Santorini, vulcanul devenit insulă, este una dintre cele scumpe și renumite regiuni ale Greciei. Totuși, în ciuda prețurilor care depășesc bugetele multor turiști, Santorini s-a transformat într-una dintre cele mai aglomerate destinații elene. Atât de aglomerată, încât ești nevoit să stai la coadă pentru o poză cu acel peisaj minunat pe care îl găsim pe site-urile de fotografii. Am vizitat Santorini în plin sezon estival și iată cu ce ponturi de vacanță ne-am întors.

Oia (citit Ia) și Fira sunt locurile pe care le-am luat la pas într-o scurtă vizită în Santorini. Și da, așa cum menționam mai sus, ne-am oprit la coadă pentru imaginea definitorie pentru insula vulcan.

Oia, Beverly Hills-ul din Santorini

Oia, aflată în partea de nord a insulei, este cea mai scumpă regiune din Santorini, fiind recunoscută pentru apusul de soare splendid pe care îl puteți suprinde (dacă aveți noroc). Satul s-a aglomerat excesiv în ultimii ani, bucurându-se de pauză în vreme de pandemie.

Potrivit informațiilor oferite de ghid, înainte de pandemie, în micul port al Santorini ancorau opt vase de croazieră pe zi, iar fiecare navă aducea circa 2.000 de turiști în insulă.

În Oia, o noapte de cazare la un hotel de cinci stele poate ajunge și la 3.000 de euro.

Bineînțeles, numărul mare de turiști a dus la aglomerarea traficului în satul din nordul Santorini. Autocare, autobuze, scutere, mașini personale, dar și pietoni blochează zilnic străduțele înguste ale insulei. Iar pentru a evita ambuteiajele, bogații insulei se folosesc de elicoptere pentru a ajunge la plajă. De aici și porecla de The Beverly Hills din Santorini.

Tot în Oia, în drum spre piața centrală, de unde puteți fotografia apusul, găsiți și restaurantul în care se mănâncă cea mai bună înghețată, pe numele său, Lolita, unde o cupă de înghețată costă doi euro. Lângă Lolita, găsiți și o tavernă, renumită pentru băuturi, unde o bere la draft costă de la 5 euro, iar un cocktail, de la 8 euro.

După ce mâncați o înghețată bună, de casă, continuați drumul pe străduțele înguste și aglomerate, în căutare de suveniruri (magneți la 4 euro sau șepci și pălării la 10-15 euro).

Și, după ce ați pierdut vremea la cumpărături, opriți-vă o clipă să admirați apusul de soare, pentru care merită să înfruntați aglomerația.

Fira, satul cu viață de noapte din Santorini

A doua oprire în Santorini a fost în Fira, capitala Santorini (pentru că fiecare insulă are autoritate de sine stătătoare și se comportă ca un stat independent).

Dacă în Oia mergem pentru apus, în Fira, ne oprim pentru viața de noapte, satul fiind presărat cu terase și taverne.

În plus, străzile din Fira sunt mai spațioase, iar magazinele cu suveniruri devin mult mai ofertante în fața turiștilor. Din nou, atenție la mașini și autocare, care încearcă să lase grupurile de turiști cât mai aproape de locurile de întâlnire.

Iar dacă ajungeți cu un vas de croazieră în Santorini (ca și în cazul nostru), din Fira puteți lua telescaunul pentru a ajunge în port, unde așteptați o altă barcă spre vasul de croazieră. Drumul cu telescaunul durează două minute, iar biletul costă 6 euro (cu mențiunea că s-ar putea să vă amețească puțin, mai ales dacă aveți rău de înălțime).

Ce poți vizita în Santorini

Unul dintre punctele de atracție din Santorini este una dintre cele mai vechi crame de pe insulă, Venezzano Winery, o cramă peșteră mai degrabă.

Pe lângă peisajele de care aveți parte, puteți bea cel mai bun vin de pe insulă, așa cum se laudă localnicii.

Venezzano ascunde primele echipamente cu ajutorul cărora grecii din Santorini făceau vinul, iar procedeul este unul cel puțin interesant. De asemenea, aceasta este și crama care a exportat pentru prima dată vin de pe insulă.

În plus, crama datează de dinainte de anii `70, când a apărut electricitatea pe insulă, prin urmare, oamenii de la acea vreme se foloseau de solul vulcanic pentru a produce vin.

Pe lângă cramă, unde puteți degusta vin, bineînțeles, puteți merge la plajele din Santorini, care sunt dominate de pietricele, în detrimentul nisipului fin, despre care ne-am obișnuit să auzim.

Kokkini Paralia (plaja roză), Aspri Paralia (plaja albă), Perivolos, Perissa și Kamari sunt printre cele mai cunoscute plaje de pe insulă, unde natura s-a jucat cu forme și culori.

Un fel de ”Știați că”

Santorini este formată din roci vulcanice, formând un sol absorbant. Practic, rocile sunt date de cenușa solidificată, cenușă care aboarbe umiditatea din timpul nopții.

Pe insulă nu există sistem de irigații, deoarece ploile nu numai că sunt rare, ci mai degrabă, nu există pe timpul verii. Acesta este și motivul pentru care insula este recunoscută pentru cramele sale și pentru culturile de viță de vie.

Tot din acest motiv, în Santorini veți găsi pisici, măgari, câțiva câini și capre. Lipsa culturilor agricole, dar și a apei îi împiedică pe săteni să crească alte animale, deoarece nu ar avea cu ce să le hrănească. De asemenea, în Santorini se produce un singur fel de brânză, mai exact, cel de capră (din nou, nu există vegetație și apă pentru a crește animale de mai mari dimensiuni, precum vacile).

Tot în Santorini întâlnim casele cu acoperișuri alungite, asemenea unor cupole (nu ca în România, unde acoperișurile sunt în formă de triunghi, de cele mai multe ori). Acestea nu sunt construite întâmplător în acest fel, deoarece forma rotundă s-a dovedit a fi mai rezistentă în fața cutremurelor, destul de frecvente pe insulă.

În altă ordine de idei, închirierea unei mașini în Santorini costă circa 50 de euro/ zi, iar taxa pentru toaletele publice este de un euro. Printre cei care vizitează cel mai des Santorini sunt americanii, francezii și italienii. Nu în ultimul rând, cele mai bune luni în care puteți vizita Santorini sunt septembrie și octombrie, deoarece vântul este blând în zonă, marea este încă primitoare și nici nu sunt mulțimi mari de turiști.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri