Creta, asemenea multor alte regiuni din Grecia, îmbină armonios muntele cu marea, în câteva ore, turiștii putând vizita cu ușurință cele două, cel mai înalt vârf din Creta atingând 2500 de metri. Într-o vizită în Creta, wall-street.ro a aflat în ce condiții își pot petrece turiștii concediul, cel puțin pentru moment. În acest sens, cel mai important aspect este faptul că masca de protecție este obligatorie atât la interior, cât și în spațiile deschise.

UPDATE 10 iunie: Potrivit celor mai recente informații transmise de autorități, începând cu data 12 iunie, circulația pe timpul nopții va putea fi permisă până la 01:30. Dacă situația epidemiologică o permite, de la 1 iulie, carantina de noapte ar putea fi eliminată.

În plus, restaurantele și cafenelele se pot deschide dacă au intrarea separată de ieșire, iar muzica va fi permisă din nou la binecunoscutele taverne.

Chiar și cu aceste măsuri în vigoare, din 15 mai și până în prezent, Creta a fost vizitată de circa 90.000 de turiști din toate colțurile lumii.

Grecia a reușit să vaccineze aproximativ 20% din populație cu schema completă, iar în jur de 30% cu o singură doză. În plus, este binecunoscut faptul că grecii permit intrarea turiștilor în țară fie în baza unui test PCR negativ, fie în baza unui test pozitiv, care atestă infectarea cu COVID în ultimele 2-9 luni, fie în baza adeverinței de vaccinare.

Fără muzică la taverne

Cu toate acestea, în Creta măsura purtării măștii de protecție este obligatorie atât în interior, cât și în exterior. Muzica este interzisă, prin urmare din taverne și restaurante nu mai răsună melodii tradiționale grecești. Reprezentanții sectorului turistic speră ca la începutul săptămânii viitoare acest lucru să fie restabilit, iar muzica elenă să cucerească din nou turiștii.

”Muzica este interzisă, la fel și petrecerile. Însă sunt anumite grupuri care au reușit să organizeze reunini private, ceea ce a dus la nemulțumiri. Cel mai recent scandal este cel cu un grup de studenți, care, în număr de circa 2000, a organizat o petrecere fără norme de siguranță. Aceasta a dus la teama de răspândire a virusului”, a precizat un ghid turistic al touroperatorului Christian Tour.

De asemenea, circulația este permisă până la 00:00, pe timpul nopții. Iar până la relaxarea de dinaintea deschiderii sezonului turistic, cretanii puteau ieși din case doar într-o limită de doi metri, altfel riscau o amendă de până la 300 de euro.

Self-service cu mască și mănuși

Cât despre hoteluri, pe holurile comune, la baie și în zona restaurantelor, masca este obligatorie. În plus, în hotelurile all-inclusive, cum este și Creta Maris, turiștii pot să își ia singuri ceea ce vor să mânânce, însă sunt obligați să poarte mască și mănuși. Anul trecut, spre exemplu, turiștii erau serviți de angajații hotelurilor, nu aveau voie să atingă produsele.

De asemenea, este de menționat faptul că locuitorii Cretei nu lucrează, de regulă, lunea, miercurea și sâmbăta după-amiază. Prin urmare, nu e indicat să vă rezervați sesiune de shopping în această perioadă.

Iar dacă veniți cu mașina sau închiriați mașină pentru a vă deplasa, trebuie să știți că un litru de benzină costă 1,66 euro, iar închirierea unei mașini este în jur de 30 de euro/ zi.

Și nu uitați că în Creta NU există mall, singura încercare de a construi o asemenea clădire transformându-se în taverne.

Cretanii se bazează foarte mult pe englezi, germani și israelieni. Și românii sunt în topul celor mai frecvenți turiștii, însă odată cu pandemia, numărul acestora s-a diminuat semnificativ.

”Comportamentul turiștilor s-a schimbat foarte mult din cauza pandemiei. Nu mai avem parte de rezervări de tipul celor earlybooking. Turiștii preferă vacanțele last minute și sunt mult mai interesați de ce anume au parte când vin într-o vacanță, în sensul în care pun mai multe întrebări”, a declarat Konstantinos Triantafillis, Group Metaxa Marketing&PR Director, în cadrul resortului Creta Maris.

Hotelierul speră, totuși, la vremuri mai bune, ținând cont, pe de o parte, de faptul că sezonul vacanțelor s-a deschis mult mai devreme în 2021 (mai față de iulie, în 2020), iar pe de altă parte, datorită vaccinării, precizând că cei mai mulți angajați ai unității de cazare sunt imunizați.

Creta este cea mai sudică insulă greacă la Marea Egee, constituind una din provinciile Greciei. La rândul ei, provincia Creta cuprinde următoarele patru prefecturi: Chania, Heraklion, Lasithi și Rethimno.

Potrivit celor mai recente informații, aeroportul din Heraklion se va închide în scurt timp, urmând să îi ia locul un altul modern, care va fi construit undeva în zona muntoasă a Cretei, o investiție de câteva miliarde bune (nu este cunoscută suma cu exactitate).

Heraklion este considerat cel mai mare aeroport din Grecia ca număr de chartere, în jur de 500 de avioane aterizând aici, într-o lună.

Tot în Creta mai există și a opta minune a lumii, așa cum numesc cretanii un pod construit într-o lună. Capetele acestuia au fost totuși finalizate într-un an de la construirea podului.

Și România își face simțită prezența în Creta și nu prin numărul turiștilor români, neapărat. O filială a reprezentanței Dacia și-a găsit un loc bun de popas în Creta, mai ales că pandemia i-a împins pe greci să aleagă Duster-ul în detrimentul mașinilor mai scumpe, precum Mercedes.

Nu în ultimul rând, s-au dezvoltat foarte multe depozite de lemne, deoarece grecii au început să se încălzească cu lemne pe parcursul iernilor. De unde provin lemnele? Ei bine, da, ați ghicit...din România, dar și din Bulgaria (ce-i drept, o mică parte).

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri