Cererea totala pentru servicii romanesti de turism va genera 27,7 miliarde lei (10,9 miliarde dolari) in 2007 si va creste anual, in medie, cu 7,7% pana in 2017, ritm superior avansul global, a aratat un raport al Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor (WTTC), consultat de NewsIn.
In 2017 afacerile din turism vor genera 76,2 miliarde lei (25,5 miliarde dolari), a estimat raportul.

In acest an, cererea totala pentru servicii turistice va creste cu 9,5% in Romania, estimeaza WTTC. Cota de piata a Romaniei in industria globala a turismului si calatoriilor este de peste 0,15% si va creste pana la aproape 0,2% pana in 2017. Cota de piata a Romaniei in functie de cererea totala de turism si calatorii este in crestere, au remarcat analistii WTTC - World Travel&Tourism Council.

Romania ocupa locul 58 in lume dupa marimea absoluta a industriei turismului si calatoriilor si se claseaza pe locul 157 din 176 de tari, dupa criteriul contributiei relative a turismului la economia nationala. Din punct de vedere al perspectivelor de crestere a industriei turismului si calatoriilor, Romania ocupa locul sapte din cele 176 de tari incluse in raportul WTTC. Contributia industriei romanesti a turismului si calatoriilor in produsul intern brut (PIB) va creste cu 16,6% in acest an, iar aceasta cifra claseaza Romania pe locul sapte in lume, la egalitate cu Azerbaidjanul.

Contributia la PIB al Romaniei a industriei turismului si calatoriilor va fi de 2,1% in 2007 sau de 7,9 miliarde lei. Aceasta va creste, pana in 2017, in termeni nominali la 22,5 miliarde lei sau 2,9% din PIB. Contributia directa si indirecta a industriei va fi in 2007 de 5,5% din PIB sau 20,2 miliarde lei si va creste pana la 6,7% - 52,7 miliarde lei in aceeasi perioada.

La capitolul perspectivelor de crestere a turismului si calatoriilor in interes personal, Romania se claseaza se claseaza pe locul cinci in lume, cu o crestere anuala medie de 7,7% in perioada 2007-2016, la egalitate cu Sudan si Libia. China, Maldive, Chad si Letonia sunt inaintea Romaniei in topul WTTC. Romania este a doua tara din lume la cresterea cheltuielilor facute de turistii straini, dupa Emiratele Arabe Unite, cu o crestere de 19,9% in acest an. Cererea totala de servicii turistice si de calatorii din Romania va creste in perioada 2008-2017 cu 7,4%, ceea ce claseaza tara pe locul sapte in lume la acest capitol.

Numarul celor care lucreaza direct sau indirect in sectorul turismului si calatoriilor va fi de 574.925 in 2007 sau 6,6% din totalul angajatilor din Romania. Aceasta cifra ar trebui sa creasca la 690.000 in 2017 sau 8,1% din totalul angajatilor. Industria turismului si calatoriilor va angaja 295.000 in acest an, iar WTTC estimeaza ca numarul angajatilor din acest sector va creste in 2017 la 366.000 sau 4,3% din totalul angajatilor din economie.

"Guvernul roman a inteles rolul important pe care turismul si calatoriile il pot juca in viitoarea dezvoltare economica a tarii", a declarat, intr-un studiu despre Romania publicat anterior, presedintele WTTC, Jean-Claude Baumgarten. "Contributia este semnificativa, insa potentialul de crestere al industriei nu trebuie considerat ca fiind garantat", a spus Baumgarten. Potrivit reprezentantului WTTC, exista inca unele impedimente importante care limiteaza dezvoltarea turismului si calatoriilor la potentialul maxim. "Aceste probleme trebuie rezlovate pentru o dezvoltare stabila a turismului si calatoriilor, cu beneficii maxime pentru toti participantii. Provocarile includ dezvoltarea infrastructurii si capitalului uman, imbunatatirea calitatii produselor si a serviciilor si sa beneficieze de sprijin din interiorul guvernului si de cel al oamenilor".

Centrul si estul Europei au o crere totala de servicii turistice de 302,8 miliarde dolari in acest an si va creste anual cu 5,3%, la 700,5 miliarde dolari pana in 2017, au estimat analistii WTTC. Regiunea ocupa locul patru din13 regiuni ale lumii ca marime absoluta si tot pozitia a patra din punctul de vedere al perspectivei de crestere. La nivel mondial, cererea totala de turism si calatorii va genera in acest an activitate economica de 7.060,3 miliarde dolari si va creste anual cu 4,3% in 2008-2017, pana la 13.231,6 miliarde dolari.

Romania aloca pentru turism doar 1% din PIB fata de Ungaria care da 5%, insa cu toate acestea specialistii estimeaza ca industria se dezvolta pe fondul cresterii numarului mare de turisti care vor alege ca destinatie de vacanta Romania, potrivit unui articol aparut recent in Financial Times.

Romania ocupa pozitia 76 din 124, in primul clasament mondial al turismului si calatoriilor, cu o nota de 3,91 din sapte, intre Azerbaidjan si El Salvador, potrivit unui top, realizat de World Economic Forum, care masoara potentialul de dezvoltare a turismului in diferite tari. Raportul World Economic Forum a fost publicat pe 1 martie. "Indicele nu este un concurs de frumusete sau o apreciere a atractivitatii unei tari", a declarat, cu aceasta ocazie, economistul World Economic Forum, Jennifer Blanke. "Din contra, indicele masoara factorii care fac atractiva dezvoltarea industriei turismului si calatoriilor in tari individuale".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri