a fi necesare măsuri de restricție.

Sursa Foto: Pixabay

Grecia

Grecia

Grecia permite, în prezent, călătoriile interne, fără restricții.

Din 15 iunie, au fost ridicate restricțiile pentru călătoriile în străinătate, iar zborurile internaționale se reiau de la 1 iulie.

Statele pentru care sunt ridicate restricțiile sunt: Albania, Australia, Austria, Macedonia de Nord, Bulgaria, Germania, Danemarca, Elveția, Estonia, Japonia, Israel, China, Croația, Cipru, Letonia, Liban, Lituania, Malta, Muntenegru, Ungaria, România, Noua Zeelandă, Norvegia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Cehia și Finlanda.

Pe 31 mai, Grecia a publicat planul său de redeschidere a granițelor, implicit a turismlui, având următoarele trei etape:

1. Până la data 15 iunie: un număr limitat de zboruri este permis către Atena. Toți pasagerii vor fi testați și cazați într-un anumit hotel. În cazul în care testarea va fi negativă, carantinarea va dura șapte zile. Dacă rezultatul testării noului virus va fi pozitiv, carantina va dura 14 zile, cu îngrijirile de rigoare.

2. Perioada 15 - 30 iunie: Zborurile nu vor mai fi limitate la Atena, vor avea acces și la Salonic.

Turiștii din Albania, Australia, Austria, Macedonia de Nord, Bulgaria, Germania, Danemarca, Elveția, Estonia, Japonia, Israel, China, Croația, Cipru, Letonia, Liban, Noua Zeelandă, Lituania, Malta, Muntenegru, Norvegia, Coreea de Sud, Ungaria, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Cehia și Finlanda nu vor mai fi testați obligatoriu.

Testarea va avea loc numai dacă va fi cazul.

3. Perioada 1 iulie - final de an: zborurile vor fi permise pe toate aeroporturile. Testarea turiștilor se va face fie la întâmplare, fie dacă va fi cazul. De asemenea, sosirile pe mare vor fi permise de la 1 iulie.

Cât despre restricțiile privind alte state, acestea vor fi anunțate ulterior.

Sursa Foto: Pixabay

Irlanda

Irlanda

Autoritățile irlandeze au stabilit ca oricine intră pe teritoriul statului să urmeze o carantină de 14 zile, exceptând pe cei care vin din Irlanda de Nord.

În plus, aceștia trebuie să completeze un formular la sosire, care urmează un traseu epidemiologic.

Sursa Foto: Pixabay

Islanda

Islanda

Islanda intenționează să redeshidă granițele pentru statele membre UE și pentru Marea Britanie începând cu 15 iunie.

Se va efectua testarea turiștilor, iar aceștia vor primi rezultatul prin intermediul unei aplicații pe telefonul mobil. Autoritățile islandeze încă nu au stabilit un protocol clar în cazul în care unul din teste ar rezulta pozitiv.

Sursa Foto: Pixabay

Italia

Italia

De pe 3 iunie, Italia a deschis frontierele cu țările membre Uniunii Europene, dar și cu Monaco și Elveția.

Italia este prima țară europeană, și printre cele mai afectate de noul virus, care a decis să renunțe la măsurile de carantină la intrarea pe teritoriul său.

Dată fiind această decizie, dar și faptul că a hotărât deschiderea granițelor cu mult înaintea altor țări europene, multe state consideră că Italia se află în pericol să sufere un al doilea val al infectărilor.

Sursa Foto: Pixabay

Letonia

Letonia

Din 15 mai, Letonia a deschis frontierele cu Estonia și Lituania. Începând cu 1 iunie, nu mai are loc niciun control epidemiologic la granița cu Lituania.

În plus, potrivit informărilor autorităților, începând cu 3 iunie, persoanele care vin din statele membre Uniunii Europene nu mai trebuie să intre în carantină timp de 14 zile. Condiția pentru aceasta este ca statele respective să nu depășească, în ultimele 14 zile, numărul de 15 noi cazuri la 100.000 de locuitori.

Sursa Foto: Pixabay

Lituania

Lituania

Lituania și-a deschis frontierele cu vecinii săi baltici, Estonia și Letonia, începând cu 15 mai.

De la data 1 iunie, la granița cu Letonia nu vor mai exista controale epidemiologice.

În plus, Lituania permite intrarea polonezilor pentru turism de afaceri sau pentru studii.

Sursa Foto: Pixabay

Malta

Malta

Autoritățile din Malta au anunțat la finalul lunii mai că vor fi reluate activitățile turistice începând cu 1 iulie.

Vor fi redeschide granițele pentru turiști din: Germania, Austria, Cipru, Elveția, Sicilia, Sardinia, Islanda, Slovacia, Norvegia, Danemarca, Ungaria, Finlanda, Irlanda, Lituania, Israel, Letonia, Estonia, Luxemburg și Cehia.

Malta a fost primul stat european care a interzis zborurile spre și dinspre Italia, Spania, Franța, Germania și Elveția.

Sursa Foto: Pixabay

Marea Britanie

Marea Britanie

Granițele britanice sunt, în prezent, deschise. Începând cu 8 iunie, vizitatorii trebuie să respecte carantina de 14 zile. De la această regulă sunt exceptați cei care vin din Irlanda.

Guvernul britanic a anunțat că aceste norme de conduită socială vor fi actualizate o dată la trei săptămâni.

Sursa Foto: Pixabay

Muntenegru

Muntenegru

Muntenegru permite intrarea turiștilor și nerespectarea caratinei de 14 zile, atâta timp cât statul din care provin nu este unul grav afectat de noul virus (o rată de transmitere mai mică de 25% la 100.000 de locuitori).

Sursa Foto: Pixabay

Norvegia

Norvegia

Autoritățile norvegiene au interzis orice tip de călătorie, în afara celui legat de locul de muncă. Turismul internațional va fi reluat după 20 august.

Însă, începând cu 15 iunie, oameni din Danemarca vor putea intra în Norvegia.

Următoarea etapă a relaxării restricțiilor va avea loc după 10 iulie.

Sursa Foto: Pixabay

Olanda

Olanda

Olanda a permis intrarea pe teritoriul său doar celor care aparțin spațiului Schengen, bineînțeles, urmând regulile de protecție socială.

Toți ceilalți vor putea intra în Olanda după data de 15 iunie.

Sursa Foto: Pixabay

Polonia

Polonia

Polonia și-a închis granițele pentru multe dintre statele, incluzând Cehia, Slovacia și Germania.

Potrivit autorităților poloneze, începând cu 13 iunie, în Polonia vor putea intra oameni din următoarele state (fără necesitatea respectării carantinei):

  • Austria,
  • Belgia,
  • Bulgaria,
  • Croația,
  • Cipru,
  • Cehia,
  • Danemarca,
  • Estonia,
  • Finlanda,
  • Franța,
  • Germania,
  • Grecia,
  • Ungaria,
  • Irlanda,
  • Italia,
  • Letonia,
  • Lituania,
  • Luxemburg,
  • Malta,
  • Olanda,
  • Portugalia,
  • România,
  • Slovacia,
  • Slovenia,
  • Spania,
  • Suedia.

Sursa Foto: Pixabay

Portugalia

Portugalia

Granița Portugaliei cu Spania este deschisă muncitorilor și turismului de afaceri.

Data estimată pentru ridicarea restricțiilor este 15 iunie, însă autoritățile nu au anunțat, încă, un set clar de norme în acest sens.

Sursa Foto: Pixabay

Serbia

Serbia

De la 1 iunie, Serbia a deschis granițele cu Bulgaria, Grecia și România.

Sursa Foto: Pixabay

Slovacia

Slovacia

Începând cu 10 iunie, Slovacia și-a deschis granițele pentru: Germania, Liechtenstein, Elveția, Slovenia, Croația, Bulgaria, Grecia, Cipru, Malta, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda, Norvegia, Danemarca and Islanda.

De asemenea, de la această dată slovacii vor fi scutiți de purtarea măștii de protecție în public, în spații deschise.

Sursa Foto: Pixabay

Slovenia

Slovenia

Guvernul sloven a decis deschiderea granițelor începând cu 8 iunie pentru următoarele state:

  • Austria,
  • Bulgaria,
  • Cipru,
  • Cehia,
  • Estonia
  • Finlanda,
  • Germania,
  • Grecia,
  • Ungaria,
  • Islanda,
  • Letonia,
  • Lituania,
  • Liechtenstein,
  • Norvegia,
  • Slovacia,
  • Slovenia și
  • Elveția.

Cetățenii care intră în Slovenia din alte state, în afara celor enumerate mai sus, vor fi obligați să respecte carantina de 14 zile.

Sursa Foto: Pixabay

Spania

Spania

În ciuda anuțului făcut de Ministrul Turismului privind redeschiderea granițelor la 22 iunie, în ceea ce privește Portugalia și Franța, Guvernul spaniol a clarificat că Spania va fi deschisă turismului internațional începând cu 1 iulie.

Pentru moment, cei care intră pe teritoriul spaniol trebuie să stea în carantină timp de 14 zile. Această regulă urmează să ia sfârșit la 1 iulie.

Sursa Foto: Pixabay

Suedia

Suedia

Închise la 19 martie, Suedia intenționează să deschidă granițele la 15 iunie.

Sursa Foto: Pixabay

Turcia

Turcia

UPDATE 15 IUNIE!!! Începând cu 11 iunie, Turcia își deschide porțile pentru cetățenii străini.

În conformitate cu evoluțiile pozitive ale luptei împotriva coronavirusului în Cabinetul Prezidențial s-au luat deciziile de mai jos :

  • Turcia își deschide granițele maritime, terestre și aeriene pentru cetățenii străini.
  • Nu va mai fi valabilă carantina obligatorie de 14 zile la intrarea în Turcia.
  • Se va face test gratuit tuturor celor care intră pe teritoriul Turciei. Testele PCR vor fi efectuate în cazul în care există simptome în timpul verificării, iar procedurile și măsurile referitoare la acest proces vor fi stabilite și conduse de Ministerul Sănătății.

În prezent, toți cei care intră pe teritoriul statului turc sunt testați și trebuie să respecte o carantină de 14 zile.

Turcia a anunțat că intenționează să deschidă granițele pentru 15 state, în decursul acestei luni, printre care și Italia, Sudan, Albania și Emiratele Arabe Unite.

Sursa Foto: Pixabay

Sursa foto: Pixabay