Guvernul crede ca va elimina operatiunile speculative Daca ai cumparat o parcela de teren sau o vila si o vinzi in mai putin de trei ani, statul iti ia 10% din diferenta de pret.
A intrat in vigoare, la data de 1 mai, Ordonanta de Urgenta 571/2005. Actul normativ prevede impozitarea diferentei obtinute de catre persoanele fizice din revanzarea unui bun imobiliar. Cota este de 10% si se aplica numi atunci cand tranzactia se produce la mai putin de trei ani de la achizitionare. De exemplu, un cetatean cumpara un teren cu 500 milioane de lei si il vinde peste doi ani cu 800 de milioane. El a scos un profit brut de 300 milioane de lei. Din aceasta suma, i se percepe 10%, asadar 30 milioane de lei. Ramane cu un "net" de 270 milioane de lei.

Decizia are ca scop limitarea operatiunilor speculative, care se fac indeosebi la terenuri. In ultimii ani, multe loturi au fost cumparate special pentru a fi revandute dupa putin timp. Se "ochesc" de obicei parcele aflate in apropierea unor viitoare obiective de interes, cum ar fi autostrazile sau centrele comerciale.

Retrocedarile beneficiaza de scutire

Reglementarea contine si unele exceptii. Astfel, conform ordonantei, nu se impoziteaza urmatoarele venituri din transferul proprietatilor imobiliare: venitul obtinut din transferul proprietatii asupra imobilelor, constructii si terenuri, pentru care contribuabilului i-a fost reconstituit dreptul de proprietate in conditiile legislatiei in vigoare (retrocedari); venitul obtinut din transferul proprietatii asupra constructiilor cu destinatia de locuinta si terenul aferent acestora, detinute cu titlu de proprietar o perioada mai mare de trei ani; venitul obtinut din transferul bunurilor imobiliare dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv, cu cel putin trei ani inaintea instrainarii.

Presiune fiscala pentru firme

"In cazul persoanelor fizice, impozitarea cu 10% a diferentei dintre pretul de revanzare si cel de cumparare a unui imobil ii descurajeaza pe speculatori. Pe omul obisnuit nu il deranjeaza cu nimic, deoarece el nu isi vinde casa la trei ani dupa ce a achizitionat-o. La firme, in schimb, apare o problema. Sa presupunem ca o companie detine un imobil (considerat mijloc fix) pe care l-a preluat la o valoare de 1 miliard de lei. Daca il vinde cu 1,2 miliarde in momentul cand amortismentul este, sa zicem, 100 milioane, compania plateste acel 16%. Dar, la efectuarea bilantului contabil, la veniturile generale mai apare o suma de 300 milioane, ca diferenta dintre pretul obtinut si valoare de 900 milioane, rezultata in urma amortizarii. Daca nu se rezolva acest aspect, riscam sa avem de-a face cu o dubla impozitare."
Ion Radu Zilisteanu, director general la agentia imobiliara Intermedias
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri