La marginea Sibiului se află cel mai spectaculos muzeu în aer liber din România. Un complex uriaș, care se întinde pe un teren de 96 de hectare pline de istorie, activități, relaxare și voie bună.

Oamenii care se ocupă de Muzeul Astra din Sibiu îl alintă „muzeul viu” și este cel mai mare muzeu în aer liber din Europa și al doilea din lume, potrivit purtătorului de cuvânt al Complexului Național Muzeal Astra.

Potrivit acestuia, circa 600.000 de turiști, români dar și de peste hotare, au vizitat în ultimul an muzeul în care pot învăța mai multe despre viața satului românesc din mai multe perioade ale istoriei țărilor române.

Și nu veți vedea doar exponate doar din regiunea Sibiului, ci din mai toate zonele României. Case și dependințe întregi au fost cumpărate pe bani mulți și cu un efort uriaș, din diverse zone ale țării și reconstruite în perimetrul muzeului.

„Anul trecut s-a simțit o creștere semnificativă a numărului de turiști. Am avut în jur de 600.000 de turiști. De menționat că din acest total, circa 20% sunt turiști veniți de peste hotare. Reușim să-i atragem pe turiștii din alte țări cu ajutorul unor campanii tematice. De exemplu, celor din Germania le povestim despre comunitățile săsești de aici. Dar avem vizitatori nu doar din Germania, ci și din Serbia, Anglia, Bulgaria, Ungaria și așa mai departe”, ne-a mai spus Cosmin Călinescu.

De asemenea, reprezentanții muzeului participă la toate târgurile internaționale de turism, la conferințele internaționale despre conservarea patrimoniului cultural și istoric, pentru a asigura o promovare constantă în afara țării și pentru a stârni interesul pasionaților de etnografie din alte țări.

O echipă relativ mică se ocupă de un domeniu uriaș

Muzeul Astra

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

Activitatea de la Muzeul Astra îi ține ocupați pe cei care se îngrijesc de el tot timpul, iar munca nu este deloc ușoară, în condițiile în care echipa nu este una atât de mare pe cât am crede.

„Este un domeniu mare. 96 de hectare de teren și 11 kilometri de alei. Avem peste 400.000 de obiecte de patrimoniu, pentru că nu vorbim doar de casele din muzeu. Avem o mulțime de obiecte care sunt expuse în muzeu, dar și instrumentalul arhaic pe care-l găsiți aici. În mai puține cuvinte, este greu să întreții un asemenea domeniu. În mai multe cuvinte, este foarte greu. Avem o echipă de aproximativ 150 de oameni în momentul de față”, ne-a mai spus purtătorul de cuvânt al Muzeului Astra.

Deși „mai sunt destule de făcut”, după cum ne spune Cosmin Călinescu, locul este îngrijit, este perfect pentru o plimbare prin natură, pe marginea lacului, pe care te poți da cu barca, printre aleile din pădure, pentru a te răcori în mijlocul verii, dar să și înveți câte ceva despre istoria românilor. În plus, sunt destul de multe activități la care poți lua parte, iar partea istorică este vie, vizitatorii putând vedea aici și cai, oi, măgari, și pot participa la ateliere meșteșugărești.

Muzeul Astra

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

„Noi îi spunem că este un muzeu viu. Ne propunem să și educăm lumea care vine la noi, dar nu doar povestindu-le. Avem aceste ateliere meșteșugărești, în care vizitatorul merge și stă de vorbă cu meșterul și poate chiar să pună mâna să facă ceva. Încercăm să venim cu o experiență cât mai interactivă. Genul acesta de activități îi determină să le povestească și altora, alți membri din familie, prieteni, rude și revin cu ei la următoarea vizită”, ne-a mai explicat Cosmin Călinescu.

Aduc artiști moderni pentru a atrage și tinerii care nu sunt pasionați de etnografie

(Sursa foto: Wall-Street.ro)

Deși este un muzeu care prezintă viața românilor încă din epoca medievală, Muzeul Astra și-a făcut loc și în epoca modernă, folosindu-se de metodele moderne de promovare, cum ar fi canale de social media, fiind prezenți pe, Facebook, Instagram și caută metode de a se promova pe YouTube sau pe TikTok. Sunt prezenți și pe Tripadvisor pentru a atrage cât mai mulți turiști.

Au și un portal online foarte bine pus la punct, unde poți găsi informații despre muzeu, despre colecții și evenimente. Poți găsi și o listă de prețuri, iar dacă vrei să vezi cum arată muzeul înainte să mergi acolo, o poți face anticipat prin intermediul unui mic tur virtual al Muzeului Astra.

Nu în ultimul rând, au și o aplicație dedicată, ce îi va ajuta pe turiști să se orienteze prin muzeu, având inclusiv un ghid audio.

Publicul țintă sunt familiile, cei mai interesați fiind oamenii mai în vârstă, dar cei de la muzeu încearcă să-i atragă și pe cei tineri, organizând în cadrul muzeului concerte cu trupe și artiștii populari în rândul tinerilor. The Motans, Raluka, Vița de Vie sau Tudor Chirilă fiind doar câteva dintre numele care au concertat recent în Muzeul Astra.

Per total, Muzeul Astra din Sibiu este un loc ce merită vizitat, mai ales dacă îți plac plimbările în natură.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri