Aeroportul Internațional Toncontín, Honduras

Aeroportul Internațional Toncontín, Honduras

Situat la 6 km de Tegucigalpa, în Honduras, este considerat unul dintre cele mai periculoase aeroporturi deoarece pista sa foarte scurtă fiind situată între munți, ceea ce creează diferențe de presiune a aerului.

Așadar ruta de aterizare este foarte riscantă, iar de-a lungul anilor au avut loc accidente atât cu avioane private, cât și avioane de linie, potrivit Il Viaggi del Viandente.

Aeroportul Courchevel, Franța

Aeroportul Courchevel, Franța

Acest mic aeroport este situat în Alpii francezi, în departamentul Savoie, în stațiunea de schi Courchevel. Abrupta pistei atinge un gradient înclinație de 18,5%. Din acest motiv manevrele de decolare în vale și aterizare în pantă sunt foarte riscante.

(Sursa foto: Shutterstock)

Aeroportul Barra, Scoția

Aeroportul Barra, Scoția

Aeroportul Barra este situat în partea de nord a insulei Barra, în Hebridele Exterioare. Acesta este singurul aeroport din lume a cărui pistă este formată dintr-o plajă.

Aeroportul a fost ales ca destinație de filmare pentru mai multe producții de televiziune și cinema, iar când nivelul mării este suficient de ridicat, pista de aterizare este inundată.

(Sursa foto: Shutterstock)

Aeroportul Qamdo Bamda, Tibet

Aeroportul Qamdo Bamda, Tibet

Este aeroportul cu cea mai lungă pistă din lume (5,5 km). Ar trebui să nu fie o problemă, nu? Ei bine, lungimea record a pistei acestui aeroport nu a fost aleasă pentru a intra în cartea recordurilor.

Pista este atât de lungă din cauza eficienței reduse a motoarelor de aeronave în aerul rarefiat, întrucât aeroportul este situat la peste 4.000 de metri deasupra nivelului mării. La această înălțime este nevoie de o accelerare mai mare decât pe aeroporturile aflat la altitudini mult mai reduse.

Și la aterizare sunt emoții, exact din aceeași problemă. Cum aerul este mult mai rarefiat și nu opune suficientă rezistență, perioada de frânare este și ea lungă.

Emoțiile nu se termină pentru pasageri nici după ce avionul s-a oprit complet. Înainte de a coborî din avion, pasagerii sunt avertizați să se miște încet, deoarece aerul rarefiat ar putea provoca leșin și scăderi de presiune arterială.

(Sursa foto: captură video / YouTube - Sam Chui)

Pista de gheață, Antarctica

Pista de gheață, Antarctica

Ice Runaway este pista principală aflată pe gheața perenă a Antarcticii, de lângă baza McMurdo, așa că decolarea și aterizarea sunt sarcini este de dificile pentru piloți. Adeseori, din cauza condițiilor meteo, piloților este extrem de greu să localizeze imediat pista de aterizare din cauza condițiilor de vizibilitate redusă.

Apoi, trebuie luat în calcul și faptul că gheața nu este cel mai aderent tip de material pe care vrei să aterizezi cu avionul. Din fericire, este o destinație pentru specialiști și cercetători, așa că în mod cert nu veți ajunge prea des prin Antarctica.

(Sursa foto: Shutterstock)

Aeroportul din Gibraltar - avioane care intră în traficul rutier

Aeroportul din Gibraltar - avioane care intră în traficul rutier

Aeroportul din Gibraltar joacă rol dublu fiind destinat atât în scop civil, cât și militar. Particularitatea sa este următoarea: pista este situată chiar în mijlocul străzii principale a orașului, Bulevardul Winston Churchill, iar traficul rutier taie în două pista de aterizare.

Este singurul aeroport din lume unde mașinile se încurcă în trafic de avioane, șoferii fiind nevoiți să stea la semafor ca să aterizeze sau să decoleze câte un avion.

(Sursa foto: Shutterstock)

Aeroportul Cristiano Ronaldo - Madeira, Portugalia

Aeroportul Cristiano Ronaldo - Madeira, Portugalia

Pentru cei care încă nu știați, nu este o glumă. Celebrul fotbalist portughez, Cristiano Ronaldo este născut în Funchial, Madeira, așa că admirația și atașamentul localnicilor pentru idolul local i-au determinat să schimbe denumirea aeroportului în onoarea lui.

Acest aeroport este situat în munți și ocean. Panoramă este uluitoare, dar vânturile îngreunează atât aterizarea, cât și decolarea. Aici au avut loc trei accidente grave între 1977 și 1983 din cauza capriciilor vremii. Mai este și foarte aproape de apa oceanului Atlantic.

(Sursa foto: Shutterstock)

Aeroportul Narsarsuaq, Groenlanda

Aeroportul Narsarsuaq, Groenlanda

Acest aeroport este situat în partea de sud a Groenlandei, între fiorduri. Vânturile puternice, combinate cu pista foarte scurtă, fac din acest aeroport unul dintre cele mai periculoase din lume.

În plus, după cum vedeți, pista este înconjurată de gheață și de zăpadă, iar într-un loc precum Groenlanda vremea poate crea oricând scenarii complicate atât pentru manevrele de decolare, dar mai ales pentru aterizare.

(Sursa foto: mit.gl)

Aeroportul Saba-Juancho E. Yrausquin, Caraibele Neerlandeze

Aeroportul Saba-Juancho E. Yrausquin, Caraibele Neerlandeze

Aeroportul este situat pe insula Sab, din Caraibele Neerlandeze, teritorii aparținând Țărilor de Jos (Olanda), pe o stâncă aflată la doar 20 de metri deasupra nivelului mării.

Nu ar fi asta o problemă, dacă pista nu ar fi una dintre cele mai scurte din, măsurând doar 400 de metri în lungime. Da, ceea ce vedeți în imagine este ceea ce găsiți pe aeroportul situat pe insula Sab, din Caraibele Neerlandeze, teritorii aparținând Țărilor de Jos (Olanda), pe o stâncă aflată la doar 20 de metri deasupra nivelului mării. Aceea este toată pista de aterizare și decolare. Nimic altceva.

Cu alte cuvinte: Ai ratat momentul de frânare și te oprești în mare. Din cauza gradului de risc aici sunt primite doar avioane de mici dimensiuni, care pot transporta maximum 16 pasageri.

Sursa foto: Shutterstock