Sezonul estival 2007 va fi unul slab pentru turismul romanesc, dar nu va fi in totalitate ratat, spune ministrul turismului care intentioneaza sa aloce 380 milioane euro pentru modernizarea statiunilor balneare romanesti
Sezonul estival 2007 va fi unul slab pentru turismul romanesc, dar nu in totalitate ratat, a declarat, intr-un interviu acordat agentiei NewsIn, ministrul intreprinderilor mici si mijlocii, comertului, turismului si profesiilor liberale, Ovidiu Silaghi. Acesta admite ca situatia nu este una prea buna, dar spune ca se incearca salvarea sezonului, pe cat este posibil si ca, in acest moment, se lucreaza la un program de revigorare a intreg turismului romanesc. "Exista un plan realizat de Organizatia Mondiala a Turismului, impreuna cu specialistii romani, care urmeaza sa fie finalizat in luna iunie si care va fi aplicabil in perioada 2007-2013. Speram sa avem rezultate cu el", a declarat Silaghi.

Ministrul a mai spus ca este obligatoriu ca turismul sa fie unul dintre obiectivele principale ale mandatului sau, deoarece la un moment dat Romania a avut incasari din turism de 4% din PIB, iar apoi acestea au scazut la 2%. El spune insa ca, fara o politica puternica de investitii in infrastructura, va fi greu ca turismul sa se dezvolte. "Putem sa avem cabane frumoase si peisaje splendide, daca iti rupi masina pana ajungi acolo. Colaborarea celor care lucreaza in turism si administratia locala trebuie sa fie foarte stransa dar, din pacate, asupra autoritatilor locale nu putem interveni", a explicat ministrul.

Potrivit lui Silaghi, cei care doresc sa acceseze fondurile structuarate pentru turism - bani ce urmeaza sa vina din toamna - vor trebui sa fie foarte atenti la intocmirea dosarelor. "Este posibil ca aceste fonduri sa aiba efect de bumerang. Daca nu faci totul dupa manualul european de aplicare, daca nu respecti termenele si nu esti la virgula, te trezesti ca nu mai primesti banii si pierzi ceea ce tu ai investit deja. Este si pentru noi o provocare manageriala, sa vedem daca putem sa facem totul dupa reguli, sa nu avem nicio improvizatie", a subliniat seful turismului.

380 de milioane de euro pentru turismul balnear

Statiunile balneare romanesti vor intra din toamna intr-un program de modernizare de aproximativ 380 milioane de euro, pentru a putea rivaliza cu cele din strainatate, a mai declarat ministrul. "Exista un program pentru statiunile balneare de aproximativ 380 milioane de euro, pe care dorim sa il lansam in aceasta vara, cel mai tarziu in toamna. si turismul rural este o baza de atragere a turistilor straini, insa ne lovim din nou de infrastructura", a spus ministrul Silaghi.

Oficiali ai Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) au declarat recent ca turismul balnear din Romania ar putea disparea daca nu se vor produce schimbari majore la nivelul infrastructurii statiunilor balneoclimaterice din tara noastra. "Cele mai multe statiuni balneoclimaterice din Romania s-au dezvoltat intr-o directie gresita care nu mai este adecvata cerintelor pietei. Oferta turistica trebuie diversificata sau turismul balnear romanesc va disparea", a declarat managerul OMT, Richard Batchelor.

Reprezentantii OMT au vizitat peste 120 de statiuni balneoclimaterice din tara, pentru a-i ajuta pe investitorii romani sa imbunatateasca evolutia turismului romanesc. Ei au concluzionat ca exista o dependenta foarte mare a turistilor romani de sindicatele si asociatiile patronale deoarece peste 80% dintre vizitatorii centrelor balneoclimaterice vin cu bilete de tratament si doar 20% vin sa se relaxeze. in schimb, pe plan mondial nu mai exista o cerinta puternica pentru tratamentele medicale.

In opinia oficialilor OMT, un exemplu de urmat ar fi modelul statiunilor balneoclimaterice din celelate tari membre ale Uniunii Europene. Bulgaria, Cehia si Ungaria au dezvoltat oferta turistica dupa standardele europene, transformandu-si statiunile in adevarate centre de relaxare si infrumusetare pentru vizitatori.

Turismul romanesc trebuie sa se adapteze cerintelor europene pentru a putea patrunde pe pietele internationale, a declarat Batchelor. Doar 3% dintre turistii din Romania sunt veniti din alte tari, insa, cu toate acestea potentialul turismului romanesc este foarte mare, aproximativ 250 de localitati avand resurse minerale. Cele mai importante statiuni balneoclimaterice din Romania sunt Baile Herculane, Baile Felix, Baile Tusnad, Covasna, Sovata, Govora, Olanesti si Voineasa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri