Trenul reprezintă adesea cea mai ieftină opțiune pentru românii care vor să călătorească în țară. Dacă însă plănuiești să îți faci vacanța într-o mare capitală europeană, avionul este de departe cea mai convenabilă și rapidă soluție, calea ferată fiind o alternativă doar pentru cei cu mult timp la dispoziție și care vor mai degrabă să admire peisajele de pe continent.

La realizarea articolului a fost luată în calcul o călătorie ce ar avea punct de plecare orașul București și care ar avea loc la data de 1 octombrie 2021. Atât în cazul rutelor aeriene cât și în cazul rutelor feroviare au fost luate în calcul cele mai ieftine variante de călătorie oferite de CFR și operatorii aerieni.

Cu trenul în Europa: Budapesta și Viena, singurele destinații unde poți merge rezonabil. Avionul Tarom la Budapesta costă aproape cât un zbor ieftin la New York

Budapesta și Viena sunt printre puținele destinații europene unde trenul poate fi luat în calcul. În ambele cazuri, călătoria cu trenul are prețuri comparabile cu cele ale biletelor de avion.

De asemenea, există rute directe de tren București – Viena și București – Budapesta, așa că nu va trebui să îți faci griji cu privire la schimbarea trenurilor în străinătate.

Astfel, o călătorie cu trenul la Budapesta costă 146 lei și durează circa 16 ore, în vreme ce alternativa cea mai ieftină cu avionul costă 123 de lei și durează 18 ore, incluzând aici timpul pentru o escală.

Călătorie la... Preț tren Durata tren Preț avion Durata avion
Budapesta 146 lei 16 h 123 lei 18 h*
Sofia 163 lei 9 h* 40 lei 1 h
Chișinău N/A N/A 600 lei 1 h
Viena 191 lei 19 h 133 lei 2 h
Zagreb 757 lei 30 h** 316 lei 6h*
Praga 697 lei 23 h* 282 lei 6h*
Varșovia 821 lei 30 h* 286 lei 6h*
Berlin 483 lei 29 h* 539 lei 2h
Paris 1.076 lei 31 h*** 222 lei 3h

*O escală/schimbare tren

**Două schimbări de tren

***Trei schimbări de tren

Există și o rută directă de avion către Budapesta, operată de Tarom, care are însă un cost destul de piperat de 757 lei (153 euro) pentru un singur zbor, adică cu 120 de lei mai puțin decât cel mai convenabil zbor București – New York.

Revenind la căile ferate, acestea beneficiază și de avantajul bagajelor pe care le poți transporta. CFR nu menționează în mod explicit o limită în acest sens, dar un ghiozdan și un troler sunt permise fără probleme în tren. În schimb, companiile aeriene low cost își taxează usturător clienții pentru fiecare bagaj în afară de cel de mână (care oricum trebuie să se încadreze în anumite limite). Astfel, mai ales în cazul zborurilor ieftine, de 200-300 de lei, costul bagajului de cală poate ajunge să reprezinte jumătate din costul zborului, dacă nu chiar mai mult.

Din păcate însă avantajele trenurilor se opresc aici. Pe rute mai lungi costurile fiind foarte ridicate, iar timpul necesare este de ordinul zilelor, spre deosebire de doar câteva ore cu avionul.

Mai mult decât atât, existe orașe apropiate, precum Chișinău, pentru care nu există rute directe de tren.

Toate prețurile la biletele de avion menționate în articol reprezintă minimul absolut pe care îl puteți plăti pentru o călătorie, nefiind incuse costuri suplimentare precum cele percepute de liniile aeriene pentru bagaje de cală, sau posibilitatea de a alege locul în avion.

În cazul în care călătorești singur, alegerea locului poate fi considerată un moft. Totuși, dacă alegi să călătorești cu încă o persoană sau mai mulți membri ai familiei și nu plătești suplimentar pentru alegerea locurilor, există un risc real ca operatorul aerian să vă distribuie pe locuri ce nu sunt apropiate în avion, existând situații în care o mamă și un copil au fost distribuiți în două părți opuse ale avionului.

În cazul trenului, dacă faci o rezervare pentru două persoane, de fiecare dată locurile vor fi apropiate unul de celălalt, singurele excepții (rare) fiind trenurile extrem de aglomerate unde pur și simplu nu mai există locuri alăturate.

Tren sau avion în țară? Trenul este clar mai ieftin, dar dacă nu vrei să pierzi o zi de concediu pe drum, tot avionul este soluția

Atât pe rutele scurte, dar și pe cele lungi, trenurile sunt clar alternativa ieftină în România. Totuși, dacă nu vreți să aveți parte de călătorii care să dureze absurd de mult (10 ore București – Timișoara!), și aici avionul reprezintă soluția.

Orice zbor spre un mare oraș din România durează aproximativ o oră iar costul variază între 100 și 200 de lei. De cealaltă parte, CFR Călători are tarife mai mici de 100 de lei, dar durata curselor este cu mult mai mare comparativ cu alternativa aeriană.

Călătorie la... Preț tren Durata tren Preț avion Durata avion
Timișoara 91 10h 118 lei 1h
Iași 82 6h 30m 148 lei 1h
Cluj-Napoca 82 9h 173 lei 1h

De menționat faptul că în tabelul de mai sus au fost luate în calcul doar trenurile CFR, existând și operatori privați care oferă prețuri mai mici la bilete. Totuși operatorii privați au o ofertă mai puțin variată, nu acoperă toate rutele importante din România, iar în anumite perioade ale anului renunță la servicii pe anumite rute neprofitabile.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri